fbpx

Çocuk ve Oyun Arasındaki Bağ

Oyun Ablası

Çocuk ve oyun birbiri ile çok derin ilişkiler barındıran iki unsur olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de çocukları oyundan bağımsız bir şekilde düşünmemek gerekir. Çocukların kendini ifade edebilmesi ya da özgüven kazanması açısından çok önemli olan oyun aynı zamanda zihinsel ve fiziksel manada gelişimi de beraberinde getirmektedir. Çocuklar için gelişimin anahtarı olacak bu bağı ebeveynlerin dikkatli bir şekilde ele alması önemlidir.

Oyunun Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkisi Nedir Açıklanmalıdır?

Oyun oynamak çocuklar açısından bir zaman geçirme ya da eğlenme durumu olarak düşünülmektedir. Ancak çocuk ve oyun arasındaki ilişki bundan çok daha fazlasıdır. Neden mi? Çocukların oyun oynarken hem zihinsel hem de fiziksel anlamda gelişim sergilediklerinden bahsetmek önemlidir. Fiziksel olarak yeni beceriler kazanan çocuk oyun için bilişsel manada kendini zorlar. Bu nedenle de gelişim kaçınılmaz olur. Tüm bunlara ek olarak çocuk gelişiminin bir parçası olan oyun akranlarla zaman geçirme ve iletişim noktasında da başarıyı beraberinde getirir.

Hangi Oyunlar Çocuklar İçin Faydalıdır?

Çocukların gelişiminde en etkili oyunları belirlemek fiziksel ve zihinsel gelişim anlamında çok değerlidir. Bu nedenle de ebeveynler için çocukların gelişiminde faydası olan oyunları tercih etmek söz konusu olacaktır. Saklambaç, yakalamaca ya da kutu kutu pense gibi oyunlar geleneksel seçenekler olsa da bazı oyunların fiziksel ve bilişsel anlamda gelişimi destekleyeceğini ifade etmek söz konusudur. Böylesi bir gelişimi destekleyecek olan oyunlara bakıldığında çocukların bir görevi tamamlaması ya da motor becerilerini geliştiren birleştirme oyunları tercih edilmelidir.

Hangi Oyunları Çocuklar İçin Zararlıdır?

Çocuk ve oyun arasındaki ilişki oldukça önemli olduğundan ebeveyn ve çocuk bakıcılarının oyun seçiminde dikkatli olması gerekir. Şiddet içeren ve çocukların fiziksel – zihinsel olarak zarar görmelerine yol açacak seçeneklerden uzak durmak en doğrusu olacaktır. O halde çocukların fiziksel olarak daha kaliteli bir gelişime kapı aralayacağı alternatifleri tercih etmek elzemdir. Oyun seçerken çocuklar için en sağlıklı seçeneklere odaklanmak gelişimi doğrudan etkileyecektir. Doğru oyun seçimi ile çocuk gelişiminde harikalar yaratacak bir sürece kapı aralayabilirsiniz.

Yorum Yaz