fbpx

Bakıcı mı? Yoksa Kreş mi?

Bakıcı, Kreş

Çalışmak zorunda olan birçok annenin kararsız kaldığı bir noktaya değinmek istiyorum. Doğumdan yaklaşık 1 yıl sonra çoğu anne çocukları için bir arayışa giriyor. Önce güvenilir bi aile dostuna emanet etmeyi tercih ederken bebekleri büyüdükçe kreş ya da bakıcı arayışına giriyorlar. Önce bakıcı, sonra olmadı kreş,  kreşte hasta oldu tekrar evde bakıcı derken çocuklar deneme tahtasına dönüyor. Her uzmanın kendine göre görüşü olsa da hepimizin ortak noktası 2 yaşına kadar çocuğun anneden ayrılmaması yönünde.

PEKİ, 2 YAŞINDAN SONRA?

Gelin bu konuyu beraber inceleyelim.

KREŞ SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • 2 yaşından 3 yaşına doğru çocukta özerklik dönemine yavaş yavaş geçilir. Sosyal olması önemlidir ama seçeceğiniz kreş, her sınıftaki çocuk sayısı, öğretmenlerin ilgileniş tarzları ve sınıftaki çocukların hal ve hareketlerini iyice analiz etmeden çocuğunuzu bi kreşe yazdırmayın derim. Hem bi anne hem de bir psikolog olarak bu yaş grubundaki çocuklarınızı 6-7 kişiden fazla gruplara koymamanızı tavsiye ederim. O da 2 öğretmen şartıyla tabi.
  • Temizlik, hijyen ve yemek de çok önemli.
  • Aynı zamanda çocukların gün içerisinde oksijen ve gün ışığı alabilecekleri oyun alanlarının olması gerekir. Bazı kreşlerin oyun alanları da kurumun içinde oluyor ve çocuklar hep iç içe yaşamak zorunda kalıyor.

Maalesef çoğu ailenin yaptığı ortak bi hata var. Evlerine en yakın olan okula gidip ücret konusunda anlaşıp tokalaşmak ve ertesi gün çocuğu kreşe bırakmak. Çocuklarımızın dünyalarını bi düşünürse yaptığımız çok acımasızca. Siz bi anda hiç bilmediğiniz bi ortamın içinde kendinizi bulsanız, eminim ki siz de hemen hemen aynı duyguları hissedersiniz. O yüzden kreş seçimine özen göstermelisiniz.

BAKICI SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

  • 2 yaşından sonra eğer bakıcıyla devam etmek isterseniz mutlaka sizin sıcaklığınızı ve şefkatinizi verecek güvenli birini bulmak ilk şartınız olmalı. Çünkü çocuğunuz hala sevgiye ve ilgiye muhtaç.
  • Hangi bakıcıyla devam etmeye karar verdikten sonra bakıcıyla birlikte siz de en az bir 4 aylık süreçte beraber olmalısınız ki çocuğunuzda terkedilmişlik hissi oluşmasın. Çocuğunuz sizin yanınızda bakıcısına daha iyi alışacaktır ve kendini güvende hissedecektir. Böylelikle bakıcı da sizin eğitim ve sevgi tarzınızı öğrenip çocuğunuza alıştığı ilgi ve alakayı verecektir.
  • Çocuğunuzun bakıcıya alıştığını ve onunla kalmaktan zevk aldığını iyice tespit ettikten sonra ayrılmanızın ve rahatlıkla işe gitmenizin vakti gelmiş demektir.
  • Daha sonra yavaş yavaş bakıcınızın çocuğunuzu sosyal ortamlara alıştırmasını sağlayın. Günlük bi saatlik oyun evlerine, yarım gün anne-bebek aktivitelerine gibi.

Böylelikle çocuğunuz hem anne şefkatinden mahrum kalmamış olacak, hem de doğayla ve akranlarıyla güven ortamı içinde sağlıklı bir sosyalleşme süreci geçirecektir.

Hepinize sağlıklı ve mutlu iletişimler dilerim.

Yorum Yaz