Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası ( 28 – 31 Mayıs )
Lösemi, halk dilinde kan kanseri olarakta bilinen kemik iliğinin anormal hücreler ile dolması ve bu hücrelerin kana ve dokulara yayılması sonucu belirti gösteren kötü huylu bir hastalıktır. Lösemi hastalığının 4 farklı çeşidi bulunmaktadır. Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL), Akut Myeloid Lösemi (AML), Kronik Miyeloid Lösemi (KML), Kronik Lenfositik Lösemi (KLL).
Lösemi ile İlgili Bilmeniz Gerekenler:
- Löseminin ilerleyiş hızı her lösemi çeşidinde farklılık gösterir.
- İnsanlar lösemiye her hangi bir yaşta yakalanabilir.
- Löseminin bazı belirtileri daha yaygın görülen birçok hastalığa benzemektedir.
- Kemik ve eklem ağrılarına, göğüs kemiğinde aşırı hassasiyete, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma ve kilo kaybına neden olur.
- KLL ve KML hiçbir belirti göstermeyebilirler.
- Tedavi sürecinde hastaların lökositleri de düştüğü için mikroplara karşı daha duyarlı hale gelirler.
- Hasta yakınları karşı çıksa bile hastanın hastalık sürecini ve tedavisini bilmesi lösemiyle başa çıkmayı kolaylaştırabilir.
- Hastalar ve bakıcıları, sağlık hizmeti sunanlarla kanser tedavisinin uzun dönem etkileri konusunda konuşmalıdırlar.
- Aileler tedavi sürecinde profesyonel hasta bakıcılardan ve hemşirelerden hastane sonrası evde bakım konusunda da destek almalıdır.
Lösemi, kanser gibi rahatsızlıkların tedavisi uzun süreli ve oldukça zorlu bir yolculuktur. Bu süreç hem hastalar hem de hasta yakınları için oldukça zorlayıcı olabilir. Hastalıktan en çok etkilenen ve zorlu şekilde süreci atlatanlar ise çocuk lösemi hastalarıdır. Her yıl Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta kapsamında hastalık hakkında bilgilendirme amaçlı seminerler, farkındalık kampanyaları yürütülmektedir. Bu hafta içerisinde aynı zamanda yardım kampanyaları da düzenlenmektedir.
Sizler de Lösemiye karşı tek yürek olup, bu hastalıkla mücadele eden miniklerimize destek olup, yalnız olmadıklarını hissettirebilirsiniz.