Çocuğunuzu Sanal Dünyadan Uzak Tutmanın Yolları

Çocuğunuzu Sanal Dünyadan Uzak Tutmanın Yolları

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında ve görselliğin ön planda olduğu bu dönemde çocukların kitap okumak, resim çizmek gibi eğitsel aktivitelere ilgi duymalarını sağlamak oldukça zorlu bir durum haline gelmiştir. Akıllı telefonlar, video oyunları, tabletler derken çocuklar sanal dünyanın içerisinde kaybolmaktadır.

Bu durum günden güne artan ve fark edilmeyen pek çok tehlikeyi beraberinde getirmektedir. Çocukların zihinleri sürekli olarak video izlerken ya da oyun oynarken hareketli, renkli görsellerle meşgul olduğundan, daha durağan, dikkat ve odaklanma gerektiren durumlarda zorlanmaktadırlar. Örneğin, kitap okumak, resim çizmek, yazı yazmak, ödev yapmak, ders çalışmak gibi aktivitelere odaklanma da güçlük yaşarlar. Bu durum çocuğun yalnızca zihinsel değil, sosyal gelişimi de oldukça olumsuz etkilemektedir. İlerleyen dönemde asosyal kişilik bozukluğuna kadar uzanabilecek durumlara neden olabilir. Bunun yanı sıra son yıllarda dikkat eksikliği, öğrenme bozuklukları gibi rahatsızlıklarında hızla artış göstermesinin en önemli nedenlerinden birisi gene bu çocukların sanal dünyanın içinde kaybolması durumudur.

Bu noktada ebeveynlerin giderek artan bu tehlike hakkında bilinçlenmesi ve gerekli önemleri alması oldukça önemlidir.

Eğer siz de çocuğunuzu sanal dünyadan uzak tutmak istiyorsanız işte dikkat etmeniz gereken bazı şeyler şunlardır;

  • Ebeveyn olarak çocuğunuzu iyi tanıyor olmanız gerekmektedir. Çocuğunuzun ilgi alanları, sevdiği şeyler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Onu sevdiği şeyler doğrultusunda gerçek dünyaya yönlendirmeniz önemlidir.
  • Çocuğun dünyası ve düzeni oyun temellidir. Çocuğun her alanda sağlıklı gelişim gösterebilmesi için oyun oynaması önemlidir. Bu noktada bahsedilen oyun, oyuncaklarla ve yaratıcılığını kullanarak oynadığı gerçek oyunlardır. Bu noktada çocuğunuza eğitsel ve gelişimsel oyuncaklar almak, birlikte oyuncak seçimi yapmak faydalı olacaktır.
  • Çocuğunuzla birlikte kaliteli zaman geçirmeye çalışın. Anne- baba ile oyun oynamak, parka gitmek, sinemaya ya da tiyatroya gitmek gibi çeşitli aktiviteler çocuğunuzun sanal dünyadan uzak kalmasını sağlayacaktır.
  • Çocuğunuza oyun oynayabileceği, kitap okuyabileceği yani evin içerisinde özgürce vakit geçirebileceği rahat bir ortam yaratın. Ona ait olan bir oyun alanı hazırlamak yararlı olacaktır.
  • Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırın. Kitapların dünyasındaki büyüyü keşfeden çocukların sanal arayışının giderek azaldığı fark edeceksiniz. Birlikte kitapçıları gezin, ilgi alanı doğrultusunda kitaplar alın. Gün içerisinde belli zaman dilimlerini okumaya ayırmasını sağlayın.
  • İlgi alanı doğrultusunda bir kursa ya da aktiviteye katılmasını sağlayın. Çocuğunuzun yetenekleri ve istekleri doğrultusunda onu yönlendirin. Örneğin, dans kursu, jimnastik, spor ile alakalı herhangi bir kurs, müzik aleti çalmayı öğrenmesi gibi sosyal aktiviteler onun gerçek dünyanın içerisinde kalmasını sağlayacaktır.
  • Çocuğunuza sorumluluk verin. Yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak ev içinde ve dışında sorumluluklar verin. Böylece yapması gereken işleri tamamlaması gerektiğini öğrenecek, gerçek dünyadan kopup sanal dünyaya yönelmeyecektir.
  • Çocuğunuzla ilgilendiğinizi ona karşı olan sevginizi mutlaka hissettirin. Böylece sizin ilginizin farkında olmak, sizinle vakit geçirmeyi sevmesini sağlayacaktır.
  • Çocuklar ebeveynlerini rol model alarak gelişim gösterirler. Bu nedenle teknoloji kullanımı anlamında ona örnek olmanız gerekmektedir. Ailenizle vakit geçirdiğiniz zamanlarda televizyon, bilgisayar ve telefondan uzak durmak çocuğunuz için olumlu bir örnek oluşturacaktır.
  • Günümüzde geldiğimiz noktada teknolojiden tamamen kopuk yaşamak tabii ki mümkün değildir. Çocuğunuzun belli bir düzen ve kısıtlama içerisinde telefon ya da tablet kullanmasına izin verin. Ancak bu konuda net kurallarınız olsun ve mutlaka kararlı bir şekilde bu kuralları uygulayın.
  • Çocuğunuz bu kurallara uyma konusunda sıkıntı yaşarsa, tablet ya da telefonla ilgilenmediğinde agresifleşirse ona alternatifler sunun. Örneğin, bisiklet sürmeye gitmek, birlikte top oynamak, birlikte sinemaya gitmek gibi tekliflerde bulunun.

Çocukları sanal dünyadan ve sanal dünyanın kötülüklerinden korumak ebeveynlerin sağlaması gereken en önemli görevlerden birisidir. Çoğu zaman çocuğun kulaklığını takıp video izlemesi, oyun oynaması ebeveynler için, kendine vakit ayırmak için iyi bir şeymiş gibi dursa da aslında çocuk için oldukça büyük tehlikeler taşımaktadır. Çocuğunuzu gerçek dünyada gerçek ilişkiler kurması konusunda desteklemeniz bu nedenle önemlidir.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum