Bebeğinizi Emzirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bebeğinizi Emzirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Günümüzde anne sütünün önemi sürekli olarak vurgulanmakta, toplumu bilinçlendirmek adına seminerler, kampanyalar düzenlenmektedir. Uzmanların ortak görüşü yeni doğan bebeği ilk 6 ay süre ile yalnızca anne sütü ile beslemek gerektiği şeklindedir. Anne sütünün içerisinde bulunan protein, yağ, mineraller ve vitaminler bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini karşılamaktadır. Anne sütünün bebeğe olduğu kadar emzirmenin de anneye faydaları oldukça fazladır. Örneğin, anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji, kanser, obezite gibi rahatsızlar çok daha az görüldüğü gibi emziren annelerde de, göğüs kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, kansızlık gibi rahatsızlıklar daha az görülmektedir.

Peki, bebeğinizi emzirirken nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

  • Öncelikle, bebeğin ilk memeyi alması oldukça önemlidir. Bebekler oldukça güçlü bir emme refleksi ile dünyaya gelseler bile bazı bebekler ilk seferde memeyi tutamayabilirler. Böyle bir durumla karşılaşıldığında annenin kesinlikle pes etmeden denemeye devam etmesi gerekmektedir.
  • Emzirme sürecinde annelerin yaşadığı problemlerden biri meme ucunun acıması ve yara olmasıdır. Bu nedenle hamilelik döneminizden başlayarak göğüs ucunu hazırlayan ve koruyan kremlerden kullanmanız bu durumu önlemenizi sağlayacaktır.
  • Emzirme sürecinizde gerekli göğüs ucu kremlerini, göğüs pedlerini kullanmanız bu süreçte göğsünüzü koruyacak ve göğüs ucu yaralarının oluşmasını önleyecektir.
  • Emzirme zamanlarınızı programlayın. Emzirmeye başladığınız andan itibaren belirli saat aralıkları ile düzenli bir şekilde emzirmeniz gerekmektedir. Emzirme konusundaki bu düzeni sağlamanız bebeğinizin gece uykularının da düzene girmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayın, meme ucunu ve çevresini temiz su ile temizleyin.
  • Emzirmeye başlamadan önce size en rahat ve kolay gelen duruşu belirleyin.
  • Ortalama bir emzirme yaklaşık 15–20 dakika kadar sürer. Bebekler ihtiyaçları olan besinin %50lik kısmını 1–2 dakika içerisinde alırken kalan diğer zamanda da kalan besin ihtiyaçlarını karşılarlar.
  • Bebeğinizi emzirirken önce bir göğsünüzde 8–10 dakika sonra da diğer göğsünüzde aynı şekilde emzirmeniz doğru olandır.
  • Emzirme süresinde hem bebek hem de anne rahat olmalı ve mutlaka göz temasında bulunmalıdır. Bu durum anne ile bebek arasında kurulan bağın güçlenmesine yardımcı olur.
  • Emzirme esnasında meme çevresinin büyük çoğunluğunun bebeğin ağzının içinde ve çenesinin de göğse dayalı olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü, bebek yalnızca meme ucunu emerse bu durum göğüste yaraların oluşmasına ve annenin canının yanmasına neden olur.
  • Emzirmek için pek çok farklı pozisyon bulunmaktadır. Bu durumda anne hepsini araştırarak ya da deneyerek kendi ve bebeği için en doğru, rahat olanını tercih etmelidir.
  • Emzirme sırasında bebeğinizin rahat nefes alabildiğinden emin olmalısınız.
  • Emzirme sırasında bebekler oldukça fazla şekilde hava yutarlar ve bu da midelerinde gaz oluşmasına neden olur. Bu nedenle her emzirme sonrasında mutlaka bebeğin gazı çıkartılmalıdır.
  • Emziren annelerin mutlaka beslenme şekillerine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle doktorunuza danışarak hangi besinleri tüketip tüketmemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz. Bebeğinizin emdiği süt tamamen sizin yiyip içtiklerinizden oluşmaktadır. Örneğin, siz lahana gibi gaz yapan bir yiyecek tükettiğinizde bebeğinizde de muhtemelen gaz oluşacaktır. Bu nedenle emzirme süresince beslenmenize dikkat edin.
  • Emzirmenin anne ile bebek arasındaki sağlıklı bağlanmayı olumlu bir şekilde etkilediği gözlenmiştir. Bu nedenle kimi zaman zorlayıcı, bunaltıcı bir süreç dahi olsa bebeğinizi mutlaka anne sütü ile besleyin, emzirin ve aranızdaki bağı güçlendirin!

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum