Demanslı Hastalara Nasıl Davranmalıyız ?
DEMANSI OLAN BİREYE NASIL YAKLAŞILMALI?
Demanslı hasta bakımında öncelikle demansın derecesi önemlidir. Hastanın yaşı, öyküsü, fiziksel, biyolojik ve psikolojik durumunun da önemli olduğu gibi. Ama bunların yanında takip etmeyi atlamamanız gereken en önemli şey demansın derecesi ve boyutudur.
Aşağıda demanslı bireylere nasıl yaklaşmanızla alakalı birkaç bilgi sunacağız:
- Özellikle hafif ve orta dereceli demanslarda hastanın bakımı mutlaka evde yapılmalıdır. Çünkü bir yaşlıyı sürekli olarak hastaneye yatırmak ya da yaşlı evinde yatmasını sağlamak hastalığının artmasına ve var olan yetilerin hızla kaybolmasına sebebiyet verecektir.
- Mümkünse bilindik ve sürekliliği olan bir çevrede yaşamını sürdürmelidir. Çünkü yaşam dönemindeki çevresel değişikliklere adapte olmada zorluk yaşayacaklarından hastalıkla alakalı olumsuzluklara sebebiyet verebilir.
- Hastanın bakımını yapacak olan kişi hastanın yaşadığı ortamda güvenli çevre koşulları oluşturmalıdır. Bu hastalar yerinde duramayabilir kazaya sebebiyet verecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır.
- Hasta konuşmakta ve kendini ifade etmekte zorlanabilir bu yüzden sürekli yanlış kullandığı kelimeleri düzeltmeye çalışılmamalı bu kendisini kötü hissetmesinden başka bir işe yaramayacaktır.
- Çatışmalardan kaçının. Hatta çatışmaya yol açacak durumlarda dikkati başka yöne çekmeye çalışın ve özenli bir biçimde yapın bunu. Çünkü mantıklı anlaşmaları anlayamayacaklardır.
- Tüm bu eksikliklerine rağmen saygılı ve onurlu davranma ve erişkin olarak ciddiye alınma hakları olduğunu da unutmayalım.
Son olarak onların dünyasına girmeyi deneyin. Çünkü hiçbir demanslı hayatta yaptıkları hatalar ya da kendi seçimlerinden dolayı demanslı olmadı. Ve hiç kimsenin demanslı olmayacağının garantisi yok. Bu yüzden birçoğunun yaşlı ve hasta olduğu demanslı bireylerin bakımlarını yaparken psikolojik ve ruhi hassasiyetlerini ve doyumlarını da göz ardı etmemenizi tavsiye ederim.