Sekiz Mart Dünya Kadınlar Günü » Kalite İnsan Kaynakları

Sekiz Mart Dünya Kadınlar Günü » Kalite İnsan Kaynakları

Tam 163 yıl önce tohumlarının 1857 yılında atıldığı 8 Mart Dünya Kadınlar günü , ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında çok ağır koşullarda çalışan kadınların haklarını aramak için bir fitili ateşlemesiyle başladı. 8 Mart 1857 yılında uzun çalışma saatlerine karşılık çok düşük ücretle ayakta durmaya çalışan kadınların grev ile eşit çalışma koşulları için direndikleri, protesto ederek seslerini duyurmaya çalıştıkları bir gündü.

O gün atılan adımla 1910’lu yıllarda Alman siyasetçi Clara Zetkin kadın işçilerin haklarını savunabilmek adına gösterdikleri bu mücadeleyi temsilen 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olmasını önermiş ve bu öneri kabul edilmiştir. O günden sonra çeşitli ülkelerde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmıştır.

Ataerkil bir toplumsal yapının getirmiş olduğu; kadınların toplumsal hayattaki yerlerini görünmez kılan bu zihniyete bugün bir kez daha dikkat çekiyoruz. Kadınlara siyasette, eğitimde, işte, sporda, trafikte ve aklımıza gelebilecek her alanda “toplumsal cinsiyet” ayrımına gidilmeden “birey” perspektifinden bakılmasını bir kez daha hatırlatıyoruz. Eşit haklar ile toplumda var olmak isteyen kadınlara cinsiyetlerine vurgu yapılmadan önyargısız bir şekilde davranılarak kendilerini yaratmaya çalışmalarının yanındayız. Erkek egemen toplumda var olmaya çalıştıkça şiddet gören taciz ve tecavüz gibi travmalar yaşayan kadınların savaşının bitmediğini, onların mücadelesinin devam ettiğini hatırlatıyoruz. Kadınların, erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu ve onların seslerini duyurmasını destekliyoruz.

“Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir” demiş Mustafa Kemal Atatürk. Kadın annedir, müdürdür, yönetmendir, şofördür, sporcudur, oyuncudur, doktordur. Kadın emektir, emektardır.

Kadınları her alanda daha çok gördüğümüz, onların üzerlerinde olan baskı ve şiddetin ortadan kalktığı parlak bir gelecek görmek dileğiyle.
8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun!

Antropolog Nesibe SÖZERİ

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum