İş Görüşmelerinde Kendinizi Sakinleştirmenin 10 Adımı
İŞ GÖRÜŞMELERİNDE KENDİNİZİ SAKİNLEŞTİRME METHODLARI
Konu iş görüşmeleri ya da mülakatlar olduğunda en profesyonelinden en amatör olanımıza kadar hepimizi muhakkak bir heyecan kaplıyor. Üstelik yalnızca heyecanlı değil aynı zamanda stresli de oluyoruz. Yapılan araştırmalar belirli düzeyde stresin ve heyecanın aslında motivasyonu ve başarıyı artıcı etkisi olduğunu belirtiyor. İnsan Kaynakları uzmanları yapılan görüşmeler sırasında adayların belirli düzeyde stresli veya heyecanlı olmasını anlayışla karşılayabiliyorlar ancak stres düzeyiniz baş edemediğiniz bir seviyeye ulaştığında ise bu istediğiniz işi kapmada önünüze çıkan en büyük engellerden biri oluyor. Stresinizi kontrol edemiyor oluşunuz, insan kaynakları uzmanlarına zorluklarla başa çıkma kabiliyetinizin olmadığı ve stres kontrol mekanizmanızın yeterli çalışmadığı fikrini vermektedir.
Gelişen iş dünyasında kapasite ve işlevsellik arttıkça çalışanların üzerindeki baskı ve streste artıyor. Bu sebeple çoğu şirket uzmanları, aradıkları pozisyona uygun olan adayı seçerken öncelikli olarak stresli durumlar karşısında nasıl tepki verdiklerine ve zorluklarla nasıl baş ettiklerine dikkat etmektedir. Herhangi bir kurumsal şirketin insan kaynakları uzmanları ile görüşürken heyecanınızı ve stresinizi kontrol altında tutabilmeniz hedefinize ulaşabilmek adına oldukça önemlidir.
Peki, kendinizi sakinleştirmek ve stresinizi kontrol altında tutabilmek için neler yapabilirsiniz?
- Öncelikle kendinize güvenin ve gerçekten ne istediğinizden emin olun.
- Görüşmelere mutlaka hazırlıklı olarak gidin. Görüşmelere önceden hazırlık yaparak gitmek, kişinin kendine olan güvenini arttırmasına yardımcı olur. Örneğin, görüşme için gittiğiniz şirketi mutlaka araştırın. Burada sahip olacağınız, başvuruda bulunduğunuz pozisyonla ilgili olarakta araştırmalar yapın.
- Mülakat öncesinde evde kendi kendinize prova yapın. Karşınızda insan kaynakları uzmanı varmış gibi ayna karşısında konuşma yapmak sizin rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi, deneyimlerinizi ve eğer çalışmaya başlarsanız şirkete katabileceğiniz değerleri doğru şekilde ifade edebilmek için pratik yapın.
- Görüşme öncesinde mutlaka cv’nizi yeniden gözden geçirin, gereken düzenlemeleri yapın. Sonrasında birer kopyasını çıkartıp, mutlaka yanınıza alın. Uzmanlar sizden cv’nizi istediklerinde, onlara sizde bir kopyası var sanıyordum demek çokta hoş karşılanmaz.
- Hazırlıklarınızı önceden tamamlayın. Görüşme sırasında giyeceğiniz kıyafetlerin temiz ve ütü olduklarından emin olun.
- Görüşmenin yapılacağı yer hakkında kesin bilgi edinin ve buraya nasıl ulaşım sağlayacağınızı planlayın. Görüşmeden yaklaşık 20 dakika önce orada olmaya çalışın. Ancak çok fazla erken gitmemeye özen gösterin çünkü uzun süreli olarak beklemekte stres düzeyinizi arttırmanıza sebep olacaktır.
- Mülakat sırasında iyi bir dinleyici ve gözlemci olmanız önemlidir. Dikkatinizi uzmanların konuşmalarına ve sorularına yönlendirmelisiniz. Size sorulan sorulara net bir şekilde çok uzun olmayan cevaplar vermeye özen gösterin.
- Kendinizi sorguda hissetmemeniz adına bunun bir mülakat aynı zamanda karşılıklı profesyonel bir sohbet olduğunu kendinize hatırlatın. Önceden hazırladığınız soruları siz de karşınızdaki uzmanlara sorabilirsiniz. Sorduğunuz soruların etkileyici olması sizin uzmanlar karşısında artı puan almanızı sağlayacaktır.
- Kendinize sürekli olarak pozitif düşünmeniz gerektiğini hatırlatın.
- Öncelikli olarak başarılı yönlerinizden bahsedin. Ve bu pozisyonu aldığınız takdirde başarabileceğinizi, bu pozisyona uygun olduğunuzu vurgulayacak yönlerinizden bahsedin.
Tüm bunlara dikkat ettiğinizde sandığınızdan daha az stresli ve kendinize güveniniz daha fazla bir şekilde mülakata katıldığınızı fark edeceksiniz. Ancak her şeye rağmen iyi bir görüşme geçirmemiş ve bu işi alamamış olabilirsiniz. Bu noktada kendinize “ En kötü ne olabilir?” diye sorun ve bunun sonuçlarını düşünün. Çünkü, fark edeceksiniz ki bu mülakatın kötü geçmesi ya da bu işi alamamış olmanız kariyer hayatınızın sonu demek değildir. Bunu kariyer hedefleriniz için attığınız bir adım ve mülakat konusunda yaşadığınız bir deneyim olarak cebinize koyup, emin adımlarla ilerlemeye devam edin.
Hepinize başarı dolu bir kariyer hayatı diliyorum…