Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Tüm dünyada ve ülkemizde her yıl 21 mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kabul edilmektedir. Toplumda Down Sendromu konusunda farkındalık yaratmak, bireylerin bilgilenmesini ve bilinçlendirilmesini sağlamak amacı ile bugünde çeşitli etkinlikler, aktiviteler ve seminerler yapılmaktadır.

Peki, Down Sendromu nedir?

Down Sendromu, temelde genetik farklılığın neden olduğu bir hastalıktır. Down Sendromu bir hastalıktan çok ‘Farklılık’ olarak tanımlanmaktadır. Dünya üzerinde bu farklılığa sahip yaklaşık 6 milyon insan bulunmaktadır. Down Sendromu, vücut hücrelerimizde fazladan bir kromozom bulunması ile ortaya çıkan genetik bir durumdur. Bu nedenle hastalıktan çok genetik bir farklılık olarak adlandırılır. Vücudumuzda bulunan 21. Kromozomun 2 tane olması gerekirken 3 tane olması ile meydana gelen bir sendromdur.

Down Sendromu hakkında bilmeniz gerekenler:

  • Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır!
  • Down Sendromu annenin hamileliği sırasında yapılan bazı taramalar ve testler ile önceden belirlenebilmektedir.
  • Down Sendromu 3’e ayrılır; Trizomi 21, Translokasyon ve Mozaik.
  • Bu genetik farklılığa sahip çocuklarda belirli ve ortak fiziksel özellikler görülmektedir. Örneğin, küçük ve çoğunlukla yuvarlar yüz, çekik gözler, kalın ense, küçük ve basık burun, küçük ağız gibi fiziksel görünüme sahiptirler.
  • Down Sendromuna sahip çocuklar ortalama 20-85 arasında zeka puanına sahiptir.
  • Bu genetik farklılığa sahip çoğu çocuk oldukça geç öğrenip, çabuk unutma eğilimindedir.
  • Down Sendromu tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Ancak genetik farklılığın neden olduğu başka semptomlar görülebilir. Örneğin, kalp rahatsızlıkları, sindirim hastalıkları gibi. Bu nedenle Down Sendromu tanısı konan her birey mutlaka kapsamlı olarak sağlık taramasından geçirilmelidir.
  • Down Sendromlu çocuklar kilo almaya oldukça eğilimli olurlar. Bu nedenle tedavi planlaması içerisinde beslenme programına mutlaka yer verilmelidir.
  • Bu farklılığa sahip özel çocukların çoğu genelde karşılıksız severler, taklit yetenekleri oldukça gelişmiş olur, doğayı ve hayvanları severler, güler yüzlüdürler.
  • Down Sendromuna sahip çocukların ailelerine pek çok sorumluluk düşmektedir. Ailelerin öncelikle bunun bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğunu kabullenmesi ve çocuklarına bu şekilde yaklaşması çok önemlidir.
  • Bu farklılığın tıbbi bir tedavisi bulunmamaktadır ancak ailelerin maksimum düzeyde sevgi, ilgi ve şefkatle çocuklarının yanında olmaları ve onları desteklemeleri çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir.
  • Bunun dışında Down Sendromlu çocukların mutlaka özel eğitim alması gerekmektedir. Özel eğitim, dil eğitimi, fizik tedavi gibi programlarla toplumsal hayatın içerisinde oldukça rahat yer edinebilmektedirler.

Down Sendromu bir hastalık ya da eksiklik değildir! Farkına varılması gereken en önemli nokta budur. Onlar bizden eksik değil hatta bir fazla olan çok özel çocuklardır. Bunun farkında olduğumuz, her birimizin üzerine düşeni bu konuda gerçekleştirdiği, Down Sendromlu çocuklarımızın hayatın içinde kolayca yer bulduğu, ayrıştırılmadığı güzel ve renkli bir dünya dileği ile…

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum