fbpx

Evliliğin Evreleri Nelerdir?

Evliliğin Evreleri

İnsan hayatı boyunca mutlu bir yuvanın hayalini kurar. Aşk denilen duyguyla başlayan evlilik serüveninde hayatını sürdürebileceği bir hayat arkadaşı bulmaya çalışır. Mutlu bir yuva için bu duygunun evliliğin yıllanmasına meydan okuyarak devam etmesini ister. Evlendiğinde ise zaman geçtikçe bu duyguyu kaybettiğini düşünerek, çatışmalar ve çıkar ayrılıkları ile birlikte gelinen son maalesef ki boşanmadır. Boşanmalarda ilginç olan ise insan karşısındaki insanın neyine âşık olduğunu düşünürse boşanma sebebinin de genelde o olmasıdır.

Mesela bir bayan evlendiği erkeğin onu çok kıskanmasına âşık olduysa boşanma nedenlerinden en büyüğü çok kıskanç bana çok karışıyor, beni kısıtlıyor demesi oluyor.

Ama bilinmeyen evlilik evre ve mertebeleri vardır. Sadece AŞK a odaklanıp onu evliliğin tek ve son noktası olarak görenler evlilikte mutsuz ve arayış içinde olanlardır. Evliliğin 3 evresi vardır.

AŞK, MUHABBET, ŞEFKAT

1-AŞK EVRESİ

Bu evrede ilk hissedilen duygular 2 insanı birbirine bağlar. Yuva kurmanın heyecanı, iki ailenin kaynaşma aşamaları, 2 kültürün birleşip tek hayata senkronize edilmeye çalışılması hep bu duygular sayesinde kolayca halledilir. Genelde 3-4 yıl sürer sonra evlilik bir tık öteye gitmeye mahkumdur.

2- MUHABBET EVRESİ

Bu aşktan sonra gelen evliliğin daha da sağlamlaşmasını sağlayan en önemli aşamadır. Çünkü bir önceki aşamaya muhtaç bir sonraki aşamanın da ham maddesidir. Muhabbet yani eşler arası diyalog kurma. Sorunları konuşup çözüm yolları arama, dertleşme, hayal kurma, aynı duyguyla heyecanlanabilme. Ya da eşlerden biri üzüldüğünde onunla dertlenebilme. Anlayış, saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde. Eleştirmeden, yargılamadan, aşağılamadan. Umursamazlığın olmadığı, bencilliği içinde barındırmayan. Olması gerektiği gibi, fedakârlık ve empati duygu temalı.

3-ŞEFKAT EVRESİ

Bu evrede aşk sevgiye, muhabbet hoş sohbete dönüşmüştür. İstemsizce eşler birbirinin puzzle parçası olmuş, ev halkı anne ve babalarının birbirlerine olan düşkünlüğü ve ilgisinden insanlara karşı vefayı, merhameti, diğergamlığı öğrenmiştir. Eşler birbirine şefkat duygusuyla muamele etmeye başlamış ve bu duyguyu yemede, içmede, gezmede her fırsatta sergilemeyi de fıtri bir vazife saymıştır.

Bu yüzden evlilik aşkı öldürür, aşk bittiyse evlilik de biter gibi cümlelere takılmak yerine evliliğin evrelerini keşfetmeyi deneyebilir ve duygularınızın hala var olduğunu sadece boyut değiştirdiğinin farkına varabilirsiniz.

Yorum Yaz