fbpx

Prematüre Bebekler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Prematüre Bebek

Prematüre Bebek Ne Demektir?

Dünyaya 37-41 haftadan önce gözlerini açan bebeklere prematüre adı verilmiştir.

Prematüre Bebeklerdeki Endişeli Bekleyişin Nedeni Nedir?

Prematüre bebek anneleri, anneliği yeni tatmış olmanın mutluluğunu yaşayamadan ilk günlerin zorluğunu yaşamaya başlıyor. Sebebi ise; uzun haftalar, uykusuz geceler, yorgun bir beden, hastane personeliyle aile gibi olmak.. Etraftan gelen ” acaba bu bebek normale dönecek mi?” ya da ”bu hiç bebeğe benzemiyor” gibi cümlelerle karşı karşıya kalmalarıda diğer bir yıpratıcı durum. Bu durumun annelerin psikolojisini daha da kötü etkilememesi için anlayış destek ve en başta sevgiyle yardım gerekiyor.

Prematüre Bebeklerle İlgili Annelerin Korkuları

Annelerin prematüre bebekleriyle ilgili korktukları şeylerin başında suçluluk duygusu geliyor. Bebeklerinin onlar yüzünden bu şekilde doğduklarını düşünmeleri, ben mi sebep oldum gibi sorular doğuruyor. Bir diğer sorun ise bebeklerini kaybedeceklerini düşünüyor olmaları. Kaybetme korkusuyla kendi bebeklerine bağlanmak istemiyor ve kendilerini kaybetmeye hazırlıyorlar ki; bu da önemli bir sorun. Uzmanlar bunun için prematüre doğum yapmış annelerin psikolojik destek almalarını öneriyor. Annelerin ben yeterli değilim sağlıklı bir bebek dünyaya getiremedim düşüncesi de psikolojilerini olumsuz etkiliyor. Fakat unutulmaması gereken prematüre bebek doğurmak bir becerisizlik değil koşullara bağlı ve tıbbi bir durumdur.

Bebeğin Uzun Süre Hastanede Kalması Sorun Yaratır mı?

Bebeğin uzun süre yeni doğan bakım ünitesinde kalması annelerin kafasında acaba bebeğim de kalıcı psikolojik sorunlar oluşur mu? gibi sorulara neden olur.  Bilmeleri gereken ise psikolojilerinin normal bebeklerden farklı olmayacağıdır.

Bebeğinizin İyileşme Sürecinde Sizi Neler Bekliyor?

Bebeğin iyileşme sürecinde doğan kaygılar prematüre bebek eve geldiğinde dahi devam edebiliyor. Bu endişeler nedeni ile aileler bebeğin sağlığına kavuştuğunu bilseler dahi kafalarında eski günlere ait korkuları devam edebiliyor. Bu durum çok normaldir ve bebeğiniz gözünüzün önünde gün geçtikçe büyüyecek ve bu kaygılarınız son bulacaktır.

Sağlıklı ve mutlu günleri birlikte yaşamanız dileğiyle.

Yorum Yaz