fbpx

Oyuncakçılarda Çocukları Doğru Yönlendirecek 5 Madde

Oyun, Çocuk

Çocuklarımızın girdiklerinde kendilerini kaybettikleri yer hepimizin bildiği gibi OYUNCAKÇILARDIR. Tıpkı bayanların alışveriş merkezlerinde, beylerin de galeriler, spor ya da hobi mağazalarında olduğu gibi. Herkes kendilerini zevklerine uygun ortamlarda bulunca değişik değişik tepkiler verebilir.

PEKİ, SİZCE NEDEN BAZI ÇOCUKLAR SAKİN SAKİN GEZERKEN, BAZILARI DA BİR ORAYA BİR BURAYA HIRÇINCA SALDIRIYOR?

Bunun cevabını siz yazının sonunda kendiniz bulacaksınız. Şimdi hangi davranışlar yanlış, hangileri doğru biraz maddeleyelim:

  1. Oyuncak mağazasına sadece oyuncak alınacağı zaman girmek yanlış, şartlar müsaitse, vakit sıkıntısı yoksa çocuk oyuncakçıya girmek istiyorsa, istediği her zaman girmek doğru.
  2. Oyuncakçıya girerken acaba pahalı bir oyuncak mı alacak, nasıl çabuk çıkartırım, ağlamadan nasıl çıkarız gibi kafanızın içindeki endişe balonları ile girmek yanlış, onun içeriye girerken hissettiği heyecan ve mutluluğu, çocuğunuzla dokunsal olarak paylaşmak doğru.
  3. Çocuğunuz eline alıp incelediği her oyuncağa elleme kızım, evet boşver şunlara bak oğlum gibi sürekli direktifler vermek yanlış, elindeki oyuncağın özelliklerini beraber keşfedip eğlenerek vakit geçirmek doğru.
  4. Her gördüğünü satın almak isteyen çocuğa tepkili davranmak ve hayır demek yanlış, oyuncakçıyı gezerken beğendiği her oyuncağı size vermesi ve gezme bittikten sonra beraber tek tek konuşup oyuncakları eleyerek ortak istenilen oyuncağı almak doğru.
  5. Maddi durumunuz o an oyuncak almanıza müsait değilse, sadece bakacaksın hiçbir şeyi almayacağız bak yoksa girmeyiz demek yanlış, o oyuncağın fotoğrafı çekilip, aklımızda kalsın müsait olduğumuz ilk zamanda alacağız demek doğru.

Bu tarz çözüm yollarıyla çocuğunuz sizin rahat ve mutlu olduğunuzu gördüğü için o da sakin olacaktır.

Aslında çocuk gelişiminde kilit nokta ve her kriz anında kilidi açacak nokta şudur; çocuğunuzun da düşünen, yaşayan, isteyen, sinirlenen, öfkelenen ya da heyecanlanan kendince hedef ve planları olan bir İNSAN olduğunu unutmamak. Nasıl etrafımızdaki insanlara ya da eşimize, anne-babamıza yanlış anlar, kalbi kırılmasın diye hassas ve dikkatli davranıyorsak çocuklarımıza da böyle davranmalıyız.

AMA ABARTMADAN VE ÇOCUKLARIN BUNU KULLANMASINA İZİN VERMEDEN…

Yine de birçok şey denediyseniz ve bu oyuncak meselesi kriz haline dönüştüyse, davranış bozuklukları konusunda uzman bir psikologdan yardım almanızı tavsiye ederiz.

Yorum Yaz