fbpx

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü

Alexander Graham Bell’in annesinin ve eşinin işitme kaybı üzerine bir çok çalışmalar gerçekleştirmesinden dolayı bilimadamının doğum tarihi olan 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün kapsamında ise, işitme kaybının ortaya çıkma nedenleri hakkında, işitme kaybı yaşayan bireylere karşı nasıl davranılması gerektiği, neler yapılabileceği hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme etkinlikleri yapılmaktadır.
İşitme kaybı doğuştan meydana gelebileceği gibi kimi durumlarda sonradan da ortaya çıkabilir. İnsanlar arasındaki en önemli iletişim araçlarından birisi konuşarak iletişim kurmaktır. İşitme kaybı ise kişinin sosyal yaşamında ve bireysel ilişkilerinde oldukça büyük bir problem haline gelmektedir.
İşitme kaybı, kişinin çevresindeki sesleri yeterli düzeyde algılayamaması ya da hiç duyamaması şeklinde gerçekleşir. Yapılan araştırmalar özellikle sonradan gelişen işitme kaybının çocuk ve ergenlerde giderek arttığını göstermektedir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi ise, gençlerin teknolojiye bağlılıklarının artması, yüksek sesli müzik dinlenmesi olduğu belirtilmektedir.

İşitme kaybı hakkında bilmeniz gerekenler;

  • Doğuştan gelen işitme kayıplarında çocuğun sesleri oluşturarak konuşması da engellenmekte ve bozulmaktadır. Bu durumda çocuğun sosyal iletişim becerisi olumsuz şekilde etkilenmiş olur.
  • İşitme kaybı olan çoğu bireyin sosyal hayatla ilgili olarak yaşadığı uyum problemi mevcuttur.
    İşitme kaybının erken teşhisi diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi oldukça büyük önem taşımaktadır. Kişinin işitme kaybı ne kadar erken teşhis edilirse, gerekli işitme cihazlarını kullanıp sosyal hayata adapte olması o kadar kolaylaşır.
  • Özellikle yeni doğan bebeklerde bu durumu erken saptamak önemlidir. Fark edilmeyen çocuklarda dil gelişimi de duracağı için daha büyük gelişim problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle erken teşhisin gerçekleşmesi adına ülkemizde Yenidoğan İşitme Tarama Testi geliştirilmiştir.
  • İşitme engelli bireyler için geliştirilen özel eğitim programları bulunmaktadır. Bireylerin bu eğitim programlarına katılmaları psikolojik, sosyal, zihinsel gelişimleri için oldukça faydalı olacaktır.
  • Kulaktaki uzun süreli çınlamalar, aniden ortaya çıkan şiddetli ağrılar, kulak içi akıntılar işitme kaybının habercisi olabilecek ciddi belirtiler arasındadır. Bu nedenle bu belirtiler ile karşılaştığınızda mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
  • Sonradan gerçekleşen işitme kayıplarını önlemek büyük ölçüde mümkündür. Gerekli önlemleri alarak ve kulak sağlığımıza dikkat ederek sonradan gelişecek işitme kayıplarına karşı kendimizi koruyabiliriz.

Yorum Yaz