Diyabet Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diyabet Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diyabet yani halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı günümüzde 20 yaş üstü bireylerde %15 oranında görülmekte ve bu oran giderek artmaktadır. Önceki dönemlerde belirli bir yaş üzerinde görülen bu hastalık değişen yaşam standartları ile birlikte çocuklarda dahi görülebilmektedir.

Diyabet dünya üzerinde görülen en yaygın ve önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Hem kontrol edilmesindeki güçlük hem de yayılma hızındaki artış nedeni ile son zamanlarda uzmanlar tarafından önemle incelenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Diyabet, dünya üzerindeki salgın hastalıklar arasında yer almaktadır.

Peki, Diyabet (Şeker Hastalığı) nedir?

Diyabet en basit hali ile pankreasın yeterli düzeyde insülin hormonu üretememesi ya da üretilen hormonun yeterli ve doğru şekilde kullanılamamasıyla kandaki şeker oranının yükselmesi olarak açıklanabilir. Diyabetin iki türü bulunmaktadır;

  1. Tip 1 Diyabet : 30 yaşından önce meydana gelmektedir. Bu hastaların vücutlarında insülin üretimi bulunmamaktadır.
  2. Tip 2 Diyabet : Ortalama 40 yaş ve üzeri hastalarda görülür. Bu hastaların vücudunda insülin üretimi bulunmaktadır ancak yeterli düzeyde değildir. Diyabet hastalarının ortalama %70’ni tip 2 hastalar oluşturmaktadır.

Diyabet hakkında bilmeniz gerekenler:

  • Hastalığın gelişim süreci oldukça yavaş ilerler ve çoğu zaman herhangi bir belirti göstermez. İlk belirtiler ortaya çıktığında ise hastalık yaklaşık olarak 5-6 yıllıktır.
  • Hastalık büyük oranda genetiktir. Bu nedenle aile geçmişinizde Diyabet tanısı konmuş bir yakınınız var ise mutlaka düzenli kan testi kontrollerinizi yaptırmalısınız. Böylece erken teşhis mümkün olacaktır.
  • Diyabetin belirtileri arasında; çok sık idrara çıkma, iştah kaybı ya da aşırı kilo alımı, ağız kuruluğu, ayak altında yanma hissi, geceleri sık sık idrara çıkma gibi semptomlar yer almaktadır.
  • Bir kişiye diyabet tanısının konabilmesi için pek çok farklı test yöntemi bulunmaktadır.
  • Halk arasında sıkça kullanılan ve bilinen bir diğer terim ise ‘Gizli Şeker’dir. Bu bir şeker hastalığı değildir ancak hastaya yapılan şeker yüklemesi sonrasında çıkan değerlere bakılarak ileriki dönemde şeker hastası olma ya da olmama ihtimali saptanabilir.
  • Diyabet ciddi anlamda kişinin yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlıktır. Kontrol altında tutulmadığı zaman kişileri ölüme götürebilecek kadar ciddi bir rahatsızlıktır.
  • Tüm dünyada ve ülkemizde Diyabet rahatsızlığına karşı çeşitli etkinlikler, faaliyetler ve bilinçlendirme kampanyaları yapılmaktadır.
  • Diyabet önlenebilen bir rahatsızlıktır. Erken çocukluk döneminden itibaren yapılan testler ve gerekli kontrollerin sağlanması ile önlenebilir ya da kontrol altına alınabilir.
  • Diyabet hastalığında kişinin diğer organları da zarar görebiliyor. Özellikle bu rahatsızlıkta kalp ve böbrekler işlevini yerine getirmekte zorlanabiliyor ve zarar görebiliyor.
  • Diyabetin belirtilerinden bir ya da birkaçını bile kendinizde ya da bir yakınınızda gözlemlediğinizde mutlaka bir uzmana başvurmanız gerektiğini unutmayın.
  • Hastalıktan korunmak için şeker tüketiminizi azaltın ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinin.
  • Bol bol su için ve düzenli olarak hareket etmeye ya da spor yapmaya özen gösterin.

Unutmayın ki, diyabet bir kader değil sizin önleyebileceğiniz bir rahatsızlıktır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum