Yaşlı Sevdiklerimizin Fiziksel Bakımları İçin Neler Yapabiliriz?

Yaşlı Sevdiklerimizin Fiziksel Bakımları İçin Neler Yapabiliriz?

Ne yazık ki ailemizde yada etrafımızda sevdiğimiz ve değer verdiğimiz büyüklerimiz, zaman içinde yaşlanarak yardıma ihtiyaç duyar hale geliyorlar. Bir gün bizim de geleceğimiz gibi…

Onların hayatlarının geri kalan kısmını sağlıklı, mutlu ve güvende geçirmeleri için bizlere oldukça fazla görev ve sorumluluk düşüyor. Eğer siz de böyle bir durumdaysanız paniğe kapılmayın ve soğukkanlı düşünmeye çalışın. Öncelikli olarak yapmanız gerekenleri aşağıda sıraladık.

1) Plan Yapın

Bir çok çocuk sonunda ailelerine bakmak yada bakım hizmeti almak zorunda kalabilir. Durumun, son dakika acil haline gelmeden önce ön planda tutulması (örneğin, ani hastalık veya yaralanma ) bazı sorunların çözümüne yardımcı olabilir.

Eğer yaşlı hastanız kendi evinde yaşamını sürdürüyorsa, evlerini onlar için güvenli hale getirmelisiniz. İlaçlarını zamanında alıp almadıklarını kontrol edip, evlerine duman dedektörü, hırsız ve yangım alarmı gibi güvenliği sağlayıcı cihazlar yerleştirmelisiniz. Evde kayan halı ve kilimler de yaşlı sevdiklerimiz için ciddi tehlike oluşturmaktadır.

2) Onları Aktif Tutun

Egzersiz, yaşlı insanların hastalıktan korunmasına yardımcı olabilir ve işlevsel yaşlarını 10 ila 15 yıl arttırabilir. Bakım ihtiyacını geciktirebilir ve onları uzun süre hastalıktan uzak tutabilir.

Yaşlıların haftada beş kez orta yoğunlukta 30 dakika aktivite (koşu, yüzme, yürüme, bisiklet vs.) yapmaları önerilir. Kalp atış hızının önemli derecede yükseldiği ve solunumun daha ağır olduğu yerlerde daha yoğun faaliyetlerde bulunanların haftanın üç günü, günde en az 20 dakika egzersiz yapmaları gerekir. Kilo verme egzersizleri ardışık olmayan günlerde haftada iki veya üç kez yapılmalıdır. Ayrıca, esneklik için her gün en az 10 dakika boyunca egzersiz yapmalıdırlar.

3) Onlara Göz Kulak Olun

Fiziksel ve zihinsel sağlığına göz kulak olun. Eğer ağrısı ya da tıbbi sorunları varsa, onları bir doktora götürün. Ağrılar / tıbbi sorunlar yeterince ağır ise hemen hastaneye başvurun.

Zayıflık, ekstra unutkanlık, yön eksikliği veya diğer dengesizlik belirtileri için yaşlı yakınınızı izleyin. Zihinsel sağlık genellikle göz ardı edilir, ancak yaşlı bir insanın bakımının önemli bir parçasıdır. İlgisizlik, huzursuzluk, derin üzüntü yada öfke duygusu gibi depresyon belirtileri için hastanıza göz kulak olun. Bu yaşlılar için çok zor bir zaman olabilir, bu nedenle zihinsel ve fiziksel sağlığını izlemeyi ihmal etmeyin.

4) Beslenmesine Önem Verin

Çoğu zaman yaşlılar, özellikle de depresyondaysa, beslenmeye ilgilerini  yitirirler ve bu durum sağlıkları için büyük tehdit oluşturur. Yeme-içme düzenlerine büyük bir özen gösterin.

5) Eczacısıyla Konuşun

Yaşlılara farklı doktorlar tarafından farklı ilaçlar verilebilir. Dolayısıyla sevdiğiniz kişinin aldığı tüm ilaçları yalnızca eczacılar bilecektir. Olası yan etkiler ve etkileşimler konusunda yaşlı yakınınızın eczacısıyla mutlaka iletişim halinde olun.

6) Hukuki Konuları Gözden Geçirin

Vekaletname, vasiyet ve bakım ile ilgili hukuki süreçlerle ilgilenin ve gerekli olan belgeleri bir an önce edinin. Bu evraklar acil durumlarda size fazlasıyla gerekli olacaktır.

7) Profesyonel Bakıcı Yardımı Alın

Bazen koşullar evdeki yaşlılarla ilgilenmek için imkansız veya güvensiz olabilir ve bu sizin hatanız değil.

Yaşlı yakınınıza yardım etmesi için  evde bir bakıcı düşünün. Bu sevdiklerinize bakmanın fiziksel zorluklarını çözecektir. Evde bakıcı, kişinin ihtiyaç duyduğu her şeyi yapmasına yardımcı olur ve aile üyelerinin yükünü hafifletir. Yaşlıları evlerinde tutarak bazı bağımsızlıklarını sürdürmelerine yardımcı olur.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum