Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Sosyal Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Sosyal anksiyete bozukluğu yani halk arasında bilinen diğer adı ile sosyal fobi, kişinin sosyal ortamlar içerisinde kendini rahatsız hissetmesi, kontrol edilemez ve şiddetli şekilde rezil olacağı ve yargılanacağı korkusuna kapılması gibi duyguları içeren bir kaygı bozukluğudur. Durumun Sosyal Anksiyete Bozukluğu olarak tanımlanabilmesi için, yaşanan korkunun ve kaçınmanın 6 ay ve üzeri süre ile devam ediyor olması gerekmektedir. Bir diğer önemli nokta ise, kişinin her türlü sosyal ortamda aynı şiddette kaygıyı yaşıyor olmasıdır. Ayırt edici bir diğer nokta için ise, korkunun sadece toplum içinde bir konuşma yapılacağı ya da performans sergileneceği zaman ortaya çıkıp çıkmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir.

Eğer;

  • Başkalarının sizin hakkında ne düşündüğüne çok fazla önem veriyorsanız ve bu düşünceler sürekli olarak zihninizi kurcalıyorsa,
  • İnsanlarla iletişim kurarken sürekli olarak zihninizde yanlış bir şeyler söylememek için hazır şablonlar bulunduruyorsanız,
  • Yabancılarla konuşmaktan, yeni ortamlara girmekten, sosyal ortamın içerisinde yer almaktan şiddetle kaçınıyor ve bu tarz ortamlara girmemek için elinizden geleni yapıyorsanız,
  • Sosyal hayatın içinde yaptığınız ufak hataları sürekli olarak zihninizde yaşatıyorsanız,
  • Sosyal ortamlara ya da etkinliklere karşı duyduğunuz korku çarpıntı, mide bulantısı, el ayak titremesi şeklinde fiziksel etkiler gösteriyorsa,
  • Hayatınızın her anını sosyal ortamlardan kaçınarak yaşamaya çalışıyorsanız ya da korkunuz hayatınızı şekillendirmeye başladıysa,

mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız!

Tüm bu belirtiler sosyal anksiyete bozukluğunun habercisi olabilir ve kontrol altına alınıp, tedavi edilmez ise ilerleyen dönemlerde hayatınızı kabusa çevirebilir. Sosyal Anksiyete Bozukluğu hem ilaç tedavisi hem de psikoterapi ile desteklendiği zaman kısa sürede çözülebilmektedir. Tedavi süresi ortalama olarak 8 ile 12 ay arasında sürmektedir.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu hakkında bilmeniz gerekenler:

  • Sosyal fobi yaşayan bireyler, topluluk içinde konuşma yapmak, umumi tuvaletleri kullanmak, telefon konuşması yapmak, toplum içerisinde yemek-içmek, toplantılara ya da partilere katılmak, başkalarının önünde soru sormak, yazmak, çalışmak gibi tüm sosyal içerikli aktivitelerden / davranışlardan kaçınırlar.
  • Sosyal ortamlara maruz kaldıkları durumlarda çoğunlukla, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kalp çarpıntısı, el-ayak terlemesi/titremesi, terleme, yüz kızarması gibi fiziksel belirtiler yaşarlar.
  • Sosyal anksiyete çoğu zaman tek başına görülen bir rahatsızlık değildir. Panik atak, depresyon gibi diğer zihinsel rahatsızlıklarla bağlantılı olarak ortaya çıkabilir.
  • Sosyal Anksiyete’nin psikolojik, çevresel ve biyolojik nedenleri olabilmektedir.
  • Rahatsızlığın görülme yaşı değişkenlik göstermek ile birlikte ağırlıklı olarak 10-18 yaş arasında daha sık rastlanmaktadır.
  • Sosyal Anksiyete Bozukluğu ile ilgili olarak başa çıkma yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Örneğin, yararsız düşünce şekillerine karşı mücadele, nefes egzersizi, korkularla yüzleşme gibi yöntemlerle sosyal fobinizle yüzleşebilirsiniz.

Kaygılarınızın üstesinden gelebilmenizin en etkili yolu, kaçınmak yerine korkularınızın üzerine giderek onlarla yüzleşmektir. Kaçınma devam ettiği sürece, korkularınız hayatınızı ele geçirecektir. Mükemmel olmaya çalışmadan, içinde bulunduğunuz ana odaklanmak ve kendinize güvenmeniz bu süreçte faydalı olacaktır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum