fbpx

Çocuklarda Oyuncak Seçimi

Çocuklar , Oyuncak

Oyun ve oyuncaklar çocuğun gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuğun farklı açılardan gelişimini sağlayabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli oyunlar oynaması ve doğru oyuncak seçimidir. Oyunlar ve oyuncaklar, çocuğun sosyal, duygusal, fiziksel, zihinsel, bilişsel gelişiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Çocuk doğası gereği aslında dünyaya geldiği andan itibaren oyun oynamaya başlar. Yani gelişim süreci boyunca çocuğun en önemli işi ve işlevi oyun oynamaktır. Ebeveynler olarak yapmanız gereken ise, çocuğunuzu bu süreç boyunca doğru oyuncaklarla doğru oyunlar oynamaya yönlendirmenizdir. Bu sayede çocuğunuzun tüm bu gelişim süreci en doğru şekilde desteklenmiş olacaktır.

Peki, yaşlara göre çocukların gelişim özellikleri nasıldır ve ne tarz oyuncaklara ihtiyaç duyarlar?

  1. 0–6 Ay Arası Bebekler: Yeni doğan bebeğin en güzel oyuncağı aslında kendi bedenidir. Uzunca sürecek bir keşif yolculuğuna kendi bedeni ile başlar. Ellerini kollarını sallaması, ellerini ayaklarını emmeye çalışması, değişik sesler çıkarması hem kendi keşif yolculuğunda ilerlemesine hem de eğlenmesine sebep olur. Bu dönem içerisinde bebeğinizin görsel ve işitsel duyularına hitap eden oyuncaklar almanız, onun gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.
  2. 6–12 Ay Arası Bebekler: Bebekler 6. ay itibarı ile artık oturmaya başlarlar. Bu da onların daha bağımsız hareket edebilmelerine ve daha geniş alanlara sahip olmalarına olanak sağlar. Ayrıca bu aylarda bebeğinizin tutma, kavrama gibi kabiliyetleri de gelişmektedir. Bu sebeple elinde tutabileceği, çok fazla büyük olmayan, yumuşak dokulu oyuncakları verebilirsiniz. Örneğin hayvan figürleri, bebekler ya da sesli ve ışıklı oyuncakları tercih edebilirsiniz. Gene bu dönem içerisinde, bebeğinizin diş çıkarma serüveni de başlamış olacağından, aynı zamanda yumuşak, sağlık açısından zararlı olmayan diş kaşıyıcıları da kullanabilirsiniz. 8. aydan sonra bebeğiniz emeklemeye başlayacak ve bu dönem için tercih edebileceğiniz çok çeşitli oyuncaklar bulunmaktadır. Yürümeye teşvik edici yürüteçlerden tutunda, minik plastik toplara kadar pek çok alternatif bulunmakta. Motor gelişimi devam eden bebeğiniz için, tutunabileceği, atabileceği, itip-çekebileceği çeşitli oyuncaklar oldukça faydalı olacaktır. 1 yaş itibarı ile ise, sesli ve renkli kitapları artık hayatınıza sokabilirsiniz. İçeriğinde basit kelimeler, renkler, hayvanlar, sebzeler ve meyveler olan kitaplar hem birlikte keyifli vakit geçirmenizi hem de çocuğunuzun dil gelişimini önemli ölçüde etkiler.
  3. 12–24 Ay Arası Bebekler: Çocuğunuzun yürümeye başlaması ile keşif yolculuğu da hız kazanmaya başlar. Bir odadan bir odaya gitmek, ulaşabildiği çekmeceleri dolapları açmak karıştırmak, ortadaki nesneleri taşımak gibi davranışlarda bulunabilir. Aslında yaşadığı ortamı keşfederken çokta oyuncaklara ihtiyaç duymasa da bu dönemde üzerine binebileceği bir araba, bisiklet ya da oturup oynayabileceği ahşap bloklar tercih edebileceğiniz oyuncaklar arasındadır.
  4. 2–3 Yaş Arası Çocuklar: 2 yaş çocuğun etrafındakileri taklit etmeye ve gördüğü rolleri deneyimlemeye başladığı dönemdir. Bu sebeple bu dönemdeki çocuklar için en uygun oyuncaklar yemek takımları, doktorculuk setleri, çeşitli boyutlarda bebekler, mutfak malzemeleri, temizlik malzemeleri, hayvan setleri, ulaşım setleri şeklindeki oyuncak setleridir. Bu şekilde çocuğun hayal dünyası gelişecek ve dramatize ettiği rollerin özelliklerini kolaylıkla öğrenmesini sağlayacaktır.
  5. 4–6 Yaş Arası Çocuklar: 4 yaş itibari ile çocuklar daha sosyal hale gelmeye başlarlar. Bu sebeple açık havada gerçekleştireceğiniz etkinlikler örneğin parka gitmek ya da bisiklete binmek, scooter kullanmak gibi etkinlikler oldukça ilgi çekici olacaktır. Bunun yanı sıra çocuğunuzun bilişsel gelişimi de bu dönemde hız kazanır. Masa başında gerçekleştireceği etkinlikler de bu gelişimi desteklemek adına oldukça ilgi çekici olacaktır. Örneğin, resim yapmak, boyama, kesme, yapıştırma gibi. Çocuğunuz bu dönem itibarı ile yalnızca gördüğünü taklit etmez artık kendi yorumlamalarını katma, çözümler bulma, parçaları birleştirme gibi bilişsel gelişim de sağlar.
  6. 6 Yaş ve Üzeri Çocuklar: Bu dönemle birlikte çocuğunuzun hayal dünyası da en üst seviyeye ulaşmış bulunmaktadır. 6 yaş çocuğun okula başladığı, bireyselleştiği, özgürleştiği dönemdir ayrıca. Sosyal ilişkilerinin de geliştiği bu dönemde, çocuğunuz aynı zamanda kendini bir birey gibi hissetmeye de başlayacaktır. Sosyal birey haline gelen çocuk, özellikle arkadaşları ile oynayabileceği oyunlardan keyif alır. ( İp atlamak, saklambaç oynamak, kovalamaca oynamak, top oynamak, yüzmek vb. ). Bu dönemde aynı zamanda hayal dünyasını geliştirecek doktorculuk, evcilik, bakkalcılık, öğretmencilik gibi oyunları oynamaktan oldukça keyif alırlar. Siz de bu ve buna benzer diğer oyunlarını destekleyecek materyalleri tercih edebilirsiniz.

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun, onun en iyi oyun arkadaşının siz ebeveynler olduğunu unutmamalısınız. Çocuk oyunla var olur ve gelişir. Bu süreçte sabırla, sevgi ile onu desteklemeniz aranızda sağlıklı bir ilişki oluşması açısından ve çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir.

Oyunla ve sevgi ile kalın…

Yorum Yaz