
YAŞLILIKTA FİZİK TEDAVİNİN ÖNEMİ NEDİR?
Yaşlılık döneminde gerek yaşın getirdiği ağırlaşmalar sonucu gerekse fiziksel sebeplere bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar ortaya çıkar. Bu ağrılar yaşlı bireylerin yaşam kalitelerini oldukça etkilemektedir. Ağrıların kökeni kimi zaman hareketsizliğe dayanırken kimi zaman da biyolojik bir rahatsızlığın sonucu olarak ortaya çıkar. Her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşmiş olsun yaşlılarda günlük egzersizler ve hareket bu ağrıları önlemek adına oldukça önemlidir.
Hareketsizliğin önlenmesi ve ağrılarla baş edebilmek adına yaşlı bireyler için kendi fiziksel özelliklerine ve becerilerine uygun egzersiz programı belirlenmelidir. Bu noktada profesyonel bir fizik tedavi uzmanından yardım almak doğru olacaktır.
Peki, fizik tedavi nedir ve neyi önler?
Fizik tedavi; vücuda dışarıdan uygulanan çeşitli yöntemlerle, masaj ve egzersiz çeşitleri ile ağrıyı sonlandırmaya ve engellemeye yönelik şekilde gerçekleştirilen kas ve iskelet sistemi hastalıklarında ve ağrılarında uygulanan ilaç dışı bir yöntemdir. Aynı zamanda bireye kaybettiği hareket kabiliyetini geri kazandırarak hareket kısıtlılığını ortadan kaldırır. Yaşlı bireylerde düzenli olarak gerçekleştirilen fizik tedavi pek çok sorunu ortadan kaldırır ya da oluşmasını engeller.
Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yürüme güçlüğü
- Denge kaybı
- Kronik ağrılar
- Şiddetli kas kasılmaları ve ağrıları
- Damar tıkanıklığı oluşma riski
- Kalp yetmezliği oluşması riski
- Felç geçirme riski
Yukarıda belirtmiş olduğumuz bu sorunların ortaya çıkma riski, yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür ki düzenli egzersiz yapıldığında veya fizik tedavi desteği alındığında oldukça düşmüştür. Hareketsizlik, yaşam süresini kısaltan, yaşlı bireyin yaşam kalitesini oldukça düşüren ve en önemlisi yaşlılık depresyonunun ortaya çıkmasına sebep olan oldukça önemli bir sorundur.
Yaşlı yakınlarımızın hayatlarını daha konforlu ve keyifli devam ettirebilmeleri adına onların hareket etmeleri için teşvik etmeliyiz. Örneğin onlara elimizden geldiği kadar vakit ayırmak, onlarla yürüyüşe çıkmak hem keyifli vakit geçirmemize hem de sağlıkları açısından önemli bir destek olmamızı sağlar. Bu noktada fizik tedavi hizmeti sunan uzmanlardan da yardım alabiliriz. Fizik tedavi personelleri yalnız hastane ortamında değil yaşlı büyüklerimizin daha rahat edebilmeleri açısından kendi evlerinde de hizmet vermektedir.
Fizik tedavi, kişiye özel olarak programlanan bir tedavi şeklidir. Uzman fizyoterapistler tarafından bireyin ağrısının bulunduğu bölgeye ve şiddetine göre farklılık göstermektedir. Örneğin hastanın bel, diz, boyun vb. ağrısı olduğuna göre izlenecek egzersiz programı da farklılık gösterir. Fizik tedavi süresi de, gene kişiye özel olarak planlanmaktadır. Bu süreç içerisinde egzersiz ve tedavi yapılması gereken saatlerde fizyoterapist eve gelir, seansını uygular.
Yaşlı bireylerin en kıymetli zamanlarını sağlıklı, kaliteli ve rahat geçirebilmeleri adına siz de onlara bu desteği sağlamak isterseniz Kalite İnsan Kaynakları’nın güvenirliğine ve uzmanlığına kendinizi teslim edip sizin ve yaşlı yakınınız için en doğru fizyoterapisti bulmasını onlardan isteyebilirsiniz.
Bol hareketli ve sağlıklı günler dileklerimle…