Yatalak Hasta Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatalak Hasta Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yatalak olarak yaşamak, yatağa bağımlı ve fiziksel aktivitelerini kendi başına yerine getirememek anlamına gelmektedir. Her birimiz için düşündüğümüzde korkunç hissettiren yatağa bağımlı olarak yaşama düşüncesi kimileri için maalesef gerçek olmaktadır. Geçirilen bir kaza sonucu, yaşlanmaya bağlı olarak, doğuştan sahip olunan bir rahatsızlık sebebi ile bireyler yaşamlarını yatağa bağımlı olarak geçirebilir.

Yatalak hasta bakımı, ayakta hasta bakımına nazaran oldukça zordur. Özellikle bilinci açık olan, her şeyin farkında olan yatalak hastaların bakımı ayrıca bir hassasiyet gerektirir. Çünkü, kişisel temizliklerinden tutun da ilaç takiplerine kadar her türlü ihtiyaçları bakım veren kişi tarafından gerçekleştirilir. Bu durumda hastalarda utanç duymalarına, kendilerini eksik ve yetersiz hissetmelerine, birine muhtaç olarak yaşamanın getirdiği mahcubiyet duygusuna sebep olmaktadır. Bu da bu hastaların psikolojik olarakta çok zor süreçler yaşamalarına ve her an değişen duygusal durumları ile depresyona yatkınlık göstermelerine neden olur.

Yatalak hasta bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri, hastaya bakım veren kişinin mutlaka eğitimli ve deneyimli profesyonel bir hasta bakım personeli olması gerekmektedir. Yatalak hastalar hastanelerde ve özel kurumlarda bakılabildiği gibi aynı zamanda evde de bakımları sağlanabilir. Bu hastanın kendini bu zorlu süreçte daha rahat hissedebilmesi açısından oldukça önemlidir.

Yatalak hasta bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar;

  1. Yatak yaraları: Sürekli yatmaya bağlı olarak vücudun farklı noktalarında yaralar oluşur. Bunun sebebi yatağa uzun süreli temas eden noktaların havasız kalması ve yatak yarası dediğimiz yaralara sebep olmasıdır. Bu noktada, profesyonel hasta bakıcılar hastayı gün içerisinde düzenli olarak çevirerek yatak yaralarının oluşumunu engeller.
  2. Kas-İskelet sistemi rahatsızlıkları: Uzun süreli hareketsiz kalmaya bağlı olarak kaslarda zayıflamalar, kuvvetsizlik ve çeşitli ağrılar başlar. Hasta bakıcıların görevlerinden biri de yatalak hastaya her gün düzenli olarak egzersizler yaptırmak ve bu şekilde kas – iskelet sisteminin zayıflamasını önlemektir.
  3. Solunum sistemi rahatsızlıkları: Yatalak hastalarda uzun süreli yatma sonucu göğüs kafesi genişler ve buna bağlı olarak hastanın derin nefes alabilme kabiliyeti azalır. Bu noktada, yatalak hasta bakım personeli hastaya çeşitli nefes egzersizleri yaptırmalı, balon şişirme, ıslık çalma gibi egzersizler ile nefes alabilme kabiliyetini kaybetmeden korumasına yardımcı olmalıdır.
  4. Uygulanması gereken diyet ve ilaç takibi: Yatalak hastanın rahatsızlığına bağlı olarak uyması gereken bir beslenme ve diyet programı var ise, bakım veren kişi tarafından bu liste düzenli olarak uygulanmaktadır. Kullandığı ilaçlar takip edilmeli ve saatinde verilmelidir.
  5. Psikolojik rahatsızlıklar: Yatalak hastalarda gözlemlenen en önemli sıkıntılardan biri de içinde bulundukları duruma bağlı olarak geliştirdikleri psikolojik yakınmalardır. Uzun süreli olarak yatağa bağımlı kişilerde özellikle depresif duygular fazlaca görülür ve bu da depresyona sebebiyet verir. İhtiyaçlarını kendi başına gideremediği ve mutlaka birinin yardımına muhtaç olduğu için en derin ve şiddetli hissettiği duygu terk edilme ve yalnız kalma korkusudur. Bu durumda yatalak hastanın yanında olmak, onunla sürekli olarak sohbet etmek ve sosyal yaşamdan ve çevreden kopmasını engellemek gerekir. Profesyonel anlamda hizmet veren bir yatalak hasta personeli, hastası ile hem fiziksel hem ruhsal olarak ilgilenmeli onu gündelik yaşamın içinde desteklemelidir.

Unutmayın ki yatalak hasta olmak, yatağa bağımlı yaşamak bir kader olsa da ve bunu değiştiremeseniz de işinde deneyimli, eğitimli profesyonel bir yatalak hasta bakım personelinden destek aldığınız zaman hem hastanız hem de siz oldukça kaliteli, sağlıklı, huzurlu ve konforlu bir yaşam sürebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum