Yaşlılarda Ölüm Korkusu

Yaşlılarda Ölüm Korkusu

YAŞLILARDA ÖLÜM KORKUSUNUN NEDENLERİ VE GETİRDİKLERİ

Ölüm, hayatın acı gerçeği olarak bilinse de birçok durumda ölümü ister hale gelinebildiğine de şahit olanlarımız vardır. Küçükten büyüğe herkes ölümü duyar, bilir, kullanır ama hiç kimse tam anlamıyla kendine yakıştıramaz.

Yaşımız ilerledikçe ise yavaş yavaş yolun sonuna doğru gidiyor olmak, sona yaklaştıkça bizde bazı korkulara sebebiyet verir. Bu işin sırasının olmadığını herkes bilir ama artık 70’li yaşlar, 80’ler, 90’lar derken kaçınılmaz sona geldiği duygusu ortaya çıkarır bu korkuyu. İnsan hep bilmediğinden korkar ya. Ölüm de öyledir işte bilmediği için korkar insan.

Genç insanlarla yaşlı insanların ölüm korkusu kaygı düzeyleri aynı değildir. Çünkü gençler aktiftir, yapacakları çok şey vardır. Hayalleri onları hayata bağlar. Ama yaşlılar birçok şeyi yapmıştır. Birçok adrenalinin tadına bakmış ya da ulaşmak istediği çoğu şeye giden yolu onlarca kez denemiştir. Hayattan beklentisinin kalmaması tetikleyici sebep olmakla beraber ölüm korkusunu tetikleyen en büyük sebepler şunlar olmuştur;

Çocukların büyümesi, hayatlarını kurması, evden tek tek gitmesi, hatta üstüne de eşlerden birinin vefat etmiş olması, yaşanan mutsuzluklar ve YANLIZLAŞMA.

Aslında çoğu psikolojik hastalık ve rahatsızlıkların altında hep yalnız kalınmışlık vardır. Hayat sizi bir şekilde yanlızlığa itiyorsa, sizi bu durumda bırakmak istemeyen evde yaşlı bakım hizmetleri veren, yaşlılara değer veren anlayışla çalışan yerlerden yaşlı bakım desteği alabilirsiniz.

Böylelikle evde bir ses, bir hareket size hayatın hala devam ettiğini hatırlatacak ve sizin yalnız olmadığınızı size gösterecektir.

Çünkü bazen dışardan bir el sıcacık gelir ve hayatınızda donan bütün duygularınızı bir anda ısıtabilir.

Önemli olan ne kadar yaşadığımız değil, nasıl yaşadığımızdır. O yüzden kaliteli insanlarla, kaliteli zamanlar geçirmeniz dileğiyle.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum