Çocuğumu Okula Kayıt Ettirmeli Miyim?
Hepinizin de bildiği gibi eğitim sistemi ülkemizde çok sık değişmektedir. Değişmekte olan eğitim sistemi genelde üniversiteye hazırlanan çocuklarımızı etkilese de lise sınavlarına hazırlananları etkileme oranı yavaş yavaş çoğalmaktadır.
Ama bundan birkaç yıl önce ilkokul çağındaki çocuklarımız da bu sistem değişikliğinden nasibini almış durumda. Bununla birlikte doğan sorundan da tabi.
Aileler eskiden 7 yaşına gelen çocuklarını ilkokul 1.sınıfa yazdıracaklarını biliyorlardı ve hiçbir karmaşıklık yaşamıyorlardı. Ama yeni eğitim sistemiyle birlikte zorunlu okula başlama yaşı değil zorunlu okula başlama ayı şartı getirildiği için aileler, haklı olarak çok kararsız ve endişeliler.
Bu eğitim sisteminde 60 aydan 66 aya kadar zorunlu olmadan, 66 aydan itibaren 72 aya kadar ise zorunlu olarak ilkokula başlaması gerekiyor çocuklarımızın. Tabi baktığımız zaman 66 ay ile 72 ay arasında tam 6 ay var. Sizin de bildiğiniz gibi 6 ay çocukların motor ve beyin gelişimleri için çok önemli bir süre. Yani 66 aylık bir çocukla 72 aylık bir çocuk aynı sınıfta eğitim gördüğünde muhakkak algılama ve uyum sorunları yaşanacaktır. Ama önemli olan bu sorunun akademik hayatını etkileyip etkilememesi ve sosyal ilişkilerini kurmada zorluk çekmemesi.
Çünkü çocuklar için okul, derslerden daha çok arkadaş ilişkilerinin iyiliği ve mutluluğu doğrultusunda ilerler.
Ama bütün bu olumsuzluklara rağmen ailelerimiz endişelerini giderebilir. Bir psikologdan yardım alarak çocuğunuzun hangi eğitim öğretim yılında okula başlaması gerektiğine çok rahatlıkla karar verebilirsiniz. Danışmanınız çocuğunuza bazı akademik başarı ve sosyal uyum envanterleri uygulayacak ve çıkan sonuçlara göre beraber analiz yaparak bu yıl mı başlaması gerektiğine yoksa bir yıla daha mı ihtiyacı olduğuna karar vereceksiniz.
Bu testler genellikle çocuğunuzun;
- Sınıf ortamı için algı seviyesini
- Bilişsel olarak akademik eğitim yeterliliğini
- Motor becerilerinin hazırlık durumunu
- Ve son olarak psikolojik eksikliklerini tespit etmeye yarar ve eksiklikleri belirleyip okula hazır duruma getirebilmeyi de sağlar.
Kısacası eğer çocuğunuzu bu eylül ayında mı yoksa bir sonraki eylül de mi okula başlatmalıyım diye düşünüyorsanız ve kararsızsanız endişelenmeyin, bir uzmandan yardım alın.