Yenidoğan Bebeğiniz Nerede Nasıl Uyumalı

Yenidoğan Bebeğiniz Nerede Nasıl Uyumalı

YENİDOĞAN BEBEĞİNİZ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

—NEREDE VE NASIL UYUMALI? —

       Yeni doğan bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte hem heyecanlı, mutlu, huzurlu hem de endişelerle, kaygılarla, korkularla ve sayısız sorularla dolu bir yolculuk ebeveynler için başlamış oluyor. Yeni doğan bebeğin nasıl emzirilmesi gerektiğinden, ne kadar ve nasıl uyuması gerektiğine kadar hatta alt değiştirmeden, kıyafetlerinin nasıl yıkanması gerektiğine kadar pek çok soru çıkıyor ebeveynlerin karşısına.

Günümüzde gelinen noktada bilgiye ulaşmanın kolaylığı ve bilginin fazlalığı aynı zamanda da bilgi kirliliğine ve kafa karışıklığına neden olabiliyor. Bu noktada öncelikli olan her bebeğin biricik olduğunun farkında olmaktır. Bir bebeğe iyi gelen şey muhtemelen diğerine gelmeyecektir. Temel bilgileri edindikten sonra ebeveynlerin içgüdüleri ile bebeklerinin ihtiyaçlarına uygun şekilde davranmaları süreci çok daha rahat bir şekilde atlatmalarına olanak sağlayacaktır.

Bebeğin nasıl ve nerede uyuması gerektiği de ebeveynler tarafından en çok merak edilen, uzmanlar tarafından ise en çok tartışılan konular arasında yer almaktadır. Genel olarak bakıldığında tartışılan çok fazla görüş olmakla birlikte bunların içinden ebeveynlerin ve bebeğin ihtiyaçlarına göre en doğru olanını seçmek faydalı olacaktır. Bu yazımda ise, çocuğun gelişimsel süreçlerini dikkate alarak, hem fiziksel hem de psikolojik gelişimini de destekleyerek en doğru şekilde uyku düzeni için yapılması gereken noktalara değineceğim.

  • Öncelikle 0–2 yaş, bebeklerin bakım verenleri ile (çoğunlukla anne) aralarındaki bağlanmayı gerçekleştirdiği dönemdir. Bu yüzden bu hasas dönem içerisinde, bebeğin ihtiyaçlarına en doğru ve hızlı şekilde cevap vermek sağlıklı bir bağlanma için oldukça önemlidir.
  • Yeni doğan bebekler ortalama olarak günde 16–17 saat arasında uyurlar. Bu süreyi kesintisiz bir biçimde değil yaklaşık 2–3 saat uykuda kalarak tamamlarlar.
  • Yeni doğan bebekler gece-gündüz ayrımını henüz yapamamaktadır. Bu ayrımı yapmasını ve uykusunu düzenlemesini yalnızca emzirme aralıklarınızı kontrollü tutarak sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğinize gece-gündüz ayrımını kazandırmak için her günün sonunda belli rutinler oluşturarak onu uykuya hazırlamanız oldukça önemlidir. Örneğin, her akşam aynı saatte banyo yaptırmak.
  • İlk 6 ay boyunca bebeğinizin anne sütü ile beslenmesi oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde emzirme aralıklarınızı düzenli tutmalı, gün içerisinde daha sık iken geceleri daha seyrek aralıklar ile emzirmeyi gerçekleştirmelisiniz.
  • Bebeğinizin kendine ait yatağı olması gerekmektedir. Bebeğinizin beşiğini kendi odanızda tutabilirsiniz.
  • Bebeğinizi emzirdikten sonra kendi yatağına sırt üstü yatırarak uykuyu orada uyumasını sağlamanız en doğru olan yaklaşım şekillerinden birisidir.
  • Bağlanma sürecinde olan bebeğin ihtiyaçlarına en hızlı ve doğru şekilde cevap verilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bebeğiniz başucunuzdaki beşikte uyuduğunda hem kendine ait bir alanı olduğunu, bireyselliğini hissedecek hem de siz ağladığında buna hemen cevap verebilecek kadar yakın olacaksınız.
  • Bebeğiniz başlangıçta koynunuzdan ayrılmakta zorluk yaşayabilirler. Her bebek bir olmadığı gibi eğer kaygısı yüksek bir bebeğe sahip iseniz uykuya dalana kadar koynunuzda kendi kokunuz ile tutmanız, yanınızda uyutmanız ancak bebek uykuya daldıktan sonra kendi yatağına almanız doğru olacaktır.
  • Sürecin devamında ise yaklaşık 6 ile 8 aylık olduğu dönemde, bebeğinizin hazır oluş durumu göz önünde bulundurularak odasını ayırmanız sağlıklı ruhsal gelişim için doğru olacaktır.
  • Odasını ayırdıktan sonra ki dönemde de ihtiyaçlarına en hızlı şekilde karşılık vermek, sık sık onun odasında vakit geçirmek, uykuya dalmasını onunla birlikte odasında beklemek bu sürecin sağlıklı bir şekilde atlatılması için yardımcı olacaktır.
  • En önemli nokta, bu dönemde bebeğin en çok ihtiyacı olan şey güven ve sevgidir. Ebeveynlerin önceliği bebeğe bu güveni ve sevgiyi hissettirmektir. Bu nedenle asla keskin kurallarla değil her bebeğe biricik olarak bakılarak yaklaşılmalıdır.

Benzer İçerikler

Eleman Arıyorum İş Arıyorum