Serviks Kanser

Serviks Kanser

SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Jinekolojik kanser türleri arasında yer alan serviks yani halk arasında bilinen adı ile rahim ağzı kanserinin günümüzde görülme sıklığı giderek artmaktadır. Yapılan bilinçlendirme kampanyalarına, erkan tarama tekniklerine rağmen hastaların yalnızca %45’ne erken teşhis konulabilmektedir. Bunun nedeni ise, çoğu kadının rahim ağzı kanser belirtilerini ciddiye almaması, gerekli aşılamaları ve kontrolleri yaptırmamasıdır.

Rahim ağzı kanseri nedir?

Serviks, rahim boynunun diğer ismidir. Rahim içinde yer alan bu güçlü kas doğum sırasında bebeğin dışarı çıkışını sağlar. Serviks’in iç bölgesinde hücre tipinde bir tabaka bulunmaktadır. Çoğunlukla HPV virüsü nedeni ile bu hücrelerde gerçekleşen bozulma sebebiyle rahim ağzı kanseri meydana gelmektedir.

Rahim ağzı kanseri ile ilgili bilmeniz gerekenler:

  • Serviks kanser erken teşhis ile önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kanser türüdür.
  • Hastalığa neden olan risk faktörleri arasında en yaygın olanı HPV virüsüdür. HPV cinsel yolla bulaşabilen, rahim içinde enfeksiyonlara, yaralara ve siğillere neden olan, ilerleyen dönemde ise kanser oluşmasına etki eden bir virüstür.
  • Hastalığa neden olan diğer faktörler ise; sigara kullanmak, düşük bağışıklık sistemi, çok fazla sayıda doğum yapmak, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanmak, erken yaşta cinsel deneyim yaşamaktır.
  • Rahim ağzı kanseri oluşmadan önlenebilecek bir hastalıktır. Bu nedenle serviks taramalar yaptırmak, rahim içinden örnek alınarak düzenli olarak bu bölgedeki hücre yapısını kontrol ettirmek oldukça önemlidir.
  • Son yıllarda HPV virüsünü ve rahim ağzı kanserini önleyen aşılar bulunmuştur. Yapılan bilinçlendirme kampanyaları ile bilinir hale getirilmeye çalışılan rahim ağzı kanser aşısı hastalığın önlenmesi açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
  • Özellikle cinsel hayatı başlamış olan kadınların her yıl düzenli olarak rahim ağzı kanser taraması yaptırması gerekmektedir. Bu test rahim içerisindeki hücre yapılarını kontrol eder. Bir anormallik olması durumunda ya da ileride kanser olma riskiniz var ise erken dönem tedavisi ve koruması uygulanır. Bu da hastalığın ortaya çıkışını büyük ölçüde engellemektedir.
  • Rahim ağzı kanser belirtileri şu şekildedir; adet döneminde bozulma ya da adet dönemi dışında kanamalar, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında anormal olan kanamalar, kötü kokulu vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında hissedilen şiddetli ağrı, menopoz döneminde kanama. Eğer bu belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
  • Rahim ağzı kanserinde görülen belirtilerin bir çoğu vajinal başka rahatsızlıklarda da görülebilmektedir. Bu noktada önemli olan belirtileri fark ettiğiniz anda mutlaka bir uzmana danışmanız gerektiğidir.
  • Hastalığın tedavisi rahim ağzı kanserinin bulunduğu evreye göre farklılık gösterebiliyor. Tedavi şekilleri, cerrahi ya da radyoterapi olarak 2 ana başlıkta toplanabilir. Erken evrede olan kanserde cerrahi müdahale tercih edilirken ileri dönemlerde ise radyoterapik müdahale tercih edilmektedir.
  • Hastalıktan korunmak için HPV virüsü aşısı yaptırmak, düzenli olarak Smear testi ya da HPV virüs taraması yaptırmak, cinsel yönden aktif iseniz mutlaka korunarak ilişkiye girmeniz, cinsel ilişkide tek eşli olmanız oldukça önemlidir.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum