1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü

—AİDS HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER—

Her yıl tüm dünyada 1 Aralık Dünya AİDS Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı ise, HIV virüsünün yayılmasını önlemek için yapılması gerekenler konusunda, AİDS hastalığı hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı etkinlikler planlamaktır. Günümüzde tüm dünyada ve ülkemizde AİDS’e yakalanan hastaların sayısı giderek artış göstermektedir. Yapılan araştırmalarda yıllar arasındaki artış gözlenmiş ve bu artışların gerçekten endişe verici düzeyde yüksek oldukları saptanmıştır.

AİDS hastalığı ile ilgili olan bir diğer sıkıntı ise, toplumdaki bireylerin doğru bildiği yanlışlardır. Halk arasında efsaneleşen hikâyeler, hastalık belirtileri, bulaşma yolları ile ilgili kirli bilgilerde AİDS’e karşı bilinçlenmemizin ve bilgilenmemizin önündeki önemli engellerden birisidir.

Peki, AİDS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır?

İşte, AİDS hakkında bilmemiz gereken şeyler;

AİDS; HIV isimli bir virüsün vücudunuza yerleşmesinin ardından bağışıklık sisteminizi bloke eden ve bu sebeple hastalıklara karşı direncinizi yok eden bir rahatsızlıktır.

  • HIV virüsü vücuda girdikten hemen sonra hastalık ortaya çıkmaz. Çoğu kişi, virüs vücuda yerleşir yerleşmez belirtilerin ortaya çıkacağını varsayar. Ancak, virüs vücuduna girdikten sonra yalnızca kan tahlili ile ortaya çıkabilir. Belirtiler ise, yaklaşık olarak 10–15 yıl sonra ortaya çıkmaya başlar.
  • HIV virüsü bağışıklık sistemimizi tamamen etkileyen bir mikroptur. Bağışıklık sistemimizin çökmesi, basit bir soğuk algınlığını bile kaldıramayacak duruma geleceğimiz anlamına gelmektedir.
  • Yapılan araştırmalarda virüsün sebebi henüz kesin olarak bulunamamıştır.
  • Virüs, 3 şekilde bulaşmaktadır.
  1. Kan yolu ile
  2. Cinsel ilişki yolu ile
  3. Anneden bebeğe- doğum ya da emzirme sırasında
  • Toplumda hastalığın bulaşması ile ilgili olarak oldukça yanlış bilgiler mevcuttur. Hastalık, bir birinin tabağından yemek yemekle ya da yanaktan öpüşme ile ya da sarılma ile kesinlikle bulaşmamaktadır.
  • Hastalık, hem kadında hem de erkekte görülebilir.
  • AİDS, her yaşta ortaya çıkabilir.
  • Hastalığın belirtileri şu şekilde olabilir:
  1. Ateş yükselmesi
  2. İştahsızlık ve kilo kaybı
  3. Gece terlemeleri
  4. Lenf bezlerinde büyüme
  5. Kas ve eklem ağrıları
  6. Şiddetli baş ağrıları
  7. İshal
  8. Karaciğer ve akciğer rahatsızlıkları
  9. Vücutta oluşan uçuk ya da yaralar
  10. Öksürük veya farenjit
  • Günümüzde araştırmalar devam etse de AİDS hastalığının henüz tedavisi bulunamamıştır. Ayrıca hastalığa ve HIV virüsüne karşı koruyucu bir aşı da bulunmamaktadır.
  • Bu sebeple, hastalıktan korunmak için öncelikli olarak bireyler bilinçlendirilmeli ve bilgilendirilmelidir.
  • Hastalık şüphesi duyan kişilerin, Elisa testi adı verilen kan testini yaptırmaları ve virüsü taşıyıp taşımadıklarını kontrol ettirmeleri gerekmektedir.
  • Kişilerin hastalıktan korunmak için dikkat etmesi gereken şeyler; cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanmak, kan nakli sırasında test yapılmamış kan örneklerini kullanmamak, kullanılmış jiletlerden, makaslardan, cerrahi araçlardan uzak durmak, vücuttaki açık yaraları kapalı ve arınık tutarak korumak şeklinde sıralanabilir.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum