Güvenilir ve Deneyimli Yaşlı Bakıcı Arıyorum
Yaşlı bakıcısı, 65 yaş ve üzeri yaşlı kategorisinde bulunan yetişkinlere yönelik özel bir bakımı yürüten meslek grubudur. Yaşlıların bakıma ihtiyaç duydukları dönemde tercih edilen bu tür profesyoneller günlük yaşam için büyük fayda sağlar. Bu hizmet kapsamında gündelik işlerin yapılması için yemek hazırlama, kişisel bakım ya da hafif ev işleri gibi konularda yardıma ihtiyaç duyabilirken el becerisi isteyen ya da hastalık bakımı gibi daha kapsamlı bakıma ihtiyaç duyulabilir.
Yaşı ilerleyen bireylerin bakımı kadar duygusal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ya da yalnızlığını gidermek için arkadaşlığa ihtiyaç duymaları da muhtemeldir. Kalite İnsan Kaynakları olarak yaşlı bakıcısı ve yaşlı bakımına yönelik ihtiyacınız olan tüm hizmetleri sizlerle buluşturuyoruz.
Yaşlı Bakıcısı Ne İş Yapar?
65 yaş ve üzeri yaşlıların bakımından sorumlu olan profesyoneller yaşlı bakımından sorumludur. Yaşlı bakımı evde ya da sosyal hizmet gerçekleştirilen kurumlarda yapılabilir. Bakılacak olan yetişkinin ihtiyaç düzeyi kişinin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığının yanı sıra bireysel ihtiyaç ve tercihlerine bağlıdır. Yaşlılar, yaşlı bakımı hizmetlerini topluluklarda, sosyal hizmet veren kurumlarda ya da bir bakıcı ile kendi evlerinin rahatlığında alabilirler.
Yaşlılar günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmelerini engelleyen zihinsel ve fiziksel zorluklarla karşılaşabilirler. Yaşlı bakıcısı bu zorluklarla baş etmelerine yardımcı olan hizmeti sağlayan kişilerdir. Deneyimli sağlık uzmanları olarak işe alınan bakıcılar bu hizmeti ev ortamında verebilir.
Evde bakım hizmetleri bakım ihtiyacı olan bireyin sağlığının kötüye gitmesini önlemek, yeniden sağlığına kavuşturmak, tıbbi rehabilitasyon mümkün değilse bile mevcut sağlığını korumak, bireyin yaşam kalitesini yükseltecek nitelikte ve bireyin ihtiyaçları doğrultusunda sunulan profesyonel hizmetlerdir (Seyyar, 2013:173).
Bir diğer hizmet ise yaşlı bakımında kurum ya da sosyal hizmetler kapsamında gerçekleştirilen bakımlardır. Bu kurumlar ya da sosyal hizmetler; devlete bağlı veya tamamen özel çalışabilir. Her iki türde de yaşlı bakıcılarının temelde yaptığı şeyler aynıdır.
Kurumda bakım, evde verilecek desteğe rağmen bakılamayacak derecede yardıma gereksinim duyan ya da aile yanında bakılması mümkün olmayan bireylerin bireysel, sosyal, psikolojik ihtiyaçlarının karşılandığı, sosyal ilişkilerinin ve aktivitelerinin desteklendiği, boş zamanları değerlendirmeye yönelik etkinliklerin yapıldığı, bakım şeklidir (Seyyar, 2013:177; Önal Dölek, 2012:95).
Yaşlı Bakıcısına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Yaşlı bakıcısına ne zaman ihtiyaç duyulur? sorusu bireylerin yakınları için bu hizmeti tercih etme dönemlerini belirlemek adına büyük önem taşımaktadır. Yetişkinin durumuna göre değişkenlik gösteren yaşlı bakıcısı tercihi aynı zamanda daha iyi yaşam koşullarını elde etmek için de önemli bir seçenektir. Sağlık durumu iyi olan ancak günlük aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyan yetişkinler de yaşlı bakıcısına ihtiyaç duymaktadır.
Sağlık durumu elverişli olmayan; felç, daimî yatma durumunda olan yetişkinler için eğer bakmaya müsait kimse yoksa yaşlı bakıcısına ihtiyaç vardır. Yaşlılar özellikle eşlerinin ölümü ya da çocuklarının evlenme durumları sonrasında psikolojik sorunlar yaşayabilmekte veya yalnızlık korkusu, çaresizlik, depresyon ile karşılaşabilmektedirler (Fadıllıoğlu, 1992). Bu gibi durumlarda kendilerine bakacak birine ihtiyaç duymaktadır.
Türkiye’de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı’nda belirtildiği gibi yaşlıların hem psikolojik hem de fiziksel sağlıklarına odaklanmayı hedef alan programlar üretilmektedir. Söz konusu çalışmalarla psikolojik olarak da sosyal olarak da “başarılı” bir yaşlanma sürecini gerçekleştirmek ve hem küresel hem de kültürel anlamda yaşlılığa farklı bir boyut kazandırma hedeflenmektedir (Güneş, 2009).
Bu hedef doğrultusunda sizlere ihtiyaç ve beklentilerinize uygun bir yaşlı bakıcısı hizmeti sağlayabilecek olan Kalite İnsan Kaynakları gibi profesyonel platformlardan destek almanızı tavsiye etmekteyiz.
Yaşlı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Yaşlı yetişkinler ihtiyaçlarına göre farklı bakım türleri almalıdır. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla uygulamalı bakım ve dikkat gerektiren zayıflatıcı veya kronik rahatsızlıklara sahiptir. Birçok yaşlının hafıza kaybı nedeniyle yardıma ihtiyacı vardır.
Kronik hastalıklar, yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki (GYA) bağımlılık durumunu artırmakta ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir (Kim ve ark., 2009). Bu nedenle yaşlı bakımı; bu gibi hastalarda farklı işleyişe sahiptir. Kalite İnsan Kaynakları, yaşlı bakıcısı arayan kişilere ihtiyaçları doğrultusunda bir çözüm sunarak doğru yaşlı bakıcı ile bir araya gelmeyi sağlar.
Yaşlılar için tercih edilecek bakım sürecinde hem hizmet kapsamı hem de bakıcının belli başlı özellikler taşıyor olması gerekir. Bu çerçevede bakım sürecinde şunların ön planda tutulması olmazsa olmazlar arasındadır.
- İlaçların zamanında ve eksiksiz verilerek yaşlıların sağlık durumunun gözetilmesi elzemdir.
- Fiziksel, bilişsel ve duygusal manada farklı sorunlar yaşayan yaşlıların bu sorunlarına çözüm üretecek sabra ve bilgiye sahip yaşlı bakım uzmanları tercih edilmelidir.
- Bakımın sadece beslenme, giyinme ve temel ihtiyaçları gidermeden oluşmadığı aynı zamanda şefkat içermesi gerektiği anlayışından hareket edilmelidir. Bu çerçevede bakıcı yaşlılara mutlaka iyi davranmalı ve sevecen yaklaşmalıdır.
- Demans ya da Alzheimer gibi hastalıklarla karşı karşıya kalan yaşlılarda kendine zarar verme tarzı olumsuzlukları engellemek adına gereken önlemler alınmalıdır.
- Samimi bir ortam sunulması ve yaşlının kendini değersiz hissetmemesi için gereken bütün uygulamalara başvurulmalıdır.
Evde bakım, yeni doğandan yaşlılığa kadar her yaş grubuna sunulan, sağlık ve sosyal hizmetleri de kapsayan, bireyin hastalığının günlük yaşam aktivitelerine etkisini en aza indirerek, fonksiyonel kapasitesini en yüksek düzeye yükseltmek amacıyla multidisipliner ekip tarafından ev ortamında sunulan hizmetlerdir. (Aslan ve ark.,2018; Karahan ve Güven, 2002).
Profesyonel Yaşlı Bakıcısı Hangi Özelliklere Sahiptir?
Yaşlı bakımı sadece ihtiyaçların giderilmesi ve günlük rutinlerin tamamlanması olarak kabul edilmemektedir. Bu noktada profesyonel yaşlı bakımıyla ilgilenen kimselerin sabırlı, psikolojik olarak güçlü ve fiziki anlamda zorluklarla baş edebilecek olması gerekir. Aşağıda sıralanan nitelikler başarılı bir yaşlı bakım süreci için bakıcıda aranması gerekli niteliklerdir.
- Yaşlıların hem hastalık hem de ilerleyen yaşlarından ötürü sıra dışı davranışlarına karşı sabırlı davranarak bakım sürecini sorunsuz tamamlamalıdır.
- Uyumlu yapısı sayesinde hem yaşlı birey hem de ailesiyle iletişimi güçlendirmelidir.
- İlk yardım ve basit sağlık uygulamaları hakkında gerekli bilgi – donanıma sahip olmalıdır.
- Sorumluluk bilinci yüksek olmalı ve yaşlının bakımında hiçbir şeyi aksatmadan hareket edebilmelidir.
- Yaşlının hareket kabiliyetinin kısıtlı olduğu durumlarda bakımda sorun yaşamamak adına fiziki anlamda güçlü kalabilmelidir.
- Yaşlının davranışları ya da hastalığından kaynaklı problemlerden etkilenmeyecek derecede güçlü psikolojiye sahip olmalıdır.
- Yaşlı bakımında tecrübeye sahip olmasıyla karşılaştığı zorluklara karşı pratik çözümler üretebilmelidir.
Tüm bu niteliklere sahip yaşlı bakıcısını tercih ederek yakınlarınız için doğru karar verebilirsiniz. Kalite İK olarak bu süreçte size en doğru alternatifi sunmayı hedefliyoruz.