Yaşlılarda Beslenme
Orta yaş ve üzeri dönemlerde yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızı koruyabilir, iyileştirebilir, yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz. Hayatınıza birkaç altın madde katarak daha sağlıklı ve rahat bir yaşam sürebilirsiniz.
1) Besin Çeşitliliği ve Öğün Düzeninize Dikkat Ediniz
Kendinize günlük en az 3 öğün kuralı koyunuz. Bu öğünlerde besin değeri birbirinden farklı yiyecek ve içecekleri tercih ediniz. Karbonhidrat, vitamin, yağ, su ve posa bulunduran besinleri yaşınıza, vücut kitlenize ve varsa perhizinize uygun olacak miktarlarda tüketiniz.
2) İdeal Vücut Ağırlığı ve Kas Kitlenizi Koruyunuz
Kişi yaşlandıkça gücü, ağırlığı ve fiziksel aktivitelerinde azalma görülür. Hareketsiz kalınan bu dönemde şişmanlık yakın bir ihtimaldir ve şeker, kalp, kanser gibi hastalıkları beraberinde getirir. Bu dönemde olabildiğince günlük hareket ve enerji tüketiminizi dengeleyerek, ideal vücut ağırlığınızı korumalısınız. Unutulmamalıdır ki; yaşlılıkta kilo alımı kadar hızlı kilo verilmesi de risklidir. Oluşan ani kilo alım ve veriminde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
3) Besinler Sağlıklı Şartlara Uyum Sağlamalıdır
Yaşlanma ile kişinin bağışıklık sisteminde düşüş görülür. Çürük, beklemiş, bozuk ve hatta iyi pişmemiş yemekler dahi kişinin bakteri kapmasına, zehirlenmesine neden olabilir. Bu dönemde yaşlı yakınının, yaşlının kendisinin veya yaşlı bakıcısının gıda ve servisinin temizliğine dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır.
4) Sebze ve Meyve Tüketimini Arttırınız
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan sebze ve meyvelerin kişiyi kalp hastalığı, kanser, şeker, tansiyon ve göz hastalıklarından korumada güçlü etkileri olduğu biliniyor. Burada yine besinlerin perhiz ve vücut ihtiyacına uygun tüketilmesi gereklidir. Meyve ve sebzelerin çiğneyerek veya hafif pişirilerek tüketilmesini öneririz.
5) Doymuş Yağ Tüketimine Dikkat
Bitkisel yağlar dışındaki margarin, kuyruk yağı gibi yağlar doymuş yağ kategorisine girer. Bu yağların tüketimi kandaki kolesterol düzeyinin artmasına, kalp ve damar hastalıklarının oluşumu veya ilerlemesine neden olur. Bu konuda yemek yerken gereksiz yağ tüketimini azaltmak, yağlı besinlerden uzak durmak gibi önlemler alabilirsiniz.
6) Tuz ve Şeker Tüketmeyin
Vücut tuz ve şekere olan ihtiyacını bitkisel ve özellikle hayvansal kaynaklı besinlerden karşılayabilir. Halk arasındaki yanlış inançla tuz ve şekere sarılmayınız. Gereksiz tuz tüketimi kalp hastalıkları, hipertansiyon ve osteoporoza neden olabilmektedir.
Yaşlı bakıcısı veya yaşlı yakınlarının dikkat etmesi gereken bir konu; yaşlılar duyu kaybı nedeniyle daha tuzlu ve daha şekeri yiyecekleri tercih eder. Bu konuda yapılan bilinçli hareketlerle şişmanlık, şeker, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azaltılabilir.