Çocuk Bakıcısı Arıyorum

Çocuk Bakıcısı Arıyorum

Çocuk Bakıcısı; Çocuk, çoğu ihtiyacını kendisi karşılayamayan, duygusal ve fiziksel olarak başkalarının yardımına ihtiyacı olan kendini koruma ve savunabilme konularında sıkıntılar yaşayan, 0-18 yaş aralığındaki kişilerdir (Bakılcı, 2019, s. 11).

Çocuk bakıcısı; çocukların beslenme süreçlerinden oyun, uyku, giyinme, eğitim gibi tüm süreçlerine kadar sorumluluk alan ve bu konuda bakım sağlayan kişilerin meslek gruplarına verilen isimdir. Bu yazımızda sizlere çocuk bakıcısı ile ilgili her şeyi bilimsel olarak açıklayarak iyi bir çocuk bakıcısı bulmadan önce bilmeniz gereken her şeyi aydınlatacağız.

Kalite İnsan Kaynakları olarak referanslı, alanında uzman ve deneyimli çocuk bakıcılarını 10 yılı aşkın süreyle ve İŞKUR güvencesiyle ihtiyacı olan ebeveynler ile buluşturmaktayız.

Çocuk Bakıcısı Nedir?

Çocuk bakıcısı belirli bir ücret karşılığında haftanın belirli günleri ya da herhangi bir günde saatlik olarak çocuklara bakan kişidir. Çocuk bakıcısı genellikle çalışan anne babaların gün içerisinde çocuklarını yalnız bırakmak istememesiyle ortaya çıkan bir meslek grubudur. İnan & Doğan (2010)
“21. Yüzyıl’da çocuk bakıcıları, annelerin- özellikle tam zamanlı çalışan annelerin veya çocuklarının bakımı için başka seçeneği olmayan annelerin vazgeçilmezi haline gelmiştir” ifadesiyle çocuk bakıcılarının artık sıklıkla tercih edildiğini vurgulamıştır.

Kadın istihdamının artması, iki ebeveynin de ev dışı alanda çalıştığı aileleri yaygınlaştırmış ve bu durum, çocuklara bakılması amacıyla ücretli bakıcıların istihdam edilebilmesine yol açmıştır. Böylece, çoğunlukla geleneksel olarak annelere atfedilen çocuk bakım ve yetiştirme pratiklerini
gerçekleştirmekle görevli bakıcılar yaygınlaşmıştır (Kaya, 2008).

Çocuk Bakıcısı Nelerden Sorumludur?

İnsanın doğumundan olayları anlayıp yorumlamaya kadar geçen yaşa çocukluk dönemi ve bu kişilere çocuk denir (Polat, 2010, s. 66). Ancak uzmanlık alanına göre iki tür bakıcı bulunmaktadır. Erken yaş çocuk bakıcısı genellikle bebeklik dönemini içerir. Bu kişiler bebek bakıcısı olarak nitelendirilirken; 3 ile 6 yaş arası bakım gerektiren dönemde çocuk bakıcısı tercih edilir. Çocuk bakıcısı nelerden sorumludur diye merak ettiğimizde; 3 ile 6 yaş dönemin beraberinde getirdiği tüm durumlardan sorumludur diyebiliriz.

Çalışan ebeveynler ya da çeşitli nedenlerden dolayı çocukların 21. Yüzyılda ekran bağımlılığını gözlemlemektedir. Kırık (2014)’ın “Aile ve Çocuk İlişkisinde İnternetin Yeri” adlı çalışmasında görüşme yaptığı ebeveynlerin neredeyse yarısının (24 kişi – %48) çocukları internet başındayken işleriyle ilgilendiklerini, 9 katılımcının (%18) ise çocuğuyla birlikte internet ortamında gezdiğini ve oyun oynadığını ifade etmiştir.

Çocukların ekran ve internete bağımlılığını azaltmak için bir çocuk bakıcısı ya da oyun ablası tercih etmek bu noktada daha sağlıklı bir birey oluşumuna katkı sağlayacaktır.

Çocuk bakıcısı; sorumluluğunda olan çocuğun uyku saatleri, beslenme düzeni, oyun saatleri, eğitimine katkı sağlayacak beceri ya da öğretimlerden sorumludur.

Çocuk bakıcısı; ebeveynlerin verdiği talimatları ve istekleri yerine getirmelidir. Çocuklara banyo yapma, giyinme ve yemek yeme konusunda yardım gibi temel bakımın sağlanmasını da üstlenmektedir. Eğitim açısından çocukları eğitici oyuncaklarla ve kitaplarla oynamaya teşvik etmek
konusunda da oldukça fazla sorumluluğa sahiptirler.

Çocukların sosyal yaşantısına katkı sağlamak amacıyla ev dışındaki yerlerde (park, alışveriş merkezi, oyun alanları gibi) gözlemlemeli ve arkadaşlık ilişkilerinin erken yaşta gelişebilmesi için yönlendirme yapmalıdır.

Çocuk bakıcısı, bakımını üstlendiği çocuğu çok iyi gözlemlemeli; ihtiyaç ya da eksiklikleri belirlemelidir.

Bu doğrultuda çocuğun ebeveynleri ile çocuğun gelişimi ile ilgili çizilecek yol haritasında en büyük köprü görevi görebilir diyebiliriz. Sizlere yazımızın devamında iyi bir çocuk bakıcısı nasıl olmalıdır konusunda da bilgi vermeye devam edeceğiz.

Çocuk Bakıcısı Ne İş Yapar?

Çocuk bakıcısı ne iş yapar sorusunun cevabı istek ve beklentilerinize göre değişiklik gösterebilir. Çocuk bakıcısı; bir çocuğun beslenme, uyku, oyun başta olmak üzere çoğu ihtiyacını karşılamak; birey olmaya hazırlamak ve anne babayı da değerlendirmeleri sonucunda yönlendirmek gibi sorumluluklara sahiptir.

Çocuk bakıcısı, meslek gereğiyle oldukça dikkatli, özenli, sorumluluk bilincine sahip, iletişimi etkili özelliklere sahip olmalıdır.

Anne babanın olmadığı durumlarda çocuğun gelişim sürecinden sorumlu olacağı için bakımını gerçekleştirdiği çocuğun her şeyi ile ilgilenmelidir. Bedensel büyümenin yanında zihinsel büyümeye de dikkat edilmesi önemlidir (Yavuzer,1999).

Çocuk Bakıcısı Bulmak

Çocuk Bakıcısı Ararken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocuk bakıcısı ararken dikkat edilmesi gerekenler beklentileriniz doğrultusunda değişiklik gösterebilir ancak değişmeyen belirli başlı gereklilikler bulunmaktadır. Yine İnan & Doğan (2010)’ ın çalışmasında belirttiği üzere çocuk bakıcılığı, okul öncesi kurumların yaygın olmadığı, akraba gibi çocuk bakımı için desteğin var olmadığı ya da çocuğun çok küçük olduğu dönemlerde annelerin özellikle tercih ettiği bir hizmet durumundadır.

Anne ve babalar, minik bebekleri dünyaya gözlerini açar açmaz onu en iyi şekilde büyütmenin yollarını ararlar. Çocuklarının iyi beslenmesi ve hastalanmaması için ellerinden geleni yaparlar. Fakat bir çocuğun gelişiminin sağlıklı olabilmesi için temiz besin ve giysiler ile sıcak bir barınma alanından çok daha fazlasına ihtiyacı vardır. Burada hedeflenen çocuğu büyütmek değil, çocuğu en iyi şekilde yetiştirmek olmalıdır. (Çetinkaya, 2020, s. 29)

Her çocuk anne ve babası için oldukça değerlidir. Anne babaların bir çocuk bakıcısında aradıkları ilk özellik, çocuk bakımı sorumluluğunu alacak kişinin güvenilirliğidir. Hiçbir anne baba çocuklarını her gün saatlerce, bir dakika bile güvenmediği birinin yanına bırakmak istemez. Bedensel büyümenin yanında zihinsel büyümeye de dikkat edilmesi önemlidir (Yavuzer, 1999).

Bebek bakıcısı arayışındaysanız bebek bakıcısı sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Çocuk Bakıcısı Nasıl Olmalıdır?

Çocuk bakıcısı nasıl olmalıdır sorusu ilk kez bu arayışa giren ebeveynler için önemli sorulardan biridir. Çocuklarıyla ilgilenecek sorumlu birini bulmak ebeveynler için oldukça önemli bir konudur. Çünkü her çocuk erken yaşlarda beyin gelişiminde olur. Bu dönemde savunmasız ve muhtaç durumdadır. 

Bu nedenle anne baba ve mevcut bakıcı tarafından özel bir bakım ve ilgi ister. Bu bağlamda her ebeveyn,
çocuklarına sorumlu ve güvenilir biri tarafından bakılmasını talep edecektir.

Leach v.d.’nin (2008) yürüttüğü bir araştırmada, annelerin kaliteli bir çocuk bakımında bakıcıdan bekledikleri ilk üç şeyin “sevgi ve anlayış dolu bir ortam,” “güvenli bir ortam,” ve “endişeye mahal bırakmayan bakım hizmeti” olduğunu dile getirmişlerdir. (Akt. İnan & Doğan, 2010).

Çocuk bakıcısı genellikle küçük çocuklarla, çocuğun beyni ve algıları gelişirken ilgilenir. Bu süre zarfında nasıl iletişim kuracaklarını öğrenirler. Kişilerarası becerileri güçlü olan bir çocuk bakıcısı, küçük çocukların öğrenme sürecini oldukça hızlandırabilir. İyi iletişim becerilerinin kazanılması
çocukların sosyal ve bilişsel gelişimlerine yardımcı olur. 

Üstelik çocuklarla, anne baba ve diğerler insanlarla etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için güçlü kişilerarası beceriler gereklidir. Öte yandan iletişim eksikliği, çocuk bakıcısı ile ebeveynler arasında kişilerarası ilişkilerin kötü olmasına neden olabilmektedir. Bu durum ek olarak çocuk bakıcısının çocuk bakımındaki verimliliğini ve etkililiğini de etkileyebilir. 

Çocuk bakıcısı arayan kişiler açısından da zayıf iletişim becerileri, olumsuzluk ve güvensizlik oluşturabilir. Bowbly (1958, 1982)’ye göre çocuk bakıcı arasında güvenli bağlanmanın gerçekleşmesi, çocuğun duygusal gelişiminin olumlu yönde ilerlemesini sağlar. Bu nedenle çocuk-bakıcı ilişkisinin
temeli çocuk bakıcısının iletişim becerisinden geçer.

Bir diğer konu ise sabırdır. Çocuk bakımını üstlenmek çok stresli olabilir. Bu da sabrınızın sürekli devrede olmasını gerektirir. Küçük şeylere öfkelenmeyen, sağlıklı ve sabırlı bir çocuk bakıcısı işe almanız gerekmektedir. Çocuk istismarlarının, şiddetin oldukça arttığı bir toplumda; çocuğunuzun sorumluluğunu üstlenecek kişinin bu yönde olumsuz eğiliminin olmamasına dikkat etmelisiniz.

Gerektiğinde bakıcının gizli kamera ile denetlenmesi gerekebilir. Ek olarak çocuklarda sürekli hareketli olma durumunun olması; acil bir durumun ne zaman meydana geleceğini ön görülemez kılabilir. En basit örneği ile bir saniyeliğine bakışlarınızı başka tarafa çevirdiğinizde bir çocuk oyuncağı yüzünden herhangi bir kaza geçirebilir. Bu gibi acil durumları yönetmek için panik yapmak yerine sakin kalmanız gerekir. Çocuk bakıcısının panik halinde olması ve sakin kalamaması daha kötü sonuçlara yol açabilir.

Elbette yalnızca çocuk bakıcıları için değil ebeveynler için de bu gibi durumlara dikkat edilmesi önemlidir. Eşyalar, yaşa uygun olmayan oyuncaklar da çocuklar için bir tehlike oluşturabilir ve kazaya neden olabilir. Çocuklarını güvenli ortamlarda bulundurmaları, çevresel riskleri aza indirmeleri ve olabilecek kazalar konusunda bilgi sahibi olup önleyici tedbirler almaları kazaları azaltacaktır (Karaaslan, 1995).

Çocuk Bakıcısı ile Oyun Ablası Farkları Nelerdir?

Çocuk bakıcısı ile oyun ablası farkları oldukça kafa karıştırıcı gibi görünse de; net ifadelerle açıklanabilir. Yazımızda açıkladığımız gibi çocuk bakıcısı çocuğun bedensel, zihinsel, psikolojik gelişimine doğrudan katkı sağlamaktadır. Yönlendirme ve gözlem ile iyileştirme sorumluluğu bulunur.

