Yaşlı Bakıcısı

Yaşlı bakıcısı 65 yaş ve üzeri yaşlı kategorisine ayrılan yetişkinlere yönelik özel bir bakımı yürüten meslek grubudur. Yaşlı bakımı, bireylere yaşamın sonraki aşamalarına geçerken yardım sağlar. Bazı yaşlı bakımında ise gündelik işlerin yapılması için yemek hazırlama, kişisel bakım ya da hafif ev işleri gibi konularda yardıma ihtiyaç duyabilirken, bazılarında da el becerisi isteyen ya da hastalık bakımı gibi daha kapsamlı bakıma ihtiyaç duyulabilir.

Bazı insanlar ise duygusal ihtiyaçlarını karşılamak için, yalnızlığını gidermek için arkadaşlığa ihtiyaç duyabilir. Kalite İnsan Kaynakları olarak yaşlı bakıcısı ve yaşlı bakımına yönelik ihtiyacınız olan tüm bilgileri sizlere sunacağız.

Yaşlı Bakıcısı Ne İş Yapar?

Yaşlı bakıcısı 65 yaş ve üzeri yaşlıların bakımından sorumlu olan kişidir. Bazı hastalık durumlarında bu yaş grubu değişebilir. Örneğin felçli ve bakıma muhtaç 65 yaş altı bireylere de yaşlı bakıcısı bakmaktadır. Yaşlı bakımı evde ya da sosyal hizmet gerçekleştirilen kurumlarda yapılabilir.

Bakılacak olan yetişkinin ihtiyaç düzeyi kişinin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığının yanı sıra bireysel ihtiyaç ve tercihlerine bağlıdır. Yaşlılar, yaşlı bakımı hizmetlerini topluluklarda, sosyal hizmet veren kurumlarda ya da bir bakıcı ile kendi evlerinin rahatlığında alabilirler.

Yaşlı kişiler, düzenli günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmelerini engelleyen zihinsel ve fiziksel zorluklarla karşılaşabilirler. Yaşlı bakıcısı ise bu zorluklarla baş etmelerine yardımcı olan hizmeti sağlayan kişilerdir. Deneyimli sağlık uzmanları olarak işe alınan bakıcılar bu hizmeti ev ortamında verebilir.

Evde bakım hizmetleri bakım ihtiyacı olan bireyin sağlığının kötüye gitmesini önlemek, yeniden sağlığına kavuşturmak, tıbbi rehabilitasyon mümkün değilse bile mevcut sağlığını korumak, bireyin yaşam kalitesini yükseltecek nitelikte ve bireyin ihtiyaçları doğrultusunda sunulan profesyonel hizmetlerdir (Seyyar, 2013:173).

Bir diğer hizmet ise yaşlı bakımında kurum ya da sosyal hizmetler kapsamında gerçekleştirilen bakımlardır. Bu kurumlar ya da sosyal hizmetler; devlete bağlı veya tamamen özel çalışabilir. Her iki türde de yaşlı bakıcılarının temelde yaptığı şeyler aynıdır.

Kurumda bakım, evde verilecek desteğe rağmen bakılamayacak derecede yardıma gereksinim duyan ya da aile yanında bakılması mümkün olmayan bireylerin bireysel, sosyal, psikolojik ihtiyaçlarının karşılandığı, sosyal ilişkilerinin ve aktivitelerinin desteklendiği, boş zamanları değerlendirmeye yönelik etkinliklerin yapıldığı, bakım şeklidir (Seyyar, 2013:177; Önal Dölek, 2012:95).

Yaşlı Bakıcısına Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Yaşlı bakıcısına ne zaman ihtiyaç duyulur sorusunun cevabı; yetişkinin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Sağlık durumu iyi olan ancak günlük aktivitelerinde yardıma ihtiyaç duyan yetişkinler de yaşlı bakıcısına ihtiyaç duymaktadır.

Sağlık durumu elverişli olmayan; felç, daimi yatma durumunda olan yetişkinler için eğer bakmaya müsait kimse yoksa yine yaşlı bakıcısına ihtiyaç vardır.

Yaşlılar özellikle eşlerinin ölümü ya da çocuklarının evlenme durumları sonrasında psikolojik sorunlar yaşayabilmekte veya yalnızlık korkusu, çaresizlik, depresyon ile karşılaşabilmektedirler (Fadıllıoğlu, 1992). Bu gibi durumlarda kendilerine bakacak birine ihtiyaç duymaktadır.

Türkiye’de Yaşlıların Durumu ve Yaşlanma Ulusal Eylem Planı’nda belirtildiği gibi yaşlıların hem psikolojik hem de fiziksel sağlıklarına odaklanmayı hedef alan programlar üretilmektedir. Söz konusu çalışmalarla psikolojik olarak da sosyal olarak da “başarılı” bir yaşlanma sürecini gerçekleştirmek ve hem küresel hem de kültürel anlamda yaşlılığa farklı bir boyut kazandırma hedeflenmektedir (Güneş, 2009).

Bu hedef doğrultusunda sizlere ihtiyaç ve beklentilerinize uygun bir yaşlı bakıcısı hizmeti sağlayabilecek olan Kalite İnsan Kaynakları gibi profesyonel platformlardan destek almanızı tavsiye etmekteyiz.

Yaşlı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı yetişkinler ihtiyaçlarına göre farklı bakım türleri almalıdır. Bazı insanlar diğerlerinden daha fazla uygulamalı bakım ve dikkat gerektiren zayıflatıcı veya kronik rahatsızlıklara sahiptir. Birçok yaşlı yetişkinin hafıza kaybı nedeniyle yardıma ihtiyacı vardır.

Kronik hastalıklar, yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki (GYA) bağımlılık durumunu artırmakta ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir (Kim ve ark., 2009). Bu nedenle yaşlı bakımı; bu gibi hastalarda farklı işleyişe sahip olabilir. Kalite İnsan Kaynakları, yaşlı bakıcısı arayan kişilere ihtiyaçları doğrultusunda profesyonel bir hizmet vererek doğru bakıcı ile buluşturmaktadır.

Bazı yaşlılar ise ilaçlarını her gün doğru zamanda almayı hatırlamak için biraz yardıma ihtiyaç duyabilir, bazıları ise hafızalarıyla sorun yaşayabilir ve kendilerini güvensiz durumlarda bulabilir. Yemeği ocaktan almak, ütüyü fişten çekmek, ocağı açık unutmak gibi önemli işleri unutabilirler.

Yaşlı yetişkinlerin fiziksel, bilişsel ve duygusal durumlarına bağlı olarak farklı bakım türlerine ihtiyaçları vardır. Bazı yaşlılar fiziksel bozukluklar ya da sağlık durumları nedeniyle tıbbi bakıma ihtiyaç duyarken, bazıları ise sadece evlerindeki temel görevlerde yardıma ihtiyaç duyabilir. Aileler, çocuklar bazen yaşlı yetişkinlere bakabilir ancak bu sorumluluk çok ağırdır. Günümüzde çalışan nüfusun fazla olduğunu göz önünde bulundurursak bu durum onları zorlayacaktır.

Yaşlı bakıcılarının yalnızca kişisel bakım ya da günlük aktivitelere eşlik eden ve bu yönde uzmanlaşmış alanı da vardır. Yaşlı yetişkinlere  yemek yeme, banyo yapma, duş alma, tuvalet ihtiyacını giderme, yürüme ve giyinme gibi günlük yaşam aktiviteleri konusunda yardım sağlamaktadır. Bu şekilde çalışan yaşlı bakıcıları ayrıca yaşlı yetişkinlere alışveriş, ev işleri, gerekli iş görevleri ve çeşitli amaçlarla dolaşma gibi günlük yaşamın tüm yönleri konusunda bakım sağlar.

Demans ya da Alzheimer gibi mental olarak hasta olan yetişkinlerin genellikle gözetim altında olacak şekilde bakıma ihtiyaçları vardır. Bu yaşlı bakıcılarının en zorlandığı hasta türlerinden olsa da alanında eğitimli ve deneyimli bir yaşlı bakıcısı için profesyonelce yürütülebilecek bir süreç olacaktır.

Nitelikli bakımlardan bir diğeri de ilaçların uygulanması, fizik tedavi ve yara bakımının sağlanması gibi tıbbi hizmetlerde yaşlı yetişkinlere yardım sağlar. Yalnızca lisanslı ya da sertifikalı yaşlı bakıcıları nitelikli bakım sağlayabilir.

Ek olarak yaşlılar için gündüz bakımı, gün boyunca yaşlı yetişkinlere bakım ve denetim sağlayan, gerek bir tesis gerekse ev gibi bir ortamda sunulan bir hizmettir. Bu hizmet genellikle hafta içi günlerde sunulur. Bu durumda yaşlı bakıcısı günlük ihtiyaçları gün içerisinde karşılamakla yükümlüdür.

Yaşlanmayla birlikte artan sağlık sorunları ve fonksiyonel yetersizlikler, yaşlı bireylerin evde bakım gereksinimlerini de arttırmaktadır (Kaptan ve Dedeli, 2017).

Evde tercih edeceğiniz yaşlı bakımı; ev işlerini tamamlamak ve bakılan kişilerin hijyen konusundan yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarına yardımcı olmak gibi evde bakım görevlerini içermektedir. Bu bakım türünde yaşlı bakıcısı; bakılacak kişinin evinde hizmet verir.

Evde bakım, yeni doğandan yaşlılığa kadar her yaş grubuna sunulan, sağlık ve sosyal hizmetleri de kapsayan, bireyin hastalığının günlük yaşam aktivitelerine etkisini en aza indirerek, fonksiyonel kapasitesini en yüksek düzeye yükseltmek amacıyla multidisipliner ekip tarafından ev ortamında sunulan hizmetlerdir. (Aslan ve ark.,2018; Karahan ve Güven, 2002).

Yaşlı Bakıcısı Ücretleri Nedir?

Yaşlı bakıcısı ücretleri; istekleriniz, beklentileriniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda değişiklik göstermektedir. Her bütçeye ve amaca uygun yaşlı bakıcısı bulmak mümkündür. Yaşlı bakıcısı ücretleri 2024 yılında en düşük asgari ücretten başlamaktadır.

Yaşlı bakımı, bireylere yaşamın ilerleyen aşamalarında meydana gelen fiziksel, bilişsel ve duygusal değişiklikleri zorlayıcı olduğunda yardımcı olur. Kalite İnsan Kaynakları olarak bireylere yaşamın sonraki geçişlerinde destek, rehberlik ve kişiselleştirilmiş bakım hizmeti sağlayabilecek profesyonel ve deneyimli kişileri bulmanızı sağlayan hizmet sunmaktayız.

KAYNAKÇA

Ceylan, H. (2015). YAŞLANAN TÜRKİYE’DE YAŞLI BAKIM PERSONELİNE DUYULAN İHTİYAÇ VE YAŞLI BAKIM PROGRAMLARININ ÖNEMİ. Ejovoc (Electronic Journal of Vocational Colleges), 5(5), 61-68.

Çömez Polat, F., & Kaya Örk, E. (2021). TÜRKİYE’DE YAŞLI BAKIMINA İLİŞKİN SÖYLEMLER. Akademik MATBUAT, 5(2), 109-120.

FADILLIOĞLU, C. (1992). Yaşlılığa genel bakış. Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi. 8 (2), 55-61.

Olğun, S., & Yıldırım, B. (2019). Yaşlı Bakımı ve Evde Hasta Bakımı Programı Öğrencilerinin Öğrenim Gördükleri Programa İlişkin Görüş ve Beklentileri. Hemşirelik Bilimi Dergisi, 2(2), 9-13.

Özbek Yazıcı, S., & Kalaycı, İ. (2015). YAŞLI HASTALARIN GÜNLÜK YAŞAM AKTIVITELERININ DEĞERLENDIRILMESI. Mühendislik Bilimleri Ve Tasarım Dergisi, 3(3), 385-390.

Özmete, E. (2016). YAŞLI BAKIMI İŞİNİN PSİKO-SOSYAL RİSKİ: KURUMSAL YAŞLI BAKIMINDA ÇALIŞANLARIN STRES NEDENLERİNİN, TÜKENMİŞLİK VE İŞ TATMİNİ DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 17(1), 243-264.

SEYYAR, Ali (2013), Engelli ve Yaşlı Hizmetlerinde Sosyal Bakım 3. Baskı, Rağbet Yayınları, İstanbul.

Sönmez Sarı, E., & Yıldırım Gürkan, D. (2022). Yaşlı Bakımı Programı Öğrencilerinin Yaşlı Ayrımcılığına İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi. YOBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 3(2), 97-105.

 

Yaşlı Bakıcısı ile ilgili ilanlar

Yaşlı Bakıcısı ile ilgili yazılar

Aradığınız personel, eleman veya bakıcı için telefon numaranızı bırakmanız yeterli.

İletişim bilgilerinizi bırakın biz size ulaşalım.