Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

VEREMLE SAVAŞ EĞİTİMİ HAFTASI

( 4–10 OCAK )

Halk arasında ince hastalık olarakta bilinen Verem hastalığı, birden çok organda görülen ancak özellikle akciğerleri etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda tedavisi ve korunma yolları bulunmuş olan Verem hastalığı günümüzde hala her yıl pek çok insanın ölümüne neden olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise, bireylerin Verem hastalığı hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl Ocak ayının ilk haftası Veremle Savaş Eğitimi Haftası olarak belirlenmiştir. Bu hafta süresince, bireylerin Verem hastalığı hakkında bilgilendirilmesi, yapılan tedaviler ve korunma yolları hakkında bilinçlendirilmesi hedeflenmiştir.

Verem Hastalığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler:

  • Verem Hastalığı diğer bilinen adı ile Tüberküloz solunum yolu ile bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır.
  • Halk arasında bilinen yanlış bilgilerden birisi de veremin ortak havlu kullanımı, çatal-bıçak kullanımı, saç fırçası kullanımı vs. gibi şeylerle de geçebildiği ile ilgilidir. Oysa verem yalnızca hasta bireyin öksürmesi, hapşırması ya da konuşurken ortaya çıkardığı damlacıklar ile bulaşır.
  • Bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise, enfeksiyonu alan her bireyde hastalık ortaya çıkmaz. Zaman zaman çoğumuz tüberküloza neden olan bakteriye maruz kalmış olsak bile, her birimizde hastalık meydana gelmemektedir.
  • Mikrobun hastalığı ortaya çıkarabilmesi için en önemli etkenlerden birisi kişinin bağışıklık seviyesinin ve vücut direncinin düşmesidir. Bu nedenle yaşlılar ve çocuklar vücut dirençlerinin daha düşük olması sebebi ile hastalığa daha açık bir haldedirler.
  • Verem hastalığının çeşitli belirtileri bulunmakta birlikte aslında diğer bir önemli özelliği de sinsi bir hastalık olmasıdır. Kimi zaman pek çok belirtisini göstermez ve aylar boyunca sessiz bir şekilde ilerleyebilir.
  • Başlıca belirtileri ise şu şekildedir; uzun süreli öksürükler, göğüs kafesindeki ağrılar, halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı olarak gelişen kilo kaybı, gece terlemeleri, ateş yükselmesi, balgam çıkarmak.
  • Hastalığın teşhisi genellikle oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle yukarıdaki belirtilerden bir ya da bir kaçını gözlemlediğinizde mutlaka bir uzmana başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.
  • Halk arasında yaygın olan bir yanlış bilgi ise tüberkülozun yalnızca akciğeri etkilediğidir. Ancak tüberküloz başta akciğer olmak üzere tüm organları etkileyebilen bir hastalıktır.
  • Tüberküloz tedavisi ortalama 6–8 ay arasında sürmektedir. Ve tedavi sürecinde Verem tedavisine özel antibiyotikler kullanılmaktadır.
  • Tedavi sürecinde ilaç tedavisinin yanı sıra beslenmeye dikkat edilmeli, bol sıvı tüketimi sağlanmalı ve sağlıklı beslenilmelidir.
  • Süreç boyunca ayrıca sigara ve alkol kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır. Tedavi süreci sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve istirahatla desteklenmelidir.
  • Verem hastalarının bulunduğu ortamlar mutlaka düzenli olarak havalandırılmalıdır. Hasta bireylerin mümkün oldukça açık havada kısa yürüyüşler yapması tavsiye edilmektedir. Yapılan araştırmalar güneş ışığının tüberküloza neden olan mikrobu öldürdüğünü ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle hasta bireylerin mümkün oldukça güneş ışığını almaları tavsiye edilir.

Genel olarak baktığımızda tüberküloz, oldukça sinsi ilerleyen ve teşhisi zor bir hastalıktır. Bu nedenle her bireyin bu hastalığın farkında olması, hastalığın belirtileri ile ilgili olarak bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Birey olarak her birimizin kendimizi kontrol etmemiz önemlidir. Bunun yanı sıra hem veremden hem de diğer hastalıklardan korunabilmemiz adına, sağlıklı yaşama önem vermemiz, sağlıklı beslenmemiz, mümkün oldukça egzersizlerimizi yapmamız, uyku düzenimizi sağlamamız gerekmektedir.

Hepinize sağlık dolu günler diliyorum…

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum