ÇOCUĞUM ÜSTÜN ZEKALI ÇIKTI

ÇOCUĞUM ÜSTÜN ZEKALI ÇIKTI

IQ seviyesi yüksek olan çocuklar genellikle 5-6 yaşlarında fark edilirler. Önce yaşıtlarıyla bulunduğu ortamlarda sergiledikleri konuşmalarla, oynadıkları oyunlarla aileleri ve bakıcıları tarafından daha sonra anaokullarında öğretmenleri tarafından dikkat çekerler.

Bazı aileler çocuklarına konduramasalar da bazı aileler çocuklarını üstün zekalı olmasa bile benim çocuğum çok zeki diye de adlandırabilir ancak;

Bu tespit sadece uzmanlar tarafından netleşir ve kesin sonuca sadece uzmanlar ulaşabilir. Üstün zekalı çocuklarla alakalı birkaç belirti verelim size;

BELİRTİLERİ

  • Mantıklı birçok soru sormak; Dünyayla alakalı, uzayla alakalı, dünyadaki sorunlar ya da tabiattaki işleyiş, varoluş ve eşyaların üretimi, aralarındaki bağ ile ilgili birçok soru soruyor olmak
  • Diğer çocukların takılmadığı birçok şeye takılabilirler, çorabının dikişi, kıyafetinin etiketi onu rahatsız edebilir ya da çok duygusal olabilirler.
  • Mizah anlayışları çok farklıdır.
  • Normal eğitime adapte olmada sıkıntı yaşayabilirler.

Önemli olan bunu tespit etmek değil, tespit ettikten sonrası. Çünkü üstün zekalı çocuklar gerekli eğitimi almazsa bu zekâ seviyesi çok hızlı bir şekilde normal çocukların seviyesine inebilir.

Şöyle düşünün;

Üstün zekalı çocukların kapasitesini bir sürahi olarak varsayalım. Normal zekalı çocuklarınkini de bir bardak. Bir bardak 200 ml alıyorsa içine maksimum, sürahi 1 lt alır. Ama üstün zekalı çocuğun zekasını aktif tutmazsanız yani sürahiyi sürekli doldurmazsanız normal bir çocuktan daha aşağıda bile olabilir. Üstün zekalı bir çocuk sürahiye 100 ml dolduruyorsa, normal çocuk bardağına 150 ml dolduruyorsa normal çocuk üstün zekalı çocuktan daha iyi performans gösterir. Bu yüzden üstün zekalı çocuklara özel eğitim mutlaka verilmelidir. Aileler bunu takip etmeli ve tespitten sonraki süreci çok verimli geçirmelidirler.

Gelelim bir diğer önemli meseleye, size tavsiyemiz çocuğunuz bu zekanın ne demek olduğunu anlayabilecek ve bunu yönetebilecek olgunluğa erişene kadar bunu onunla paylaşmamanız. Çünkü kendini diğer çocuklardan farklı görmemeli ve ben zekiyim çalışmama gerek yok algısı oluşmamalı.

Diğer yandan da üstün zekalılara özel program ve planlamayı aksatmanızdan kaynaklı çocuğunuzun IQ seviyesi düşerse bu sefer çocuk kendisini akıl yönünden eksilmiş hissedebilir ve bu durum ona zarar verir.

O yüzden testi yaptırdıktan sonra bana çekmiş diye övünmek ve rahatlamak yerine omuzlarınıza çok önemli bir yük bindiğini unutmayın.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum