Ofis Personeli Kadın

Muhasebe Elemanı 

Firmaların olmazsa olmazı sayılan muhasebe elemanı, finansal işlemlerin takibi ve analizinden sorumlu kişidir. Kayıt tutma sürecinde aktif rol oynayan bu elemanlar sayesinde mali takip ve vergilendirme işlemleri verimli bir şekilde takip edilebilir. Dolayısıyla küçük boyutlu işletmelerden büyük firmalara kadar her türden şirket için muhasebe elemanı bulundurmak oldukça önemlidir.

Muhasebe elemanı seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar bulunur. Aranan elemanın denetim, mali ve finansal alanlardan hangisinde görevlendirileceği bu noktalardan biridir. Dolayısıyla eleman alımı yapmadan önce ihtiyaç duyulan departmanın belirlenmesi ve bu alanda hizmet vermeye uygun, kalifiye adayların seçilmesi oldukça önemlidir. Muhasebeci alımında önemli olan noktaları yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Muhasebe Elemanı Nedir?

Muhasebe elemanı, firma içindeki mali hareketlerden fatura ve ödemelerine kadar pek çok farklı finansal işlemi takip eden görevlidir. Bununla beraber resmi kurumlar tarafından yapılan takip işlemlerinde aktif rol oynar. Genel ve ön muhasebe gibi türleri olan bu alanda çalışan bu görevliler, finansal açıdan takip ve analiz aşamalarında firma için oldukça önemlidir.

Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

İşletmenin mali işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve takip edilmesinde rol alan muhasebe elemanlarının pek çok farklı görevi bulunur. Şirketin çalışmalarına ve görevlendirmesine bağlı olarak belirlenen bu işler, sürekliliği sağlama noktasında önem arz eder. Muhasebe elemanı olanların görevlendirmeye bağlı olarak gerçekleştirdiği başlıca işlemler şunlardır:

  • Aylık ve yıllık olarak düzenlenen finans raporlarının hazırlanması.
  • Genel muhasebe işlemleri, banka ve cari mutabakat işlemlerinde aktif rol almak.
  • Şirket içi finansal bilgilerin depolanmasını ve gizlilik esasına dayalı bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamak.
  • Şirket içi öngörü ve mali planlama sürecinde finans departmanına yardımcı olunması.
  • Elemanların sigorta prim ve bordro çıkarımlarında hesaplamaları gerçekleştirerek ödemeleri planlamak.
  • Maliye ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen yeni mevzuatları takip etmek ve uygulanmasını sağlamak.

Tüm bunlarla beraber uzman olduğu alana bağlı olarak alınan muhasebe elemanı tarafından gerçekleştirilen pek çok farklı mali işlem bulunur. Bu noktada şirketin ihtiyaçlarını belirleyerek işe alımları gerçekleştirmekte fayda vardır.

Muhasebe Elemanı İş İlanları

Firmalar ve iş arayanlar arasında muhasebe elemanı iş ilanları oldukça popüler bir konudur. Her şirketin eleman seçiminde aradığı nitelikler farklı olmakla beraber muhasebecilerin uzmanlık alanları da değişkenlik gösterir. Dolayısıyla ilan oluşturma veya araştırma süreçlerinde değerlendirmeye alınabilecek pek çok farklı seçenek bulunur. Seçeneklere erişim amacıyla kullanılan bazı platform ve insan kaynakları hizmetleri bulunur.

Kalite İk, muhasebe elemanı için iş ilanları oluşturma ve başvuru alma sürecinde kolaylık sağlayan öncül platformlardan birisidir. İŞKUR güvencesiyle hizmet veren “Kalite İnsan Kaynakları” ile ilan verebilir veya aktif olarak aranan bir pozisyon için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu sayede işveren ve aday olarak aracılık hizmetinden yararlanmış, süreci daha verimli bir şekilde tamamlamış olursunuz.

Muhasebe Elemanı Maaşları

Adaylar tarafından sıkça merak edilen noktalardan birisi de muhasebe elemanı maaşlarıdır. Çeşitli dallarda hizmet veren bu çalışanların aldıkları ücretler, şirket içinde görevlendirildikleri alanlara göre belirlenir. Dolayısıyla şirket içi muhasebeciler için net bir maaş bilgisi vermek mümkün değildir. Bununla beraber departmanda çalışanların ortalama kazancı oldukça yüksek rakamlara çıkabilmektedir.

Detaylı bir maaş bilgisi için aktif ilanları, ön görüşme ve aracılık hizmetlerini değerlendirmekte fayda vardır. Böylece uzmanlık alanınıza ve size uygun pozisyonlara göre belirlenen aylık ücreti daha net bir şekilde öğrenmeniz mümkün olur. Aynı zamanda ilanlar arasında değerlendirme yapabilir, ilgilenmeniz dahilinde başvuru oluşturabilirsiniz.

Muhasebe Elemanı Olma Şartları Nelerdir?

İlgili alanda ilerlemek isteyenler için muhasebe elemanı olma şartları hakkında bilgi edinmek oldukça önemlidir. Bazı temel kıstaslar dahilinde belirlenmiş olan koşullar, uzmanlık alanına göre değişkenlik gösterebilir. Bu noktada ilerlemek istediğiniz alanı ve uygunluk durumunu etraflıca öğrenmenizde fayda vardır. İşte başlıca muhasebeci olma şartları:

  • Mesleki liselerin muhasebe ve finansman alanından mezun olmak veya üniversitelerin ilgili bölümünde ön lisansı tamamlamak.
  • İlgili sertifika programlarına katılım sağlanması ve başarılı bir şekilde tamamlanması gerekir.
  • Alanda ilerleyerek Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik gibi uzmanlık sahalarına geçiş yapmak için ilgili sınavların kazanılması gerekir. Aynı zamanda belirlenen 3 yıllık stajın tamamlanması ve ilgili alanda suç kaydının bulunmaması zorunluluğu vardır.

Tüm bu şartları karşılayan bireyler muhasebe elemanı olmaya uygundur. Bununla beraber hukuk, iktisat ve maliye gibi bölümlerden mezun olan bireyler de uygun şartları sağlamak kaydıyla bu mesleği yapabilir.

Muhasebe Elemanı Arıyorum

İşletme boyutunuz her ne olursa olsun şirket içi muhasebe elemanı bulundurmanız finansal bakımdan avantaj sağlar. Bu noktada doğru adaylara ulaşmak ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir çalışan bulmak oldukça önemlidir. Sizin için uygun adaylarla iletişime geçme ve görüşme sürecinde Kalite İnsan Kaynakları’ndan yararlanabilirsiniz. 40.000’in üzerinde CV barındıran geniş veritabanı ve nitelikli altyapısıyla işe alım sürecinde kolaylık sağlarsınız.

Muhasebe Elemanı Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?

Muhasebe elemanı olma yolunda alınan eğitimler için pek çok farklı yol izlenir. Arzulanan mesleğe ulaşmak için yapılacak ilk şey üniversitelerin ilgili bölümlerinden veya mesleki liselerin muhasebe dalından mezun olmaktır. Alanda ilerlemek ve belirli konularda uzmanlaşmak için ise lisansüstü programlar veya sertifikasyon eğitimleri değerlendirilebilir.

Muhasebe alanından Mali Müşavirliğe geçiş yapmak isteyenler; kanunda belirtilen bölümlerin 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamalıdır. Ardından TÜRMOB tarafından düzenlenen staj başlatma sınavını kazanmalıdır. 3 yıllık stajın tamamlanması ile beraber bitirme sınavlarında başarılı olma şartı aranır.

Yetiştirilmek Üzere Muhasebe Elemanı

Stajyer olarak, yetiştirilmek üzere alınan muhasebe elemanları; hem şirket hem de aday açısından avantajlıdır. Şirket kültürüne ve işleyiş biçimine uygun çalışan yetiştirilirken kişinin işin detaylarını öğrenmesi sağlanır. Böylece karşılıklı iletişim güçlenir, proje ve çalışmalarda verimlilik yüksek düzeye çıkar.

Muhasebe Elemanı ile ilgili ilanlar

Muhasebe Elemanı ile ilgili yazılar

Aradığınız personel, eleman veya bakıcı için telefon numaranızı bırakmanız yeterli.

İletişim bilgilerinizi bırakın biz size ulaşalım.