Bebeğiniz Size Ne Anlatmak İstiyor

Bebeğiniz Size Ne Anlatmak İstiyor

Çoğu anne için çocuk yetiştirmenin en zorlu süreci bebek dünyaya geldikten sonra başlar. Hamilelik süresince ‘Ya çocuğum için iyi bir anne olamazsam?’ endişeleri yerini ‘Ya çocuğumun ne istediğini anlayamazsam?’ korkularına bırakır. Her anne çocuğunun ne istediğini, neyi sevip-sevmediğini, nelerden korktuğunu bilmek ister. Dil gelişimi başlayana dek bu yalnızca bebeğinizin mimiklerini, yüz ifadesini ve çıkardığı sesleri tanımlayabilmek ile mümkündür. Dil gelişimini tamamlayan çocuk ise kendi istek ve beklentilerini, duygularını açıkça ifade edebilecek duruma gelmektedir.

Aslında bebekler çoğu duygularını (kızgın, üzgün, neşeli, korkmuş) yüz ifadeleri ve çıkardıkları seslerle ifade edebilmektedir. Bu ifadeler annelik içgüdüsü ile birleştiğinde arada sağlıklı bir ilişki kurmak aslında sanıldığı kadar da zor değildir. Örneğin, korktuğunda gözlerini kocaman açması, sıkıldığında elindeki nesneleri fırlatma refleksi göstermesi ya da acıktığında parmaklarını emmeye başlaması kendi ifade edebilmek adına seçtiği yollardan bazıları arasında yer alır.

İşte, bebeğinizin başlıca duyguları ve bunları ifade etme şekli:

  1. Şaşkınlık :

Bebeğiniz ağzı açık, kaşları kalkık bir şekilde bir nesneye ya da kişiye gözlerini dikerek bakıyorsa bu onun şaşırdığı anlamına gelmektedir. Bizler için sıradan görünen hatta çoğu zaman farkında bile olmadığımız nesneler bebekler için oldukça ilgi çekici görünmektedir. Bebeğinizin her şeyi ilk defa gördüğünü ve deneyimlediğini unutmamanız gerekmektedir. Onun için zararlı değil ise dokunmasına ve keşfetmesine izin verin.

  1. Üzüntü – Ağlama :

Bebeğinizin ağız kenarları aşağı doğru sarkmışsa, gözleri dolmuşsa, çenesi ve elleri titriyorsa muhtemelen ağlamak üzeredir ve üzüntülü bir hal içindedir. Bu gibi belirtileri gördüğünüz zaman bebeğinizi kucağınıza almanız, mümkünse sessiz ve sakin bir ortama geçmeniz ve onu sakinleştirmeniz doğru olacaktır. Bebeğinizi kucağınıza alarak, sarılarak ya da sesinizle sakinleştirmeniz mümkün olacaktır.

  1. Kızgınlık :

Gözlerinde ve yanaklarında kızarma, nefessiz kalacak şekilde ağlama, elleri ve ayakları ile itme refleksi sergileme gibi belirtiler bebeğinizin kızgın olduğunun işaretidir.  Bebekler acıktıklarında, yorulduklarında, uykuları geldiğinde ya da altları uzun süre değiştirilmediğinde kızabilir ve bu belirtileri sergileyebilirler. Bu noktada en hızlı ve doğru şekilde bebeğinizin ihtiyacını karşılamanız ve onu sakinleştirmeniz önemlidir.

  1. Korku :

Bebeklerin en sık ve yoğun yaşadığı temel duygulardan biri de korkudur. Bizler için sıradan ya da normal gelen sesler, mimikler onlar için oldukça korkutucu olabilir. Örneğin, yoldan geçen bir ambulans sireni ya da evde çalıştırdığınız elektrik süpürgesi sesi gibi sesler onları korkutabilir. Bu durumda bebeğiniz gözlerini kocaman açarak donup kalabilir ya da şiddetli bir şekilde ağlayabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda en hızlı şekilde bebeğinizi kucağınıza alıp sarılmanız ve onu sakinleştirmeniz oldukça önemlidir.

  1. Mutluluk ve Neşeli Olma :

Bebeğinizin suratında kocaman bir gülümseme görüyor hatta bazen içinizi titretecek kadar içten bir kahkaha sesi duyuyorsanız o an her ne yapıyorsanız yapmaya devam edin çünkü bebeğiniz çok mutlu! Böyle zamanlarda ona keyif veren, onu güldüren ve eğlendiren şeyleri sürdürmeniz ve tekrar etmeniz doğru olacaktır. Böylece bebeğiniz mutlu olacak ve kendini güvende hissedecektir. Bu durumda ona karşılık vermeniz, ona içten bir tebessümle bakmanız aranızdaki bağın güçlenmesini sağlayacaktır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum