Çocuğum mu Başarısız Ben mi?

Çocuğum mu Başarısız Ben mi?

Hemen hemen hepimizin evinde yaş farklılıkları olsa da okul çağında en az bir çocuk var. Kimi çocuklar başarılı, kimileri anne-babalarının iteklemeleri ile başarılı, kimileri de ne yaparsanız yapın başarısız.

Başarıyı etkileyen etmenler var tabiki bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Teknik Sıkıntılar:

  • Mental eksiklikler
  • Dikkat dağınıklıkları
  • Öğrenme bozuklukları

Sosyal Sıkıntılar:

  • Sosyal beceri kuramamışlıktan kaynaklı derse odaklanamama durumu
  • Ulaşımın uzak olmasından doğan yorgunluk ve halsizlik
  • Yeme bozuklukları ( çok aç olma ya da çok tok olma)
  • Rahat kıyafetler yerine sıkışık veya gereğinden fazla giyinme

Bu tarz sıkıntılar kolay bir şekilde giderilebilir ve başarısızlık eğer bu nedenlerden oluşuyorsa çok rahat başarıya dönüştürülebilir. Teknik sıkıntıları psikologlarla gerekli uygulamaları yaparak, sosyal sıkıntıları da tespit ettikten sonra gerekeni yaparak giderebilirsiniz. Yalnız; yukarıda yazmayan sıkıntıların haricinde başarısızlık sebeplerinden belki de en önemlisini belirtmek isteriz.

Lise son sınıf öğrencilerde gördüğümüz çok acı bir durum var. Bu çocukların %90’ı ailelerine yük olduklarını ve bi an önce para kazanmaları gerektiğini düşünüyorlar. Evet, %90 çok büyük bir oran. Bu çocukların böyle düşünmelerinin sebebi tabi ki biz ailelerin cümlelerimizi süzgeçlerimizden geçirmeden çıkardığımız sitemlerimiz yüzünden.

“Bu yıl ne yap ne et kazan!”

“O kadar dershaneye gidiyorsun, koleje gidiyorsun”

“Bak baban gecelere kadar ter döküyor senin için”

“Seneye benden sana yardım yok, yazın çalışır paranı kazanır dersanene gidersin”

Buna benzer size birebir şahit olduğumuz onlarca cümle yazabiliriz. Bi düşünsenize bu yaş grubu ortalama 18 yaşında ve tam ergenlik döneminde. Ve hayatının en önemli dönüm noktasında yaşadığı birçok gel-gitleri var. Vücudu çok hızlı bir değişime giriyor biyolojik olarak ona ayak uydurmak istiyor ama SINAV VAR. Aile içinde kabul görülmek, değer verilmek, söz sahibi olmak istiyor ama karşılaştığı hep aynı cümle SENİN SINAVIN VAR BUNLARA KAFA YORMA. Vücudunda anlam veremediği enerjiyi dışa vurmak istiyor ve spora yüzmeye gitmek istiyor ama aldığı cevap SINAV VAR BU YIL OLMAZ!

Evet, sınav var ama sınav çocuğunuzun zihnindeki sizden önemli değil. Sınav bir şekilde kazanılır ama o yıl çocuğunuza verdiğiniz zararı bir daha toparlamanız çok zor olacaktır. Çocuklarımıza da hata yapma payı vermeliyiz ve bu süreci birçok kaygıyla, tehditle, korkuyla ya da şantajla geçirmeleri yerine onlara verdiğimiz sevgiyle, onları rahatlatmak için kurduğumuz cümlelerle, sosyalleşmesi ve arkadaşlarıyla KALİTELİ zaman geçirmesine olanak tanımanızla, anlayışla, arada onu alıp doğayla küçük kaçamaklar yaptırarak geçirmeliyiz.

Unutmayın ki, tehdit, sitem, acıtasyon başarı getirmez inat getirir. Başarıyı sadece empati ve çocuğunuzun derdiyle dertlenme, onun yanında onunla el ele, omuz omuza olma getirir.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum