fbpx

Yaşlıların Yaş Aldıkça Gelişen Psikososyal Sorunları

Yaşlı Psikososyal Sorunları

Yaşı ilerledikçe olgunlaşan ve hayat deneyimi konusunda daha bilgili hale gelen insanlar etrafında gördüğü hataları düzeltme ve diğer hayatlara müdahale etme gibi davranışlar sergilerler. Bu davranışlar da aile içi veya sosyal ortamlarda aldıkları tepki ile alamadıkları beklentiler doğrultusunda bazı psikolojik sorunları ortaya çıkarır.

İlerleyen yaşlarla beraber ortaya çıkan bazı sorunlara bakalım;

  1. Yaş ilerledikçe ortaya çıkan ilgi ve alaka görme isteğinden kaynaklı hastalık hastalığı
  2. Kendi ihtiyaçlarını ve hizmetini kendisinin göremediği durumlarda başkasına muhtaç olma duygusundan kaynaklanan alınganlık ve yanlızlık korkusu
  3. Emeklilik sürecinden sonra meşguliyet azalmasından kaynaklanan etrafa otorite kurma ve müdahale etme
  4. Aile içerisinde herhangi bir konuda sürekli çatışma halinde olmaktan kaynaklanan anlaşılamadığını düşünme, kırgınlıklar, ani duygu iniş çıkışları olarak beliren duygu durum bozuklukları

Bu tarz problemlerin en büyük kaynağı hayatın içinde olmak, iç-dış aktivitelere katılmak, hobilerle uğraşmak ya da oyalanabileceği aynı zamanda da zevk alabileceği bir işle hayatını idame ettirmeye çalışmak yerine HAYATI SEYRETMEKTİR.

Çünkü emeklilik ve yaşlılık hiçbir şey yapmadan kenara çekilip oturulacak bir dönem değildir. Aksine biriktirdikleri bütün deneyimlerini ve değerlerini dolu dolu hayata yerleştirme ve uygulama, huzura erme, ektiklerini biçmenin tadına varma dönemidir.

Eğer hayatınızda bu tarz problemler yaşıyorsanız siz değerli büyükler, etrafın size olan bakım ve hizmetlerini, saygı ve hürmetlerini ölçüp tartmak ve sürekli analiz yapmak yerine pencerenin öbür tarafından bakmayı deneyebilirsiniz.

Belki bu pencerenin manzarası çok daha güzel yerlere bakıyordur. Kim bilir…

Yorum Yaz