Araç Tutmasına Karşı Önlemler
TAŞIT TUTMASINA KARŞI ALMANIZ GEREKEN ÖNLEMLER
Taşıt tutması yani halk arasında bilinen diğer adı ile araç tutması oldukça yaygın olmasına rağmen çoğu kişi tarafından hem nedeni hem de bir rahatsızlık türü olduğu bilinmemektedir. Taşıt tutması yaşayan kişiler için uzun yolculuklara çıkmak hatta kimi zaman kısa mesafeli yolculuklar bile kâbus haline dönüşmektedir.
Taşıt tutması, yalnızca araba yolcuklarında değil gemi, uçak gibi taşıtlarla yapılan yolculuklarda da ortaya çıkabilir. Kendisini mide bulantısı, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, terleme, el-ayak titremesi şeklinde gösteren bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın nedeni ise vücudumuzdaki sinir sistemi içerisinde yer alan vagüs sinirinde meydana gelen dengesizlik durumudur. Günümüzde maalesef ki bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmamaktadır. Yolculuk öncesinde kullanılacak ilaçlar mevcut olduğu gibi alınması gereken bir takım önlemler de bulunmaktadır.
Taşıt tutmasına karşı almanız gereken önlemler nelerdir?
- Öncelikle, yolculuğa çıkmadan önce kendinizi rahatlatmanız önemlidir. Örneğin, yolculukta gene tutma yaşayacağınızı, kötü geçeceğini düşünerek kaygı seviyenizi yükseltmek muhtemelen bunları gerçekten yaşamanıza neden olacaktır.
- Yolculuktan önceki gün düzenli beslenmeye dikkat edin. Özellikle yolculuğa sabah erken saatlerde çıkacaksanız, bir önceki akşam ağır yemekler yemekten kaçının.
- Yolculuk sabahında midenizi fazla yormayacak şekilde kahvaltınızı yapınız. Aç karına yolculuğa çıkmak, tutulma riskini arttıracaktır.
- Yolculuğunuz için tercih ettiğiniz taşıtın mümkün oldukça sallanmayan, sarsılmayan yerinde yer ayarlayarak yolculuğunuzu gerçekleştirin. Örneğin, otobüse biniyorsanız ters oturmayın ya da araba ile yolculuk yapacaksanız ön koltuğu tercih etmelisiniz.
- Taşıt içerisinde yolculuk yaparken kitap okumaktan, telefon ya da tablet ile oynamaktan kaçınmalısınız. Bu durum vagüs siniri üzerindeki uyarılmayı arttırarak sizin taşıt tutulması yaşamanıza neden olacaktır.
- Yolculuk boyunca başınızı aşağı, yana çok fazla eğmemeye özen gösterin. Mümkün oldukça minimal hareketler ile hareket edin.
- Mide bulantınız olduğunu hissettiğiniz anda gözünüzü kapatın, 20 saniye kadar kapalı bekledikten sonra uzak bir noktaya bakarak gözlerinizi yavaşça açın.
- Yolculuğunuz süresince kullandığınız taşıta göre araç içerisini mutlaka havalandırın. Örneğin kendi aracınız ile yolculuk yapıyorsanız 15 dakikada bir camı açarak içeriye temiz hava girmesini sağlayın.
- Taşıt tutmasını önlemenizin ve rahat bir yolculuk yapmanızın bir diğer önemli noktası ise su tüketmenizdir. Yolculuk süresince içerisine bir şeker attığınız suyu ufak yudumlar halinde, sık sık tüketmeye özen gösterin. Bu hem gerekli sıvıyı almanıza hem de kan şekerinizin aniden düşerek mide bulantısı, baş dönmesi yapmasının önüne geçecektir.
- Eğer kendi aracınız ile yolculuk yapıyorsanız her iki saatte bir beşer dakikalık molalar verip, açık havada yürüyebilir ve temiz hava alabilirsiniz. Bu vagüs siniri üzerindeki uyarılmayı azaltarak rahatlamanızı sağlayacaktır.