Beyin Hücrelerinin Savaşı: Alzheimer

Beyin Hücrelerinin Savaşı: Alzheimer

Beyindeki mikroskobik değişiklikler hafıza kaybı belirtilerinden çok daha önce başlar. Ama tabii bizim fark edebileceğimiz düzeyde olmaz. Alzheimer dan önce biraz beynimizi tanıyalım ve bilimsel olarak soruna bakalım.

Küçük Fabrikalar, Beyin Hücreleri

Beyin 100 milyar nörona sahiptir. Her hücre bir diğerleriyle bağlantı kurarak bizim sağlıklı bir iletişim kurmamızı sağlarlar. Her nöron grubunun farklı işlevleri vardır. Bazıları düşünme, öğrenme ve hatırlama kısmında bize eşlik eder. Bazıları da görme, duyma ve koklama konusunda bize yardımcı olurlar.

Beyin hücreleri işlevlerini yerine getirebilmek için adeta küçük birer fabrika gibi çalışırlar.

Bilim insanlarına göre Alzheimer hastalığı bu çalışan beyin hücrelerinin iyi çalışmasını, görevini yapmasını engelliyor. Ancak maalesef sorunun nerede başladığı konusunda emin değiller. Ama aynı gerçek fabrikalarda olduğu gibi, bir sistemdeki geçmiş yıkılmalar ve kırılmalar diğer bölümlerde de  problem oluşturuyor. Ve bu problem büyüyüp hasar yayıldıkça da, hücreler görevlerini yapma yeteneklerini kaybediyor ve zamanla ölüyor, bunlar da beyinde geri dönüşü olmayan değişikliklere neden olabiliyor.

Alzheimer’ın Semptomları

En yaygın ve ilk semptomlardan biri, yeni öğrenilen bilgileri hatırlamakta güçlük çekmek. Aynı vücudumuzun geri kalan kısımlarında olduğu gibi, beynimizde biz yaş aldıkça değişir. Çoğumuzda yavaş düşünme ya da bir şeyleri kesin hatırlamakta problemler yaşama gibi durumlar oluşur. Ancak, ciddi hafıza kayıpları, kafa karışıklıkları ve beynimizin çalışma şeklinde ve davranışlarında, düşüncelerinde meydana gelen büyük değişiklikler, beyin hücrelerinin zayıflıyor olduğuna dair bize sinyal veriyor olabilir. İleri düzeylerde, oryantasyon bozuklukları, davranış değişiklikleri, olaylar hakkında yer ve zaman konusunda derin karışıklıklar yaşama, aileye, arkadaşlara ya da bakıcılara aslı olmayan şüphelerle yaklaşma. Daha da ileri seviyelerde ise maalesef konuşmada, yutmada ve yürümede, temel işlevlerde zorluk çekme görülüyor.

Yaşam Kalitesini Arttırmak Mümkün

Alzheimer hakkında en çok bilinen risk faktörü yaş artışıdır ve Alzheimer olan insanların çoğu 65 yaş ve üstüdür. Ama Alzheimer sadece yaşlı hastalığı da değildir. Amerika’da ortalama 200.000 65 yaş altı kişi Alzheimer hastalığına sahiptir. Alzheimer hafızayı etkileyen bir demans hastalığı türüdür. Semptomlar günlük aktiviteleri yapmayı engelleyecek kadar büyüyebilir.

Hastalığın maalesef kesin bir tedavisi bulunmamakta ama bazı semptomlara yönelik tedaviler mümkün ve bu konu hakkındaki araştırmalar da tüm dünya çapında tabii ki devam etmektedir. Hastalığa yönelik tedaviler, hastalığın ilerleyişini kesin olarak durduramasa da, semptomların daha yavaş ilerlemesine ve hasta kişinin ve ona bakan yakınının ya da bakıcısının da hayat kalitesinin gelişmesine yardımcı olur. Bu zorlu dönemde onlara yardımcı olmak önemli ve hassas bir noktadır. Bu konuda çok seçici olmak gerekir, profesyonel bir yardım için çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Danışman Aleyna KILIÇ

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum