fbpx

Evcil Hayvanlar Hakkında

Evcil Hayvanlar

EVCİL HAYVANLAR HAKKINDA ÇOCUKLARINIZA ÖĞRETMENİZ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR

Her birimizin hayatında yeri olan evcil dostlarımız ve her birimizin hayatlarının en kıymetlisi olan çocuklarımız arasında doğru iletişim kurulduğunda hem inanılmaz güzel bir dostluk ortaya çıkıyor hem de çocuklarımızın gelişimine de olumlu katkı sağlanmış oluyor. Günümüzde modern yaşam şartları gereği çocuklar doğadan ve doğal yaşamdan uzak bir şekilde yetişiyorlar. Bu durumun biraz da olsa önüne geçebilmek adına çocuklarınıza evcil hayvanlarla ve sokak hayvanları ile doğru iletişim kurabilmeleri için neler yapabileceklerini anlatmak, öğretmek ebeveyn olarak önemli görevleriniz arasında bulunmaktadır.

Peki, sağlıklı bir evcil hayvan-çocuk ilişkisi yakalamak için nelere dikkat etmelisiniz?

  • Öncelikle, evinize evcil hayvan almadan ya da sahiplenmeden evvel bu durumu çocuğunuzla paylaşmalı ve onun bu konu hakkında fikirlerini öğrenmelisiniz. Bu şekilde eve yeni bir canlının katılıyor olması fikrine alışması ve kabullenmesi daha kolay olacaktır.
  • Çocuğunuzun gelişim düzeyine ve kişilik özelliklerine bakarak evcil hayvan edinme fikrine karar vermelisiniz. Bazı çocuklarda kıskançlık duygusu oldukça ağır bastığından evdeki ilginin başka bir canlı üzerine kayması durumu kabul edilemez oluyor. Bu noktada çocuğun evcil hayvanınıza zarar vermemesi için bu kararın oldukça dikkatli değerlendirilmesi gerekmektedir.
  • Son zamanlarda çocuklar evcil hayvanları oyuncak gibi görmektedir ve anne-babalarından bu şekilde talep etmektedir. Bu noktada ebeveynlerin yaptığı en büyük hata ise bu durumu kabullenip çoğu zaman çocuklarının bu taleplerini karşılamaktır. Oysa çocuğa hayvanların oyuncak olmadığı, onun da yaşam hakları ve ihtiyaçları olan bir canlı olduğu anlatılmalıdır.
  • Ebeveynler, çocukların hayvanları nesneleştirmelerinin önüne geçmelilerdir. Eğer bu durumu engellemezler ise çocuk evcil hayvanların istenildiğinde alınan istenildiğinde atılan bir nesne olarak görür.
  • Çocuklarınıza mutlaka evdeki evcil hayvanlarınız ile ilgili olarak sorumluluk almayı öğretmelisiniz. Böylelikle çocuk, sizinle birlikte evde yaşayan ve ihtiyaçları olan bir başka canlı olduğunun farkına varacak ve bu doğrultuda davranacaktır.
  • Evinizde yaşayan hayvan ve sokaklarda yaşayan hayvanları genel olarak tanımlayarak özellikle uyurken rahatsız edilmemeleri gerektiğini öğretmelisiniz.
  • Evcil hayvanınız beslenirken onu kesinlikle ellememesini ve rahatsız etmemesini öğretmelisiniz. Böylelikle yemek yerken ya da uyurken kendilerine dokunulmasından hoşlanmayan hayvanlar bu durum karşısında sinirlenip çocuğunuza zarar verme eğiliminde hiçbir zaman olmayacaklardır.
  • Sahip olduğunuz hayvanın özelliklerine göre onu severken sert davranmaması gerektiğini ya da onunla oynarken canını yakmaması gerektiğini mutlaka tembihlemelisiniz.
  • Evcil hayvan bakımı çoğu anlamda çocuk gelişimini olumlu etkileyen bir durumdur. Bu noktada çocuğunuza evdeki hayvanınızın bakımı ile ilgili ufak sorumluluklar vermek örneğin beslenmesinden sorumlu olmak gibi çocuğu benmerkezcilikten uzaklaştıracak ve empati yeteneğini geliştirecektir.
  • Bakım konusunda nelere dikkat etmeleri gerektiğini, bir kedi ya da köpek hastalandığında nasıl belirtiler gösterebileceğini ve hayvanlara dair başlıca bilgileri çocuğunuzla mutlaka paylaşın ve öğrenmesini sağlayın. Böylece çocuğunuz onları daha yakından tanıyacak ve dikkat etmesi gereken noktaları daha sağlam bir şekilde kavrayacaktır.

Yorum Yaz