fbpx
Kitap Okumanın Önemi

Kitaplar her biri farklı dünyalardır. İçinde bazen kaybolur bazen kendinizi bulur bazen de sadece kapısını aralayıp tekrar kapatırsınız. Ama bu dünyaların tadına vardığınızda artık kopamazsınız bu sadık dostlardan. Çünkü kendi monoton hayatımıza bu dünyalar sayesinde renk, heyecan gelmiştir. Bir insanın maksimum 80 yılda deneyimleyemeyeceği tecrübeleri, heyecanları bu dostlarımız bize birkaç sayfada sunar. Belki bundan bin yıl önceki bir filozofla dost olur, belki de aynı yılda ama sizden binlerce kilometre uzakta olan birinin duygularında kendi duygularınızın aynalandığını görürsünüz. Kimilerinin yıllarca emek vererek derin düşünceler ve sorgulamalar veya tamamen hayatın kendisinden edindiği deneyimlerle elde ettiğini siz sadece o dünyanın kapağını açıp okuyarak elde edebiliyorsunuz. Bu dünyaların benzersizliği ve katkılarının tadını alan birinin nasıl kitap kurdu olduğunu anlamak zor olmasa gerek.

Maalesef ki Türkiye’deki yıllık kitap okuma oranlarına baktığımızda bu sayının bir kişinin yılda okuduğu ortalama kitap sayısının 10 olduğunu görüyoruz. Bu aslında bizim toplum olarak bu farklı dünyaların heyecanlarından eksik olduğumuzu göstermenin yanı sıra neler kaybetmekte olduğumuzu ya da neler kazanabileceğimizi de fark etmediğimizi de göstermektedir.

Neler kaybettiğimize ya da başka bir açıdan bakarsak neler kazanabileceğimize gelin şöyle bir göz atalım, kitap okumak;

Öncelikle beyninizi güçlendirir ve tabi ki hafızanızı da kuvvetlendirir
Kelime dağarcığınızı artırarak konuşmalarınıza daha derinlik katarken kendinizi doğru kelimelerle daha iyi ifade etmenizi sağlar.
Kitap okurken kendinizi ister istemez kitaptaki karakterin yerine koyarsınız bu da empati yeteneğinizi artırır. İnsanları anlamak daha kolaylaşır bunun beraberinde insanlarla iletişiminiz daha güçlü hala gelir.
Kitap okudukça beyniniz sürekli uyaranlar ile karşılaştığı için beyninizin bilişsel aktivitesi güçlenir.
Özellikle kurgu kitaplar okumak depresyondaki kişileri kendi dünyalarından uzaklaştırdıkları için depresyonun seyrinin hafifletilmesine yardımcı olur.
Ve son olarak sanırım bu yüzyılda en önemli sorunumuz olan stresi azaltması diyebiliriz. ( 2009, ABD )
KEYİFLİ OKUMALAR 🙂

Psikolojik Danışman Kader KILINÇ

Yorum Yaz