fbpx

Çocuk Okul Fobisi Nedir?

Okul Fobisi

Çocuklarda okul fobisi, duyulan yoğun endişe ve kaygı durumu nedeniyle okula gitmeme arzusunun ağır basmasıdır. Endişe ve kaygının nedenleri çok farklı olmakla birlikte çocuklarda görülen okul korkusu okul saatleri yaklaştığında ağlama, küsme ve saldırganlaşma gibi tavırlara neden olmaktadır. Çocukların okul başarısını etkileyen okul kaygısı ile alakalı olarak mutlaka destek almak gerekmektedir. Aksi takdirde çocuklarda okul kaygısının giderilmesi pek mümkün değildir.

Çocuk Okul Fobisi Nasıl Anlaşılır?

Okula gitme fobisi varlığını anlamak için anne ve babaların çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Çünkü bu kaygının ortaya çıktığını anlamak adına çocukların davranışlarını takip etmek yeterlidir. Normal zamanlarda çocukta olumsuz bir davranış yokken okula gitme zamanı geldiğinde ortaya çıkan saldırganlık ve inatlaşma durumu çocuklarda okul fobisi durumunun varlığına işaret eder. Bu da okul fobisi tedavisi alınması gerekliliğini ortaya koyar.

Okul Fobisi Ne Kadar Sürer?

Çocuklarda görülen okula gitme kaygısının süresi kişiden kişiye değişebilmektedir. Her çocuğun okula gitme aşamasında endişe duyması ya da ağlaması söz konusu olabilir. Ancak bu durumun 3 günden uzun sürmesi durumunda okul fobisinin varlığından söz etmek mümkündür. Bu durumda okul fobisinin 1 – 2 haftalık bir süreç şeklinde gerçekleştiğini ifade etmek gerekir. Okula gidişe alışan çocukların ortalama 2 hafta içerisinde okul fobisinden kurtulacağını söylemek mümkün.

Çocukta Okul Fobisi Nasıl Geçer?

Çocuklarda görülen okul fobisinin giderilmesi açısından tedavi desteği alınması gerekebiliyor. Bu çerçevede anne ve babaların da bazı konularda titiz davranması gerekmektedir. Aşağıdaki önlemleri almanız durumunda okul fobisiyle alakalı başarılı bir sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.

  • Çocuğa karşı duyulan endişeler gizlenmelidir,
  • Kardeşler ve arkadaşlarla kıyaslama yapılmamalıdır,
  • Öğretmen ile iletişim halinde kalarak sınıftaki olumsuzluklar giderilmelidir,
  • Çocuğun okuldan korkmasına karşın okula gitmesi ödüllendirilmelidir,
  • Öğretmenin okuldan korkan ya da fobisi olan öğrenciyle alay edilmesini engellemesi gerekir.

Tamamen psikolojik bir durum olan okul fobisine karşı önlem almak her şeyden önemlidir. Aksi takdirde çocukların okul fobisinden kurtulmaları pek mümkün olmayacaktır. Siz de bu konuda titiz bir yaklaşım sergileyerek çocuğunuzun fobisini giderebilirsiniz.

Yorum Yaz