Oyun ablası ise; belirli saatlerde, çocuğun yaş ve gelişimine uygun şekilde oyun aracılığıyla katkı sağlayan görev tanımına sahiptir. Oyun ablası oyun ile gelişime katkıda bulunurken; çocuk bakıcısı beslenme dahil tüm süreçlere katkıda bulunur ve iyileştirilmesi, geliştirilmesi için görevini yerine getirir.

Oyun ablası farklı bir uzmanlık alanı olmakla beraber; Kaliteli İnsan Kaynakları platformu aracılığıyla yaş, gelişim, beceri gibi faktörler göz önünde bulundurularak alabileceğiniz bir hizmettir.

Çocuk Bakıcısı Arıyorum

Çocuk bakıcısı arıyorum diyenler genellikle internet aracılığıyla beklenti ve isteklerine uygun bir aday bulabiliyor. Ancak çocuk bakıcısı ararken dikkat edilmesi gereken konuları gözden kaçırabiliyor.

Kaliteli İK gibi; sizlere çocuk bakıcısı arıyorum sürecinde doğru yönlendirme ve bilgilendirmelerle yardımcı olabilecek siteleri tercih etmeniz gerekmektedir.

Çocuk bakımını üstlenecek kişi ile şartları ve koşulları, sorumluluğu alacak kişinin başlamasından önce önceden kararlaştırılmalıdır. Çocuk bakıcısının hangi hizmetleri sağlayacağını açıkça tanımlamak gerekir.

Çocuk bakıcısı ararken bütçenize, beklentilerinize, gün içerisinde vakit geçirilecek saatlere ve daha birçok konuyu özenle gözden geçirip doğru adayı bulmanız gerekir. Çocuk bakımı oldukça özveri ve disiplin gerektiren bir konu olması nedeniyle aceleci davranılmamalıdır.

Çocuk bakıcısı arıyorsanız ancak henüz güvenilir, deneyimli bir aday bulamadıysanız Kalite İnsan Kaynakları; sizlere en uygun adayı bulacaktır. Çocuk bakıcısından beklentilerinizin karşılanması için profesyonel arayış sağlayan firmalar ile çalışmanız hem bütçeniz hem de güven ortamı açısından sağlıklı olacaktır.

Çetinkaya (2020)’nın yapmış olduğu akademik çalışmasında sorulan; “ 1- Neden bakıcıya ihtiyaç duydunuz? 2- Bakıcıyı nasıl / nereden buldunuz? 3- Bakıcıdan beklentileriniz nelerdir? 4- İşe almadan önce bakıcınız hakkında güvenlik araştırması yaptınız mı? Bunlar nelerdir? 5- İşe almadan önce
bakıcınız hakkında ruhsal ve fiziksel sağlık araştırması yaptınız mı? “ sorularının siz anne babalarda hayal kırıklığı oluşturmaması için Kaliteli İnsan Kaynakları firmalardan destek almanız önerilmektedir.

KAYNAKÇA

Aksoy, S. (2020). AKILLI CİHAZLARIN EBEVEYNLER TARAFINDAN ÇOCUK BAKIMINDA BİR BAKICI OLARAK KULLANILMASI: NİTEL BİR ARAŞTIRMA. Avrasya Sosyal Ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 7(11), 231-243.

Çetinkaya, B. (2020). Çocuk Koruma ve Bakımı: Annelerin Tutumları Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Akademi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(2), 23-46.
(İnan, H. Z., & Doğan Temur, Ö. (2010). Okulöncesi Eğitim Döneminde Çocuk Bakıcıları:Ebeveynlerin Yaşantıları ve Görüşleri Üzerine BirAraştırma. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 1-18.)

Kakıcı, H., Emeç, Y. D. D. H., & Üçdoğruk, P. D. Ş. (2011). TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN KADINLARIN ÇOCUK BAKIM TERCİHLERİ. Istanbul University Econometrics and Statistics E-Journal(5), 20-40.

Kaya, G. A. (2020). Türkiye’de 1980 sonrası dönemde kadın istihdamı ve çocuk bakım rejimi ilişkisi. Eğitim Bilim Toplum Dergisi, 18(70), 10–37.
KIRIK, A. M. (2014). Aile ve Çocuk İlişkisinde İnternetin Yeri: Nitel Bir Araştırma. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 337-347. http://ulakbilge.com/makale/pdf/1507809543.pdf.

Çocuk Bakıcısı ile ilgili yazılar

Aradığınız personel, eleman veya bakıcı için telefon numaranızı bırakmanız yeterli.

İletişim bilgilerinizi bırakın biz size ulaşalım.