fbpx

Kurban Bayramında Çocuk Psikolojisi

Kurban Bayramı, Çocuk Psikolojisi

Bayramlar hepimizin içini kıpır kıpır eder. Bayram deyince sıralanan cümleler bile tebessüm etmemize, iç çekmemize yeter. Bayramları özledik, keşke gelse deriz. Bayram temizliği, tatlılar, evde koşuşturmacalar, hediyeler, bayramlıklar, kalabalık bayram kahvaltıları, ziyaretler, bayram şekerleri, bayram sonrası toplanan harçlıklarla ne alsak diye düşünmeler… Yaşımız kaç olursa olsun bu kelimeleri okuyup da hafızasında güzel anılar canlanmayanların sayısı çok azdır. Şimdi bu heyecanı çocuklarımız yaşıyor. Onlarda gördüğümüzse çocukluğumuz.

Ama bildiğiniz gibi Kurban Bayramının bir hassasiyeti var; kurban kesimi. Yetişkinler olarak bayramda bazı hususlara dikkat etmeliyiz.

  • Öncelikle; yaklaşık 10 yaş altı çocuklarımızı kurban kesimine götürmemeliyiz. Türk toplumunun büyük bir kısmı ataerkildir. Bu da erkek çocuklarının babalarıyla her yere gitmeleri ve babaları ne yapıyorsa öğrenmek zorunda oldukları bir sistemdir. Onun hala bir çocuk olduğunu görmezden gelen bu sistem, kurban kesimi esnasında çocuğun duygularına zarar verebilir.

7 yaşından önce soyut düşünmeye geçemeyen çocuklar, etrafı ve etraftaki olayları somut olarak düşündükleri için herşeyi yanlış algılayabilirler. Hayvanlara zarar verilebilir düşüncesi bile oluşabilir.

  • 10 yaşından sonra çocuklara önce bu bayramın önemini, deden kurban kestiğimizi, bu ibadetin İslamiyet’te varoluşunu, sebebini her sıralamayı atlamadan anlatmalıyız. Daha sonra beraber kurban kesmeye gidebilirsiniz.

Kısacası, çocuklarımızın zihnini zamanı ve yeri gelmeyen bilgilerle doldurmamalıyız.

KALİTE İNSAN KAYNAKLARI olarak; Kurban Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlar, tüm zamanlarınızın KALİTE’li geçmesini dileriz.

Mutlu Bayramlar!

 

Yorum Yaz