8 Mart Kadınlar Günü

8 Mart Kadınlar Günü

Her yıl hem dünyada hem ülkemizde 8 Mart Dünya Kadınlar günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Kadınlar Günü’nün ortaya çıkışı 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Bu dönemde bir fabrikada daha iyi ve sağlıklı şartlarda çalışmak isteyen kadınlar bu duruma karşı direnmiş, birlik olmuş ve mücadele etmişlerdir. O tarihten sonraki dönemde de kadınlar iş hayatındaki ve sosyal yaşamdaki hakları için, eşitliği sağlamak için mücadelelerine devam etmişlerdir.
Ülkemizde her yıl 8 Mart günü kadınların yaşadığı problemlere dikkat çekmek, bu alanda farkındalık yaratmak, sorunlara çözüm üretmek amaçlı olarak kutlanmaktadır. Kadınların yaşadığı eşitsizlik, istismar, tecavüz, şiddet, ayrımcılık gibi problemlere dikkat çekmek amacı ile bu özel günde pek çok farklı etkinlik gerçekleştirilmektedir. Özellikle gençleri bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına seminerler, konferanslar düzenlenmektedir. Başkanlığını kadınların gerçekleştirdiği ve pek çok kişi tarafından da desteklenen bu gün içerisinde kadınların yaşadığı bütün problemler üzerine konuşulur, sahip olduğu haklar, haklarının korunması gibi konularda çalışmalar yapılır.
Günümüzde kadına karşı şiddetin giderek artması üzerine bu şiddeti önlemek adına pek çok farkındalık kampanyası başlatılmış ve bu alanda çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Tüm bu çalışmalara rağmen kadın cinayetlerinin, tacizlerinin, tecavüzlerinin hızlı bir şekilde artış göstermesi toplum olarak sahip olduğumuz en büyük ayıplardan biri haline gelmiştir. Bu nedenle yalnızca 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde değil her an bu konuya karşı büyük bir hassasiyetle yaklaşmamız gerekmektedir.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, kadının karşı karşıya kaldığı şiddetin, tacizin, istismarın, tecavüzün kaynağı çoğunlukla eşi, sevgilisi ya da yakın çevresi içerisinde yer alan bir birey oluyor. Bu durum karşısında kadının hissettiği korku, çaresizlik duygusu eyleme geçip kendisini korumaya almasını engelleyebiliyor.

Peki, siz şiddete ya da istismara uğrarsanız ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

  • Şiddet ya da istismar durumu ile karşı karşıya kaldığınızda size en yakın karakola, jandarmaya, kadın örgütlerine, aile ve sosyal politikalar bakanlığına, belediyelere başvuruda bulunabilirsiniz.
  • Eğer yaşadığınız durum sırasında ya da sonrasında evden dışarı çıkamıyorsanız Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk, Özürlü ve Sosyal Hizmet Danışma Hattı’nı ve 155 Polis İmdat’ı arayabilirsiniz.
  • Başvurunuzu yaparken yaşadıklarınızı ayrıntılı bir şekilde anlatmaya ve tüm detayları ile aktarmaya özen gösterin. İfadenizi oluşturduktan sonra imzalamadan önce kontrol edin ve anlattıklarınızın doğru anlaşılıp yazıldığından emin olun.
  • Başvurduğunuz kurumun mutlaka tutanak tutması gerektiğini onlara hatırlatın. Aksi takdirde bunun bir suç olduğunu hatırlatın.
  • Kurumun sizi darp raporu alabilmeniz adına bir sağlık kuruluşuna sevk etmesi gerektiğini unutmayın! Mümkün olduğunca kısa süre içerisinde, bedeninizdeki izler kaybolmadan evvel darp raporunu almanız size uygulanan şiddeti ispatlamak adına önemli olacaktır.
  • Sığınma, barınma gibi ihtiyaçlarınız varsa bunu mutlaka belirtmeniz gerekmektedir.
  • Bu talebinizi aynı şekilde belirttiğimiz kurumlara iletmeniz gerekmektedir.
  • Nafaka almak istiyorsanız, avukat talebiniz varsa, ekonomik desteğe ihtiyacınız varsa tüm bunları yetkili kurumlara bildirmeniz gerekmektedir.
  • Kendinize mutlaka bir güvenlik planı oluşturmalısınız. Örneğin, bu plan içerisinde eğer evden ayrılmanız gerekirse gidebileceğiniz yerler yazmalıdır. Evden hızlıca ayrılmanız gereken durumlar için bir çanta hazırlayıp saklamak, yanınıza almanız gerekenleri belirten bir liste hazırlamak, borç para alabileceğiniz kişileri belirlemek, gerekli telefonları not etmek gibi önlemler alabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum