ÇOCUĞUM DEPRESYONDAYSA BUNU NASIL ANLARIM?
Depresyon nedir?
Depresyon, uzun süreli mutsuzluk ve dikkat eksikliği, asabiyet gibi durumlara yol açan duygu durum bozukluğudur. Hayatımızın farklı evrelerinde görülebileceği gibi süresi fark edilişine ve tedavi yöntemine bağlı olarak değişmektedir. Öncelikle halk dilindeki depresyonla bilim dilindeki depresyonun farklarını iyi anlamak gerekir. Depresyon görülen yaş grupları arasında tabii ki çocuklar da vardır. Farklı yaş dilimlerinde farklı nedenlerden dolayı bu durum görülebilir. Önemli olan durumu en erken sürede fark etmek ve soruna çözüm odaklı yaklaşmaktır.
Çocuk ve yetişkin depresyonu farkı nedir?
Depresonla kendimiz mücalede halinde isek değişimler daha fark edilir gelebilir. Enerji düşüşümzden ve sürekli mod değişimimizden bunu anlayabiliriz. Ama dışarıdan bunu fark etmek her zaman kolay olmaz. Ve çocukların semptomları ve işaretleri yetişkinlerden farklı olur.
Nasıl Anlarım? Neler Değişir?
- Yemek düzenindeki ve açlık durumunda değişim; sürekli aç olmadıklarını söylemeleri
- Olaylara olan tumumlarının değişikliği; daha negatif yaklaşım, sinirli olmak, sürekli üzgün olma hali
- Sürekli aktivitelerine olan ilgilerinin bir anda azalması ya da yok olması
- Enerji düşüklüğü, yavaş hareket etme ve konuşma
- Uyku düzenindeki değişimler; az uyku, uyku sorunu yaşama ya da çok uyumak
- Odaklanma ve konsantre olmada zorluk
- Sürekli baş ağrısı
Bugün mutlu çocuklar yarın mutlu bireyler!
Çocuklarda depresyonu erken fark etmek ve tedaviye yönelmek çok önemlidir. Fark etmek zor ama imkansız değildir. Çocuğunuzun davranış değişikliklerini dikkatle incelemeniz gerekir. Dikkatli bir gözlem, erken çözüme yol olur. Psikolojik destek almak çocuğunuzun bu süreçte yalnız olmadığını hissettirir ve onu rahatlatır. Erken çözüm ve psikolojik destek te mutlu çocuklar doğurur.