Antisosyal ve Asosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Antisosyal ve Asosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Anti-sosyal kişilik bozukluğu, sosyal kurallar, toplumsal norm ve değerlere uyum ve sürekli hukuki cezalara maruz kalma durumudur. Bu kişilik bozukluğu genellikle asosyal kişilik bozukluğuyla karıştırılmaktadır. Ama ikisi birbirinden çok farklıdır. Asosyal kişilik bozukluğu sosyalleşmede sıkıntı yaşarken; anti-sosyallerde sosyal olan her şeye karşı olma durumu vardır. Gelin biraz karşılaştıralım.

ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU 

  • Etrafa zarar verirler ve bundan rahatsız olmazlar.
  • Sürekli saldırgan davranışlarda bulunurlar.
  • Sosyallikten nefret ederler.
  • Tehlikelidirler.
  • Yaptıklarını hata olarak görmezler ve pişmanlıkları yoktur.

ASOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU İnsanların psikolojik olarak kendilerine zarar verirler.

  • İçe dönüklerdir, iletişim kurmazlar.
  • Sosyallikten korkuyorlar.
  • Zararsızdırlar.
  • Dışarı çıkararak insanların iletişimini kurmayı başaramazlar.

Bu listede yer alan 2 farklı kişilik tipinin bazı ayrıntılarında ayrıntılarını incelemesini incelediniz. Sebeplerine ait kurallar;

  • Asosyallerde geçmişte yaşanan bir travma ya da insanın yaşadığı ve atlatamadığı bir olayın sonucunu görürüz.
  • Ama antisosyallere ilişkin gelişmeler, evliliklerde sürekli hayvanlara zarar verme, kesme, bıçaklama ya da tutulma olarak patlama çıkarma vakaları vardır.

Antisosyal bir vakadan bahsetmek istiyorum. 25 yaşında bir genç kız, dedesinin annesiyle hararetli tartışmasını hissediyor ve öfkeleniyor. O çok yoğun bir öfke yaşıyor, kendini hakim olamıyor ve öfkesini söndürmek için onu öfkelendiren durumu ortadan kaldırarak ya da kendince çalışıyor. Dedesine göre şiddet oranları ve daha sonra çamaşır makinesine sıkıştırmaya çalışıyor ve öldürüyor.

Asosyal bir vakadan bahsediyor, 20 yaşında genç bir kız erkek arkadaşı tarafından aşağılanıyor ve giderek kendini değersiz hissetmeye başlıyor. Erkek arkadaşlarının toplum içindeki davranışlarını küçümsemeye ve eleştirmeye başlıyor. Kızın kendisi erkek arkadaşına beğenilmeye devam ederken hareketlerinde tutarsızlıklar oluşmaya başlıyor ve bu tutarsızlıklar çevre tarafından da yargılanmaya ve dalga geçilmeye başlıyor. Bunlarla başedemeyen genç kız insanlarla iletişimini kesiyor ve içine kapanmaya başlıyor. En sonunda çıkış çıkışı, herhangi bir insanla iletişim kurma cesaretini gösterir.

Hapishanelerdeki çoğu insan antisosyal kişilik bozukluğundadır. Bunları sosyopat veya psikopat olarak adlandırın. Mümkün olduğu kadar bu tarzdan uzak durulmalıdır çünkü vicdana sahip değildirler, her olayda kendi çıkarları ve kapasitelerini tatmin etmeyi değerlendirmeler ve tedavileri oldukça zordur.

Ama asosyallerde tedavi mümkündür. Sadece asosyal kişinin tedavisinin açık olması gerekir ve yaşının çok geçmemesi gerekir çünkü tedavide yaş çok önemlidir.

Bu belirtilerin belirtilerini ayrıntılarıyla varsa çevrenizde iyi gözlemleyin ve mutlaka bir psikiyatriste gitmelerini tavsiye edin.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum