Güvenilir ve Deneyimli Hasta Bakıcı Arıyorum
Hasta bakıcısı, hastaya bakmakla ilgilenen ve hastanın sağlık durumunu daha iyi koşullara taşıması beklenen profesyonellerdir. Fiziksel ve psikolojik olarak hastanın bakım sürecini yürütmekle yükümlü olan hasta bakıcı aynı zamanda tıbbi eğitimlerini tamamlamış deneyimli kimselerdir. Kalite İnsan Kaynakları olarak ihtiyacınız olan durumlar için sizlere hasta bakıcısı bulmada rehberlik ediyor ve hastanız için daha kaliteli bir yaşam planlıyoruz.
Bakıcı; ameliyat sonrası destek gereksinimi duyan, yatağa bağlı, yaşlı veya kişisel bakımını gerçekleştiremeyecek durumda olan hastaların yanında bulunan bir profesyoneldir. Doktor ve hemşirelerin talimatı doğrultusunda hastanın ilaçlarını, kişisel bakımını, ihtiyaçlarını ve temizliğini takip eden kişilere bakıcı denir.
Ailede hasta, zor durumda olan yaşlı ya da engelli biri varsa bakıcılardan destek almak gerekir. Bakıcı kelimesi yaşlı, engelli veya zor durumda olan bir kişiye "bakım sağlayan kişi" olarak da kullanılmaktadır. Bu kişiler belirli bir ücret karşılığında yardıma muhtaç hastalara bakan ve onların bakımından sorumlu olan kimselerdir.
Bakıcılar zamanlarının ve hayatlarının çoğunu kırılgan insanlara adarlar. Genellikle ayrılan saatler haftada 15 ila 25 arasında değişir. Bakım sağlayıcıların, bakım ihtiyacı olan hastaları için titizlikle yerine getirmeleri gereken bir dizi görev bulunur. Bunlar; banyo yapma, giyinme, kişisel bakım ve tuvalet gibi günlük yaşam aktivitelerinin yanı sıra yemek hazırlama, hafif ev işleri, ulaşım ve refakat gibi diğer hizmetlerde de yardım sağlar. Ayrıca kronik sağlık sorunları veya engelli kişiler için özel bakım da sağlayabilirler. Hasta bakıcılar genellikle müşterinin ihtiyaçlarına bağlı olarak yarı zamanlı veya tam zamanlı olarak işe alınır.
Hasta Bakıcısı Nedir?
Hasta bakıcısı, yaşlılık ya da çeşitli hastalık nedeniyle yardım ve bakıma ihtiyaç duyan hastalıkları ya da yaralanmaları olan kişilere bakmakla yükümlü kimselerdir. Tıbbi bilgileri ve hastanın yaşam kalitesini arttıracak önlemleri alıyor oluşu sayesinde hasta bakıcılar hasta için çok büyük öneme sahiptir. Üstelik hasta bakıcılar ailelerin ilgilenemedikleri hastalar için yaşamı kolaylaştıran etki yapar. Hem hastalar hem de aileler için önemsenmektedir.
Hasta Bakıcısı Nasıl Olmalıdır?
Hasta bakıcısı nasıl olmalıdır? sorusu hasta bakıcı ararken en iyi alternatife yönelmeyi arzu eden hasta yakınlarının merak ettiği bir konudur. Tıbbi yeterliliği olan ve hastalarla ilgilenmeyi görev bilen kimseler en ideal hasta bakıcılardır. Sabırlı, güven veren, iletişim becerileri güçlü ve oto kontrol konusunda da başarılı kimseler hasta bakıcısı olarak tercih edilebilmektedir.
Profesyonel hasta bakıcısı bulma süreci pek çok aile için zorlu olsa da Kalite İK olarak bu süreci daha güçlü bir zemine oturtuyoruz. Taleplerinizi dikkatle karşılarken ihtiyaçlara uygun profesyoneli belirlemede de üzerimize düşeni yapıyoruz.
Güven ve Emniyet
Hastalar, zorunlu olduğunu bilseler bile yardım alma ya da bakıma muhtaç olma durumundan pek fazla hoşlanmazlar. Bu nedenle de giyinme ya da banyo yapma gibi kişisel bakım ihtiyaçları söz konusu olduğunda asgari düzeydeki yardımı ve bakımı kabul etmekte zorlanabilirler. Fakat hasta, kendisine bakması için tercih edilen hasta bakıcısına güven duyduğu durumlarda ihtiyaç duyduğu yardımı almaya daha açık ve istekli olur.
Hastanın bakıcıyı kabullenme süreci kadar hasta bakıcısının da hastayla uyumu kısa sürede tamamlaması beklenmektedir. Stres ve uyum sorunlarının en aza indiği hallerde hastanın kendilerini daha güvende hissedecekleri göz ardı edilmemelidir. Hastanın kendini güvende hissedeceği bir ortam yaratılması sayesinde bakım sürecinde daha kaliteli sonuçlar ortaya çıkacaktır.
Erdoğan ve arkadaşlarının (2023) belirttiği üzere; strese karşı hassasiyeti yüksek ve başa çıkma kaynakları daha az olan bakıcılar zaman içerisinde stres seviyesinde artış yaşayabilmektedir (Ozcelik ve Erdogan, 2022; Wilborn-Lee, 2015). Bu nedenle bakıcının yaşadığı zorlukla başa çıkma yeteneği ve inançları büyük ölçüde fiziksel, duygusal, psikolojik iyi oluşunu ve verdiği bakımı etkilemektedir (Chronister, Chan, Sasson-Gelman ve Chiu, 2010; Gallagher ve ark., 2011; Haley ve ark., 1987).
Sosyal ilişki / sosyal ortam bakıma muhtaç olan yaşlı ya da hasta evde veya hastanede ise sosyalleşmesi de sınırlı ölçüde olabilir. Bakıcıyla olumlu bir ilişki kurabilmek sadece duygusal açıdan değil hastanın arkadaşlık ihtiyaçlarında da büyük ölçüde bir fark oluşturabilir. Konuşmak gibi iletişimin olduğu aktiviteler, herhangi bir zihin geliştirici iş yapmak ya da el işi yapmak ve diğer aktiviteler özellikle yaşlılar için önemli zihinsel gelişim sağlar. Hasta bakıcıdan da hasta ile böyle bir ilişki kurması beklenir.
Açık iletişim
Utangaçlık, korku ya da çekinme başta olmak üzere pek çok etkene bağlı olarak hastaların bakıcılarıyla bir şeyleri paylaşmakta problem yaşamaları mümkündür. Bakıcı ve hasta arasındaki güçlü iletişim psikolojik anlamda da iyileşmenin anahtarıdır. Bu doğrultuda hem hasta bakıcısı hem de hastanın kendisi birbirleriyle iletişimde kalmaya özen göstermelidir. Aksi takdirde mesafeli bir bakım süreci istenen sonuca ulaşmayı zorlaştıracaktır.
Stres, duygusal çıkmaz ya da sosyal anlamda izole olmak hastaların en sık karşılaştıkları problemlerdir. İyi bakım alan ve bakıcısıyla ilişkisi iyi olan hastalarda bu sorunların giderilmesi mümkündür. Özellikle bilişsel hastalıklar yaşayanların iyi bakım sayesinde testlerde daha iyi sonuçlara ulaşması muhtemeldir. Bu noktada şefkatli ve kişilik özellikleri iyi hasta bakıcıların hastalar açısından bir avantaj doğuracağı açıktır.
Hasta Bakıcısının Görevleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Hasta bakıcıların kişisel özellikler noktasında bazı nitelikleri taşıması zorunlu olurken görev ve sorumluluklarının da net şekilde belirlenmesi elzemdir. Özellikle ilk defa hasta bakıcısı desteği alacak aileler için hasta bakıcı nelerden sorumludur? sorusuna cevap vermek gerekir. Ancak şu detay da unutulmamalı ki hasta bakıcılar sizden gelen talepler doğrultusunda daha kapsamlı hizmet verebilmektedir. İşte profesyonel ve kaliteli bir hasta bakıcısının görevleri.
- Hastanın kişisel bakımını gerçekleştirmelidir.
- Ağız sağlığı ve genel hijyeni takip etmelidir.
- Pansuman ve yara bakımı gibi konularla ilgilenmelidir.
- Saç bakımı ve tırnak sağlığı kontrol altında olmalıdır.
- Beslenmeye dair hassasiyetler göz önünde bulundurulmalıdır.
- Gün boyunca ilaçları hastaya vermelidir.
- Hastalık süresince gerekli olan rehabilitasyon sürecini takip etmelidir.
- Hareket esnasında zorluk yaşayan hastalara bu konuda destek olmalıdır.
- Toplu taşıma ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli planlamayı yapmalıdır.
- Hastayla sürekli iletişimde kalarak hastayı psikolojik anlamda desteklemelidir.
- Ev işleriyle düzenli olarak ilgilenmelidir.
Hasta Bakıcıları ile Yapılabilecek Aktiviteler
Hasta bakıcısının görev ve sorumluluklarına ek olarak hastalarla gün boyunca bazı aktiviteler gerçekleştirmesi de önemlidir. Bakım sürecini destekleyen ve hastanın iyileşmesine yardımcı olan bu aktiviteler hastanın sosyalleşmesi açısından da değerlidir. Hastanın ihtiyaçlarına uygun olan aktivitenin seçilmesiyle birlikte doğru sıklıkta bakıcının bu aktivitelere yönelmesi şarttır.
Fiziksel Aktivite
Fiziksel aktivite ya da egzersizler hastaların bedenen daha zinde olmasını sağlar. Ancak her hasta için uygun bir çözüm olduğundan söz edilemez. Yatalak ya da fiziksel anlamda problemleri olan hastalar için fiziksel aktivite tercih edilmemelidir.
Hasta bakıcıların tercih edeceği fiziksel aktiviteler genel olarak şunlardır.
- Bahçe işleri ya da toprak ile uğraşma
- Dans etme
- Dışarıda ya da parkta yürümek
- Egzersiz Videolarına eşlik etme
- Yemek pişirme gibi birlikte vakit geçirme
- Yoga ya da esneme hareketleri yapma
- Yüzme
Bilişsel Faaliyetler
Hastanın bilişsel faaliyetlerde bulunması, beynin farklı bölümlerinin, özellikle de yaratıcılığın ve problem çözmenin iyiye gitmesine yardımcı olabilir. Hasta ya da bakıma muhtaç kişi fiziksel aktivite yapamıyorsa bulmacalar ve diğer zihin çalıştırıcı seçenekler onlar için daha uygun olabilir.
Hasta ile hasta bakıcısının yapabileceği zihinsel gelişime katkı sağlayan bazı bilişsel aktiviteler şunlardır.
- Çapraz bulmaca ya da gazete bulmacaları çözmek
- Örgü örmek
- Sanat ve El işi işleriyle uğraşmak
- Tablo ya da resim yapmak
- Yapboz oyunları
- Yetişkinlere yönelik boyama kitapları ile boyama yapmak
Sosyal Aktiviteler
Bakıcılar bir hastaya ya da bakıma muhtaç kişiye bakımdan çok daha fazlasını sağlamaktadır. Yeri geldiğinde arkadaşlık yaparak onun sosyalleşmesine yardımcı olmaktadır. Ek olarak yaşlıların zihinsel ve duygusal konforlarını artırmak için düzenli olarak sağlıklı sosyal etkileşimlere ihtiyaçları vardır. Hastanın düzenli olarak gerçekleştirdiği bir aile ziyareti yoksa başkalarıyla sosyal olarak etkileşim kurması için alternatif yollara başvurulmalıdır.
- Başkalarıyla tanışma, sosyalleşme, sosyalleşebilecek alanlarda vakit geçirme.
- Hastanın yaş aralığındaki kişiler ile yukarıdaki bilişsel ve fiziksel aktiviteleri yapmak için teşvik etme, insanlar arasında köprü kurma.
- Yemek pişirme, örgü örme, boyama, heykel gibi kurslara ya da workshoplara katılma.
Bir hasta için bakıcı bulmak, hastanın zihinsel ve duygusal sağlıkları açısından kritik öneme sahip olabilir. Hastanın bir zamanlar aktif bir yaşam tarzı ve sosyal yaşamı varsa bu hastalık ve bakıma muhtaç olma durumu oldukça zorlayıcı olabilir. Böyle durumlarda bakıma ihtiyaç duyarlar. Hasta ve bakıma muhtaç bir yakınınız varsa yapacağınız en doğru şey uzman hasta bakıcıyla görüşmenizi sağlayacak Kalite İK ile iletişime geçmek olacaktır.
Hasta Bakıcısı Fiyatları 2024
Hasta bakıcısı fiyatları 2024 yılında önceki yıllarda olduğu gibi hastaların durumuna ve hasta bakıcıdan talep edilen hizmetlere bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu kapsamda alacağınız hizmeti en doğru şekilde fiyatlandırmak için Kalite İK ile iletişime geçmelisiniz. Hasta bakıcısı tecrübesi, bilgi birikimi ve hizmet kapsamı doğrultusunda en makul fiyatlara ulaşabileceksiniz.