Çocuğum Neden Ders Çalışmıyor?
Daha önce bu soruyu muhtemelen kendi kendinize çok kez sormuşsunuzdur ardından “ çocuğum tembel, çalışmayı sevmiyor “ diyerek kulak ardı etmiş olabilirisiniz fakat bu şekilde kulak ardı edilmemeli ve bunun altında yatan etmenler, nedenler irdelenmelidir. Ve bu etmenleri irdelerken sadece çocuk açısından değil ayrıca kendi açınızdan ve okul ortamı açısından da sorgulamanız gerekmektedir çünkü bir çocuğun başarısız olmasında biyolojik, sosyal ve psikolojik olarak üç farklı etmen bulunmaktadır.
Bunların ilki olan biyolojik etmenler;
- Özel öğrenme güçlüğü (Disleksi, Diskalkuli, Disgrafi )
- Yaygın gelişimsel bozukluklar
- Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
- Zeka Geriliği
- Yetersiz Duyma veya Yetersiz Görme
- Yetersiz Beslenme – Yetersiz Uyku
- Diğer Hastalıklar
İkinci Etmen olan Sosyal Etmenler;
- Sınıf ortamına adapte olamama
- Öğretmenin ilgisizliği veya yetersiz akademik beceriye sahip olması
- Uygun çalışma ortamının olmaması
- Olumsuz anne-baba modelleri
- Düşük Sosyal Ekonomik Düzey
Üçüncü Etmen Olan Psikolojik Etmenler;
- Düşük benlik algısı (motivasyon eksikliğine neden olur özellikle)
- Düşük veya çok yüksek kaygı (ailenin beklentisinin yüksek olması çocukta yüksek stres ve kaygıya neden olur.)
- Çocukta motivasyon eksikliği olması.
- İlgi ve dikkat çekme isteği
- Diğer Psikolojik Etmenler
Eğer çocuğumuzun başarısız olduğunu düşünüyor ve altındaki etmenleri irdelerken bunlardan herhangi biri ile karşılaştıysanız ne gibi yollar izlemeniz gerektiği hakkında kısaca birkaç şeye değineceğim; Örneğin ilk etmen olan biyolojik etmenlerden herhangi birinden şüphe bile duysanız ki burada özellikle annelerin en ufak şüphelenmelerine bile ciddi gözle bakılmalıdır çünkü her an çocuğunuzu sizin kadar izleyen bir başkası olmadığı için herhangi bir farklılığı ilk siz fark edersiniz. Bundan dolayı farklılık olduğunu düşündüğünüz gibi bir çocuk psikiyatrına/doktoruna gitmenizi tavsiye ederim.
Bir diğer etmen olan sosyal etmenlerde herhangi bir sorun olduğunu düşünürseniz aile içinde gerekli tedbirleri aldıktan sonra okul ile de iletişime geçerek sınıf öğretmeninden sınıf ortamı ve çocuğunuzun akranları ile olan ilişkisi ile ilgili destek alabilirsiniz.
Son ve en kritik olan etmen psikolojik etmende ise durum biraz daha farklı çünkü genellikle çocuktaki benlik algısı tam olarak 6-7 yaşlarında geliştiği için eğer çocuk bu yaşlardan daha küçük olduğu halde psikolojik sorunları varsa bu sorunlar muhtemelen evden veya akran ilişkilerinden kaynaklı olabilir bu durumda öncelikle okul psikolojik danışmanına başvurmanızı ve birlikte yol almanızın öneririm. Bunun dışında çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini her zaman ifade edebilmesini teşvik etmelisiniz. Ayrıca çocuklarda eğitim başarısı ceza veya kıyaslama ile değil takdir ile geliştirilebilir. Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak yerine onun güçlü olan yönlerine dikkat çekerek, güçlü yönlerinin yardımıyla geliştirilmesi gereken yönlerini destekleyebilirsiniz. Ve şunu da unutmayalım ki çocuğunuz başarılı olsun veya olmasın ona olan sevgi ve ilginiz buna bağlı olmamalıdır.