fbpx

Paylaşmak Zaten Kardeşlik

Kalite İnsan Kaynakları

Kardeş Geliyor!

Her aile için en zor dönemlerden biri de ikinci çocuk dönemidir. Kardeşi olacağını çocuklarına ne şekilde söylemeleri gerektiği konusu önemli ve hassas bir konudur. Hatta bazı aileler bu konuda pedagog desteği almak isterler. Her çocuk için travmatik bir yanı olmasa da genellikle çocuklar için sancılı bir süreçtir bu.

Onların penceresinden bakalım!

Aslında onlar için de, hem merak hem korku uyandırıcı bir süreç. Kardeşleri olduğunda ne hissedecekler; kime benzeyecek ve nasıl oyunlar oynayacaklar, anlaşabilecekler mi, aslında bir arkadaş mı geliyor, bunların merakı ve heyecanı içerisindeler. Bir taraftan da ailem beni daha az sever mi, benimle daha az ilgilenir mi, her şeyimi onunla paylaşacak mıyım soruları ve korkuları var.

Nasıl adım atmalı?

Bu dönemde onların sorularına onlar sormadan bile cevap olabilmek çok önemli. Korkularının normal olduğunu ama aslında nasıl olacağını çok seçici cümlelerle anlatmak gerekiyor. Ve bunun da ötesinde bebeklikten itibaren paylaşma duygusunu güzel aşılamak gerekiyor. Çünkü aslında kardeşlik, paylaşmak. Sadece oynadığın oyuncağı değil sevgiyi, saygıyı, aileyi paylaşmak. O nedenle de erken yaşta bunu fark etmek çok önemli, bireysel olması gereken durumlar haricinde arkadaşlarıyla paylaşmayı bilen ve sorun yaşamayan bir çocuğa kardeşiyle paylaşım yapması fikri daha az korkutucu gelir.

Destek almak gerekir mi?

Tabii ki ailenin talebine ve çocuğun özelliklerine bağlı olarak değişir bu durum. Eğer aile en az hasarla atlatmak ve çocuğun psikolojisi açısından sosyal destek almak istiyorsa pedagogla bu yolda ilerlemeyi tercih etmesi en doğrusu olabilir.

Danışman Aleyna KILIÇ

Yorum Yaz