Çocuğunuzu Tuvalete Alıştırma Teknikleri

Çocuğunuzu Tuvalete Alıştırma Teknikleri

Sevgili Anne – Babalar,

Çocuklarda tuvalet eğitimi her anne-babanın çocuk bakımı ve eğitimi konusunda en zorlandıkları konulardan biridir. Ebeveynlere korkutucu gelen bu süreç aslında doğru zaman, doğru yöntem ve taktikler ile aslında sanıldığından daha kolay bir şekilde atlatılabilir. Tuvalet eğitimi, çocuğun kendi kendine yani bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan ihtiyaçlarını giderdiği bir beceriyi kazanması olarak tanımlanabilir. Bu eğitimi bilinçli olarak alan çocukların, kaygıları azalır, bireysellik ve bağımsızlık duyguları artar, kendine güvenleri gelişir. Çoğu çocuk tuvalet hatta klozetten korktuğu, bu kendisine yeni ve korkutucu gelen bu durum karşısında kaygılı olduğu için bu süreci zorlu olarak tamamlar. Ancak günümüzde de konu ile ilgili olarak ebeveynlerin daha bilinçli hale gelmesi sonucu bu eğitim süreci çoğunlukla başarılı olarak tamamlanmaktadır.

Eğitim sürecinde unutulmaması gereken en önemli noktalar birisi, her çocuk biriciktir. Yani her çocuğun kişilik özellikleri farklıdır. Duygusal, zihinsel ve bedensel gelişimi ile orantılı olarak bu eğitime hazır olma zamanı da farklılık gösterebilir. Yine de çocukların genel gelişim düzeyleri göz önünde bulundurulduğunda bu eğitime başlamak için en ideal aralık 24-36 ay arasıdır. Çocuk yürümeyi öğrendikten sonraki süreçte sürekli bir değişim geçirir. 2 yaş sendromu dediğimiz dönemde, çocuğun yürümeyi öğrendiği, kendi bağımsızlığını ilan ettiği, daha çok benmerkezci olduğu, ebeveynlerle otorite çatışması yaşadığı bu döneme verilen isimdir. Çocuğun tuvalet eğitiminin de bu sürece denk gelmesi işlerin biraz daha zorlu geçmesine sebep olmaktadır.

Çocuğumun eğitime hazır olduğunu nasıl anlarım?

  • Çocuğunuz yürüyebiliyorsa,
  • Çocuğunuz 3-4 saatten daha uzun süre kuru kalabiliyorsa,
  • Islak, kirli bezi ile dolaşmaktan rahatsızlık duyuyorsa,
  • Tuvalet ile ilgili konularda merakı arttı ise,
  • Tuvalet alışkanlıkları ile ilgili soru soruyor ve sizi gözlemliyorsa,
  • Tuvaleti kullanmak istiyor ya da sizi taklit etmeye çalışıyorsa,
  • Verdiğiniz yönergeleri anlayabiliyor ve uyguluyor durumdaysa,
  • Tuvaletinin geldiğini söyleyemeye ve size bildirmeye başladıysa,
  • Kendi külotunu, kendi pantolonunu çıkartabiliyor ya da giyebiliyorsa,

Yukarda ki bu maddelerin geneline sahip olan çocuklar için tuvalet eğitimine başlamanız uygun olacaktır. Eğer, bu maddelerdeki durumları henüz çocuğunuzda görmeye başlamadıysanız endişelenmeyin ve eğitime başlamadan önce ona biraz daha zaman tanıyın.

Tuvalet eğitimi sırasında neler yapmalıyım?

  • Öncelikle çocuğunuzla bu süreçle ilgili konuşmalı, ona bu eğitimden bahsetmelisiniz. Bu çocuğunuzun süreçle ilgili korkularının, kaygı ve endişelerinin azalmasını sağlayacaktır.
  • Eğitimle ilgili onu bilgilendirin. Örneğin, artık yetişkinler gibi tuvalet ihtiyacını gidermek için tuvaleti kullanabileceğini, bez yerine iç çamaşırı kullanabileceğini ona anlatın. Birlikte ilgisini çekebilecek iç çamaşırları seçmek ve almak bu süreçte onun motive olmasını sağlayabilir.
  • Erkek ve kız çocuk tuvalet eğitimleri, eğiticinin anne ya da baba olması konusunda farklılık gösterir. Çocuklar, ebeveynlerini kendi cinsiyetlerine göre seçip, rol model alma eğilimindedirler. Bu sebeple erkek çocuğa babanın, kız çocuğa annenin modellik yapması onların da kendilerini daha rahat hissetmeleri konusunda faydalı olacaktır.
  • Tuvaleti nasıl kullanması gerektiğini, nelere dikkat etmesi gerektiğini, neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini çocuğunuza gösterin.
  • Tuvalet eğitiminin ilk adımı klozetten değil çocuğa özel alınan lazımlıklar ile başlamalıdır. İlk önce çeşitli markaların geliştirdiği yerde duran, çocuklara özel ışıklı sesli ve ilgisini çekebilecek şekilde tasarlanan tuvalet eğitim klozetlerinden alabilirsiniz. Bir sonraki aşamada ise klozete üstüne konan adaptörlerden almak daha doğru olacaktır.
  • Çocuğunuzun bu eğitime alışma hızını göz önünde bulundurarak, her aşamayı sindirmesini sağlayarak ilerlemelisiniz. Her çocuğun öğrenme hızı değişkenlik göstereceğinden, bu süreçte çocuğunuza asla baskı uygulamamalısınız.
  • Bir çizelge sistemi oluşturun. Tuvaletini klozete yaptığı zamanları ve altına kaçırdığı zamanları bu çizelge üzerinde işaretleyip, takip edin.
  • Eğitime ilk başladığınız süreçte çocuğunuzu 2-3 saatte bir tuvalete götürün ve tuvaleti olmasa dahi oturmasını sağlayın. Bu hem çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasına hem de sizin tuvaletinin ne zamanlarda geldiğini gözlemlemenize olanak sağlayacaktır.
  • Gündüz ve gece tuvalet eğitimi iki farklı modül şeklinde uygulanmalıdır. Çocuk gündüz tuvalet eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra gece tuvalet eğitimine başlanmalıdır.
  • Ödüllendirme sistemi geliştirmelisiniz. Eğitim öncesinde verilecek ödüllen belirlenmelidir. Ancak bu ödüllerin maddi olarak fazla değerli ve büyük olmayan şeyler olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, birlikte oluşturacağınız bir panoya renkli yapışkanlar yapıştırmaya hak kazanmak çocuk için motive edici olabilir. Eğitim tamamen tamamlandıktan sonra ise çocuğa kendi talep ettiği bir oyuncak ya da hediye alınabilir.
  • Eğitime başladıktan sonra çocuğa asla bez takılmamalıdır. Bu süreçte ilerlemenize engel olacak ve çocuğun yeni bir alışkanlık kazanmak yerine sürekli olarak eski alışkanlıklarına dönmesine sebep olacaktır.
  • Gece eğitimleri sırasında kaçırma ihtimaline karşı yatağa koruyucu takılabilir ancak çocuk asla bezlenmez!
  • Bu eğitim sürecinin sizin için zorlu olduğu kadar çocuğunuz içinde zorlu olduğunun farkında olmalısınız. Çocuğunuz kendisi için yeni ve endişe verici bir durum hakkında yeni alışkanlıklar kazanmaya çalışırken ona anlayışla ve sabırla yaklaşmanız çok önemlidir.

Tüm bu bilgilerin ışığında çocuğunuzla geçireceğiniz keyifli bir tuvalet eğitimi süreci olacağını umut ediyorum. Altların kuru kaldığı, yeni alışkanlıkların başarılı bir şekilde kazanıldığı en önemlisi tüm bu süreçte çocuğunuzun sevginizi her anında hissedebildiği bir yolculuk olması dileklerimle..

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum