fbpx

Alzheimer Hastalarına Bakım Farkı

Alzheimer Hastaları

Alzheimer hastalığı zaman ilerledikçe bilişsel durumun geriye gittiği bir beyin hastalığıdır. Dolayısıyla ilk teşhis konduktan sonra sürekli egzersizlerle ilerlemeye direnç göstermenin önemi büyüktür. Fakat bu yazımızda ne tür egzersizlerin iyi geldiğini ya da ilerlememesi için neler yapılabileceği ile alakalı bilgiler vermek yerine bilinçli bakımın önemini vurgulayacağız.

Bir hastalıkla uğraşmak ilk evreden son evreye kadar ciddi sabır isteyen bir iştir. Çünkü ilk başlarda olayın verdiği üzüntü ve şaşkınlık merhamet ve acıma duygusunun etkisiyle çok farklı boyutlarda olurken zamanla hastalığın kötüye gitmesi bakan insanın duygu durumunda değişikliklere sebebiyet veriyor. Bu değişiklikler;

  • Günlük hayatı zorlaştırma
  • Eve veya hastaya bağlı kalma zorunda olma
  • Sürekli hasta biriyle yaşamaktan dolayı depresif belirtiler taşıma gibi durumlar olabiliyor.

Bu yüzden bir hastaya bakan yakını ve bakıcısı arasındaki farkı göstermek istiyoruz.

YAKINI BAKTIĞI DURUMLARDA

  1. Bu tarz durumlarla çok karşılaşmadığı için hastaya ve hastalığa karşı yanlış müdahalelerde bulunabilir.
  2. Başka sorumlulukları da olduğu için hastayı ihmal veya göz ardı edebilir.
  3. Aradaki duygusal bağ yüzünden hasta yanında isyanlar ve serzenişlerde bulunarak hastayı olumsuz yönde etkileyebilir.
  4. Hastayla bir geçmişi bulunduğundan hastanın Alzheimer hastalığının verdiği etkiyle yaptığı yanlış anımsama ya da silinmelerle alakalı arada kırıcı davranışlar olabilir.
  5. Hastalığın sürekli ilerlemesinden kaynaklı yakının hayata karşı depresif bakması ve hastayı moral olarak sürekli aşağıya çekmesi gibi durumlar yaşanabilir.

PROFESYONEL HASTA BAKICILARIN BAKTIĞI DURUMLARDA

  1. Bakıcılarımız birçok evde bakım gerektiren hastalıklarda tecrübe edindikleri için hangi hastalıklarda hangi durumlar ortaya çıkarsa ne gibi yaklaşımlarda bulunulur çok iyi bilirler.
  2. Tek sorumluluğu hastanız olduğu için gözünü bir an bile ondan ayırmayacaktır dolayısıyla hastanızın herhangi bir ihmalden dolayı başına kötü bir olay gelmeyecektir.
  3. Görevi hastanın bakımıyla birlikte onun moral ve motivasyonunu da ayakta tutmaya çalışmak olduğu için hastanız bu süreci olabildiğince duygusal inişler yaşamadan geçirecektir.
  4. Hastanızla bakıcımız arasında duygusal bir bağ olmadığı için hastanın yaptığı hiçbir olumsuz davranış çok uç sınırlarda olmadığı sürece bakıcımızı rahatsız ya da rencide etmeyecek aksine idare ederek hoş tutmaya çalışacaktır.
  5. Alzheimer hastalığında en önemli şey ilgi olmakla beraber yaşa ve hastalığın evresine bağlı egzersiz, aktivite, anlatılanı aktif dinleme ve diyalog olduğu için bunu 24 saat en iyi bir bakıcı yapacaktır.

Yorum Yaz