Yaşlılık Hastalığı: Demans (Bunama)

Yaşlılık Hastalığı: Demans (Bunama)

-Eyvah! Unutuyorum-

Dünya Sağlık Örgüt’ünün belirlediği kriterler doğrultusunda artık 65 yaş üstü her birey yaşlı olarak sayılmaktadır. Genelleme yapmak her ne kadar doğru olmasa da, bu yaşın üstündeki çoğu bireyin sağlıkla ilgili şikayetleri artmaktadır. Bu sebeple, belirli bir yaş ile birlikte önlemler alınmalı, düzenli sağlık kontrolleri yapılmalıdır. Yaşlılık döneminde görülme sıklığı oldukça yüksek olan hastalıkların başında Alzheimer ve Demans gelir.

Yaşlanma sürecinde, beyin hücrelerinde belirli oranda kaybolma ve azalma görülür. Bu kaybın miktarı ve hızı arttığında ise beyin normal fonksiyonlarını yerine getiremediği için bunama yani demans ortaya çıkar. Bu hastalık, pek çok zihinsel aktivitenin gerçekleşmesini engeller ve bozar. Dikkat, planlanma, düşünme, konuşma ve tüm davranış şekilleri hatta duygular bile bu hastalık sürecinde etkilenir ve çoğu zaman işlevlerini yerine getiremez.

Sadece bir süreliğine, bildiğiniz, yaşadığınız, düşündüğünüz ve öğrendiğiniz her şeyin yavaş yavaş silindiğini düşünün. Ne kadar korkutucu bir his olduğunun eminim farkına varmışsınızdır. İşte, bizler için yalnızca birkaç saniye için bunu düşünmek bile korkutucu iken yaşlı bireyler bu zorlu süreci adım adım deneyimlemek durumunda kalıyor. Bunama, hem hastanın kendisi hem de hasta yakınları için oldukça zorlu bir süreçtir. Hastalık, git gide kötüleşen bir seyir izler. Örneğin, Alzheimer rahatsızlığı giderek ağırlaşan 7 farklı evreden oluşur. Bunamada ise tablo ve unutkanlık düzeyi giderek artarken buna eşlik eden en büyük rahatsızlık depresyondur. Ve depresyon bunama hızını arttırmaktadır. Bu sebeple, genellikle demans hastaları bir yakını tarafından unutkanlığından çok içinde olduğu depresyon sebebi ile doktora götürülür.

Peki tedavisi var mıdır?

Alzheimer dışındaki bunamalar genellikle tedavi ile geri dönüşüm sağlanabilir, durdurulabilir ve hızı yavaşlatılabilir duruma gelmişlerdir. Tedavinin niteliğinin yanı sıra hastanın içinde bulunduğu çevresel ve sosyal faktörler, yakınlarının desteği çok önemlidir. Erken evrelerde, kitap, dergi, gazete okumak, bulmaca çözmek vs. bunama sürecini yavaşlatıcı etkiye sahiptir. Sonra ki dönemlerde ise hastayla sürekli iletişim halinde olmak, onunla sohbet etmek ve zihnini açık tutmakta önemli bir etkendir. Bu süreçte, hasta yakınları olarak bu hastalığı çeken birine bakmak yorucu bir görev olarak gelebilir. Bazen yorulduğunuzu hissedebilir, bir nefes almak için molaya ihtiyaç duyduğunuzu hissedebilirsiniz. İşte bu sebeple hastalıkla başa çıkmak için alınabilinecek her türlü yardımı almak gerekir. Örneğin, bu süreci Demans ve Alzheimer hasta bakımı konusunda deneyimli profesyonel bakıcılardan, hemşirelerden destek alarak en az yıpratıcı şekilde tamamlamak mümkün olacaktır. Böylelikle, kıymetli büyüklerimiz için korkutucu, zorlu ve yıpratıcı olan bu süreçte en azından tüm enerjinizle onların son anına kadar yanlarında olabilmenin huzurunu yaşayabileceksiniz.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum