Çocuk Gelişiminde Eğitim Nasıl Olmalıdır

Çocuk Gelişiminde Eğitim Nasıl Olmalıdır

AMAN DİKKAT! EĞİTİM Mİ EZİYET Mİ?

Teknoloji sayesinde çoğumuz çözemediğimiz, bizi yorduğunu düşündüğümüz ya da bunun kolayı nedir acaba dediğimiz birçok olay için internete başvururuz. Ve iyi ya da kötü bir yöntem olduğunu deneyimlerken anlarız. Deneyim sırasında işe yararsa iyidir ama bizi bir önceki durumdan daha da zorluyorsa kötüdür bizim için. Bu bize bakan yönü. Peki deneyimin ana unsuru, ana öğesi deneyimin asıl muhatabı olan kişi tarafından bakıldığında yani kabaca denekler tarafından bakıldığında sonuç korkunç olmaktadır.

Ailelerin özellikle bebeklerde uyku, çocuklarda davranış bozuklukları veya bebeklerde kucağa alma, emme gibi vakaları tarattığını, bu konularla alakalı araştırma yaptıklarını görüyoruz. Ve ne yazık ki hiç tasvip etmediğimiz birçok yöntemin internette dolaştığını size söylemek zorundayız. Bundan daha kötü olanı ise ailelerin bu yöntemleri çocuklarına uygulamalarıdır. Uygulayanlara şahit olduklarımızın  %70’i işe yaramadığını söylerken bu yöntemi uygulayıp da pişman olanların sayısı da oldukça fazladır.

HANGİ YÖNTEMLERDEN Mİ BAHSEDİYORUZ?

UYKU BOZUKLUKLARI İÇİN

Yeni doğum yapmış annelerin gece bebeklerinin emme isteminin çok fazla olması sebebiyle sürekli uyuyup uyanmalarından dolayı ne kadar zorluk çektiklerini bilirsiniz. Anneler için bir 15 dakikalık uyku bile onlar için çok değerlidir. Hatta çoğu anne biri gelse çocuğa baksa da bir rahat rahat uyusam diye iç geçirmiyor değildir. Ve ne yaparlar internetten bu işin yolu yordamı yok mu diye bakarlar. Karşılarına birkaç yöntem çıkar. Cry it out ve Ferber yöntemi en sık rastlanan yöntemlerdendir. Cry it out yöntemini tercih etmezler çünkü bebeğinizi ağlata ağlata öğretilen bir yöntemdir. Genelde deneme için Ferber yöntemini seçerler.

Ferber Yöntemi, bebeğinize bir çeşit uyku eğitimi verme yöntemidir. Bu yöntemde bebeğinizin uykusu gelmeye başlayınca beşiğe yatırılır ve ağlamaya başlasa bile bir süre odaya girilmez. Bebeğe bir gözükülür, bir gözükülmez. Süre 5 dakika dan 10 dakikaya, 10 dakika dan 15 dakikaya kadar çıkartılır ve tek başına uyutulması öğretilir. Ve burada eğitim mi eziyet mi sorumuz devreye girer.

Bakın, bebeğiniz 9 ay boyunca sizin nefesinizle nefes alıp sizin nefesinizle nefes verir. Sizin kalbinizle kalbi atar. Sizin hayatınızla hayat olur. Evet, dünyaya gelir ve sizin kokunuzdan başka, sizin verdiğiniz sütten başka ve sizin teninizden başka hayatta zevk aldığı bir şey yoktur. Ve kendini huzurlu hissettiği başka bir yer de yoktur. O yüzden her minik midesi acıktığında sizi istemesi, hiç bilmediği bir dünyada her korktuğu an size dokunmak istemesi, sizi özlemesi ve sizin teninizde huzur bulmak istemesi sizce de doğal değil mi? Çünkü sizden başka hiç kimseyi tanımıyor, size ve sevginize, gülümsemenize muhtaç.

Bu uyku problemleri emmeyi bıraktıktan sonra düzene giriyor. Emme olayı da 2 yaşına kadar. Yani 2 yıl boyunca bebeklerinizi eğitmeye çalışıp, birçok yöntem denemeye çalışacağınıza sevginizi verip onun gelişimini keyifle izleseniz emin olun bebeğiniz gerilmeyecek ve rahat bir bebeklik geçirecektir.

PASPAS YÖNTEMİ

Hiç tasvip etmediğim bir eğitim modeli de yapılan anlaşmanın dışına çıkıldığı takdirde yaşı kadar dakikada paspas da bekletilme yöntemi. Bu yöntem çocuğu aşağılamaktan, onu değersizleştirmekten ve bir insana itaat ve boyun eğme ahlakını yerleştirmekten başka hiçbir işe yaramıyor maalesef. Çocuklar önce hırçınca ağlarlar sonra çaresizce boyun eğerler ve ebeveynler işe yaradığını düşünerek bu davranışı sürekli tekrarlarlar. Çocuklarımız insandır ve insan olmayan varlıklara uygulanan eğitimler onlara uygulanmamalıdır. Sevgi dili en etkili dildir. En kısa yoldur. En zevkli yöntemdir. Diretme ve baskı sadece anlık çözümdür ve ileriye dönük bıraktığı etki çok fazla olacaktır. Bir çocuk anne babası ona ceza verecek diye korkmamalı, en korktuğu şey bu sevginin yoksunluğu olmalı. Yani sevginizi kaybetmekten korkmalı.

KUCAĞA ALMA ALIŞIR SONRA

Bu bahsedeceğimiz son konu. Aman çok kucağına alma alışır sonra. Size soruyorum sevgili ebeveynler; bir çocuk kucağa nasıl alışabilir? Mesela bebekken hep kucağa alınmış ve 20 yaşına gelmiş hala kucak isteyen bir insan gördünüz mü? Ya da bebekken çok kucakta taşınmış da okula giderken kucakta gidip gelmeyi isteyen bir çocuk gördünüz mü? Veya işe kucakta gitmek isteyen, parkta annesiyle kucak kucağa oynamak isteyen, sinemada babasının kucağında film izlemek isteyen gibi. Örnekleri çoğaltabiliriz. Demek ki kucağa alışılmıyormuş. Bir çocuk en fazla 2 yaşına kadar kucak ister. Siz zaten sevginizi eksik etmezseniz çocuğunuz kendi ayrılmak isteyecektir.

0-2 yaş dönemi hep zordur. En yoğun dönemdir. En bunaldığınız ve çaresiz hissettiğiniz dönemdir. Ama siz ne kadar huzurlu hissederseniz, ruhunuzla, kalbinizin sesini dinleyerek geçirirseniz bu dönemi, sonrası o kadar rahat olacaktır. Siz soğukkanlı ve yaptığınızdan emin olursanız bebeğiniz de sizden emin olacaktır. Eğitimlerinizi eziyete çevirmemeniz dileğiyle…

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum