İdeal Dadıyı Seçmek

İdeal Dadıyı Seçmek

Benim için en ideal dadıyı nasıl seçerim?

Anne ve babalar için bin bir çeşit heyecanla geçen doğum serüveninin ardından miniklerine kavuştuklarında çeşitli tedirginlik ve korkuların da çanları çalmaya başlar. Bunların başında ise, özellikle çalışan ebeveynlerin ihtiyaç duydukları “profesyonel dadı” veya “profesyonel çocuk bakıcısı” bulma ihtiyacı ve süreci gelir.

Bu süreç hem anne hem de baba için oldukça kaygılı ilerlemektedir. Ebeveynler özellikle suçluluk duygusu, çocuğu bir başkasına emanet etme, sanki onu terk ediyormuş gibi hisler altında boğularak, yoğun bir endişe duyarlar. Oysa anne ister çalışsın ister çalışmasın bebeğinin büyümesi ve bakımı sırasında her daim yardıma ihtiyaç duyabilir ve bu durum oldukça doğaldır. Önemli olan bu noktada doğru adımlar atarak, ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayabilecek, güvenilir ve çocuk bakımı konusunda deneyimli adayları bulmaktadır.

Sizler için bu yazımda aradığınız ideal bakıcıya ulaşmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği ve nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında bilgi vereceğim. Biliyorum ki, anne-baba olmak oldukça keyifli ancak bir okadar da zorlu bir yolculuk. Bu yolculukta sizlere sağlanan en ufak fayda bile size bebeğinizle geçireceğiniz daha keyifli ve daha kaliteli vakit olarak geri dönecektir.

İşte dadı ararken özellikle dikkat etmeniz gereken noktalar şunlar:

  1. Öncelikle, çocuğunuz için aradığınız bakıcıyı dilerseniz kendi imkânlarınız ile dilerseniz de bir danışmanlık şirketi aracılığı ile bulabilirsiniz. Bu işi profesyonel anlamda yapan bir şirketten yardım almak bu süreçte üzerinizdeki pek çok yükten sizi kurtaracaktır.
  2. Seçtiğiniz şirketi mutlaka araştırın! Bu işi yapabilmesi için gerekli olan belgelere sahip olup olmadığını ve şirket referanslarını kontrol edin.
  3. Bakıcıdan beklentilerinizin neler olduğunu listeleyin, önceliklerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirtin. Örneğin, İngilizce bilen bir bakıcı ile çalışmak istiyorsanız Filipinli bakıcılar bu alanda deneyimlidir. Ya da donanımlı ve eğitimli bir bakıcı arıyorsanız çocuk gelişimi mezunu olan oyun ablaları da bu noktada sizin için ideal olabilir.
  4. Görüştüğünüz adayların tecrübelerini inceleyin. İlk defa anne-baba olmuş ebeveynler için bakıcının tecrübeli olması çok önemlidir. Bu noktada eksik kaldığınız veya çocuk bakımı ile ilgili bilmediğiniz her şeyi öğrenme fırsatı yakalamış olursunuz.
  5. Karar verme konusunda acele etmeyin. Adayları, kişisel, sosyal, duygusal anlamlarda inceleyin. Aile yaşantılarına, evli olup olmadıklarına, kendi çocukları olup olmadıklarına, güler yüzlü olup olmadıklarına, konuşkanlıklarına, ses tonlarına, konuşma şekillerine kadar inceleyin ve bunların ışığında bir karar verin.
  6. Uzun süreli çalışabilecek bir aday ile yollarınızı birleştirin. Bu noktada sürekli olarak bakıcı veya dadı değiştirmek, çocuğun gelişimi konusunda olumsuz etkilere sahiptir. 0-2 yaş çocuk için bağlanma dönemidir ve bu süreçte kendine bakım sağlayan bireyler ile duygusal bağ kurar. Bakıcının sürekli değişmesi, bu bağın zarar görmesine ve çocuğun güven duygusunun hasar almasına yol açar.
  7. Seçtiğiniz adayın soğukkanlı ancak güler yüzlü, sıcakkanlı ancak otoriter, samimi ancak sınırlarını bilen, merhametli, sağduyulu, anlayışlı olmasına dikkat edin.
  8. Eğer adayın aldığı eğitimler ve sertifikalar varsa bunları mutlaka size belgelemesini talep edin ve belgelerinin geçerliliklerini kontrol edin.
  9. Seçmeye karar verdiğiniz çocuk bakıcısının ya da dadının daha önceki işlerinden referanslarını mutlaka kontrol edin!
  10. Bakıcınız ile karşılıklı olarak açık ve net bir şekilde tüm beklentilerinizi ve şartlarınızı konuşun. Bu sonradan ortaya çıkabilecek çoğu sorunu en aza indirecektir. Kendisine sağlayabileceğiniz koşullardan en açık şekilde bahsedin. Bakıcınızla aranızdaki mesafeyi en doğru şekilde ayarlayın. Kendisine evinizden bir bireymiş hissini verirken işveren-işçi ilişkisinden de uzaklaşmamanız gerektiğini unutmayın.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum